pomysłów na surówki zajrzyjcie tutaj: Surówka z czerwonej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Prosta surówka z marchewki Tarte buraczki z marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól(...)pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem i solą. Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli masa
Słodkie okruszkiselera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki
R'n'G Kitchenjaglano-truskawkowe. 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub mleka jak ktoś woli szczypta soli do smaku 250g truskawek 2 łyżki miodu 50 g mielonych migdałów do obtoczenia: mielone migdały wiórki kokosowe Kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wsypać do garnka zalać wodą +szczypta soli i gotować do miękkości. Ugotowaną,wystudzoną kaszę(...)zmiksować z truskawkami,miodem i migdałami. Z masy formować kulki, część obtoczyć w mielonych migdałach,część we wiórkach kokosowych. Pralinki dobrze schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkiczerwona - 2 ząbki czosnku - 2 plastry dowolnego sera żółtego - 500g wieprzowego mięsa mielonego - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki ostrego ketchupu - pół szklanki wody - świeża pietruszka do smaku - przyprawy (pieprz, sól, kminek, oregano, majeranek, chili) - olej do smażenia Penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone smażymy na oleju na rozgrzanej wcześniej patelni, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy i wrzucamy do zarumienionego mięsa mielonego, całość dalej smażymy na wolnym ogniu. W tym samym czasie obieramy pomidory (nacinamy je wzdłuż i wszerz po czym wstawiamy do zagotowanej wody, dzięki czemu skórka praktycznie sama zejdzie) i wrzucamy je do garnka z wodą (pół szklanki). Gdy mięso będzie gotowe przerzucamy
Związek na patelnimielonych migdałów 50 g maku mielonego 3 łyżki miodu 50 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane esencja migdałowa Nadzienie 1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową. 2. Białko
Gotowanie...to proste !Prze smaczny koktajl z truskawek i awokado, na mleczku kokosowym. Dodałam mielone siemię lniane i zmielony(...)kokos, doskonałe połączenie. Polecam coś zdrowego i smacznego ! Puszka mleczka kokosowego (400 g) 50 dag truskawek ( mogą być mrożone) 2 miękkie awokado 1 łyżeczka mielonego lnu 2 łyżeczki mielonego kokosu Do wysokiego dzbanka przekładam mleko kokosowe, dodaję umyte truskawki, jeśli mrożone lekko odmrażam. Awokado przekrawam na połowę, wyciągam pestki
Takie tam pichcenieobiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni(...)grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka
Alutka-Gotujekapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Składniki: 50dkg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 1 niewielka marchewka 100g ugotowanego ryżu – 1 woreczek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz(...)rosołu opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego *** Kapustę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy kapustę oraz marchew i ponownie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące
Blog z Apetytemaggiungere allegria e spensieratezza sia in famiglia che tra amici. Buon appetito :) SKŁADNIKI Mięsne ragù 400 g passaty pomidorowej 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 5 suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek s ó l, pieprz Tortille 110 g mąki razowej(...)Suszone pomidory kroimy na cienkie plasterki. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy szalotki oraz czosnek. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passatę pomidorow ą, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory oraz 1 łyżeczkę ziół
La grande e la piccola cuocapełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp(...)później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części ( wystarczy odłamać ), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy
Smaki Ewybułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml przecieru pomidorowego 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru Wykonanie: Cebulę pokroić, przesmażyć na patelni razem z czosnkiem i podzielić na pół. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać
Pasja Smakuprzewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny! Kotleciki: 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie(...)Olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy
VioletoweKucharzenieduże cebule przyprawy: ok. 5 liści laurowych ok. 8 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6-8 małych jajek Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą(...)pozostawiamy na namoczenie w nim bułek). Wątróbkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Mięso, słoninę, wątróbkę, warzywa oraz odsączone z nadmiaru wywaru bułki mielimy w maszynce do mięsa (najlepiej minimum 3-krotnie). Następnie dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Białka spieniamy
Słodka Stronałyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo mielona gałka muszkatołowa, świeżo mielone goździki, 6 jajek, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, Kaczkom odciąć kupry i wyrzucić. Wyciąć tłuszcz i go wytopić. Odciąć
królestwo garówjuż odwiedzili, jak również tych, którzy cały czas mają przed tym opory, albo dopiero planują daleką podróż. Ja jestem zakochana w tym smaku – spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : *mielona wołowina – 700 g *koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g *duża biała cebula – 1 szt *czosnek – 3 ząbki *jogurt naturalny – 2 łyżki *świeża natka pietruszki(...)jogurt naturalny + mięta + pietruszka + czosnek + sól i pieprz * sos: koncentrat pomidorowy Pudliszki + odrobina bulionu + suszone pomidory + oregano + sól/pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy do mielonego mięsa, wrzucamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz jogurt naturalny, doprawiamy do smaku, wyrabiamy gładką masę. Wrzucamy posiekaną pietruszkę. Formujemy podłużne kofty, nadziewamy na patyk do szaszłyków, grillujemy
Ostra na Słodko