dyni – 1 szkl. Miód – 2-3 łyżki (opcjonalnie) Cukier puder – 1 łyżka Przyprawa dyniowa – 1,5 łyżeczki PRZYPRAWA DYNIOWA – PUMPKIN SPICE cynamon – 2 łyżki gałka muszkatołowa, mielona – 1/2 łyżeczki goździki mielone – 3/4 łyżeczki imbir mielony – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE 1. PUREE DYNIOWE (30 min) Opcja w garnku – wydrąż i obierz dynię i pokrój w małe kawałki
Nerds Kitchenpieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos pieczarkowy i mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego i posapujemy serem mozzarella. Podpiekamy w piekarniku i gotowe. Oczywiście
Związek na patelnismaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone papryki * 350 g pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek
Zrób to smaczniesię formowały. Składniki: 3 szklanki ugotowanego pęczaku (1 szklanka suchego) 6 małych lub 4 średniej wielkości ziemniaki, najlepiej mączyste 6 łyżek mąki plus mąka do podsypania blatu 200 g mielonego indyka 1 szalotka lub mała cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pęczak przepłucz pod zimną wodą. Zalej 3 szklankami wody, przykryj, doprowadź(...)momentu aż kasza będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie, rozgrzej na patelni łyżkę olej, posiekaj szalotkę i wrzuć na tłuszcz. Smaż przez chwile, a następnie dodaj do cebulki mielone mięso. Podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, mieszając i rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż przez 5-7 minut aż mięso będzie brązowe. Dopraw solą
Niedzielny kucharzintrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym , pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż sos trafił jeszcze to makaronu z pure z cieciorki . Dwa pozostałe dania również powstały na zasadzie łączenia tych samych składników. Pierwsza to kurczak(...)całe menu do wypróbowania. Tradycyjnie przepisy na każdy dzień będziemy dodawać codziennie rano. Ściskamy i życzymy miłego tygodnia! Agnieszka i Eugeniusz, Niedzielni Kucharze Lista zakupowa Mięso/ryby Mięso mielone z kurczaka 2×500 g 14 zł Polędwica z mintaja (mrożona) 14,99 zł Krewetki mrożone 14,99 zł Warzywa Cieciorka 400 g 3,45 zł Szpinak
Niedzielny kucharzmakaronem… ** Makaron z krewetkami i czosnkiem ** Makaron z boczkiem i twarogiem ** Sałatka z makaronem i tuńczykiem ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula(...)Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez
Kulinarny S.O.S.makaronem… ** Makaron z krewetkami i czosnkiem ** Makaron z boczkiem i twarogiem ** Sałatka z makaronem i tuńczykiem ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula(...)Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez
Kulinarne S.O.S.szklanki ciecierzycy 1 żółta papryka 200ml mleka kokosowego 100ml śmietanki łyżka soku z cytryny lub limonki do mięsa: przyprawa curry, majeranek, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona chilli mielone, PRZYGOTOWANIE : Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka
Gotowanie jest łatwepapryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka Dodatkowo: 20 dkg żółtego sera olej do smażenia 1 łyżka masła *** Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy mięso mielone
Blog z ApetytemNastępstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło(...)kurkumą-bomba smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g Składniki: (2-3 porcje) ▪ 400 g mięsa mielonego ▪ 2 papryki ▪ 100 g sera żółtego ▪ 2 jaja ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 3 łyżki koperku ▪ 400 g pieczarek ▪ sól, pieprz ▪ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Paprykę, pieczarki kroimy
Zdrowie i pysznie na talerzuNastępstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło(...)kurkumą-bomba smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g Składniki: (2-3 porcje) ▪ 400 g mięsa mielonego ▪ 2 papryki ▪ 100 g sera żółtego ▪ 2 jaja ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 3 łyżki koperku ▪ 400 g pieczarek ▪ sól, pieprz ▪ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Paprykę, pieczarki kroimy
zdrowo i aktywniekajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego przyprawy, namoczone bułki razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy
Kardamonovytaką wersję również warto wypróbować :) Składniki (2 szt): 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego 2 jabłka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka masła 6 łyżek jogurtu naturalnego cynamon, mielone goździki, imbir cukier puder/erytrol owoce leśne do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda(...)nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier brązowy, rozpuścić i podgrzewać aż zacznie się karmelizować. Szybko przełożyć jabłka i masło, chwilkę razem podsmażyć. Posypać odrobiną cynamonu, mielonych goździków i imbirem, wymieszać. Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać
Kocham..lubię..gotuję..boczek (udział tłuszczu wedle preferencji) 20 g peklosoli/kg boczku Dodatkowo na każdy kg mięsa: 20 g prażonej cebulki 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 g papryki mielonej (słodka lub ostra, lub mix) Przygotowanie: Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć(...)pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie boczek wymieszać z prażoną cebulką i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pieprz, paprykę mieloną i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką lub do osłonek białkowych i schować na kilka godzin aby smaki się połączyły. Metka jest
Kocham..lubię..gotuję..inspiracją i każdy znajdzie tu coś dla siebie Składniki: Na kotleciki: pół kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 480-500 g mięsa mielonego 100 g ryżu pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru(...)Kuchnie Świata 0,8 l bulionu 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy mielone, startą na tarce lub drobniutko posiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki
Słodkie okruszki