białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej(...)ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy
Słodkie okruszkipełna łyżeczka mielonych pomidorów Skworcu 1 plaster żółtego sera* 1 pełna łyżka majonezu (u mnie w wersji light) 1 łyżka naturalnego jogurtu (płaska) sól i pieprz do smaku * u mnie ser rydzki edam Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek, starty na drobnych oczkach ser, mielone pomidory, majonez(...)jogurt naturalny. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiodmiany od zwykłych kotlecików mielonych zrobiłam moim dzieciakom takie serowe frykadelki. Konsystencją wyszły bardzo podobnie do nuggetsów z McDonalda. Serek jest wyraźnie wyczuwalny, przez co nie smakują jak zwykłe mielone. Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 100 g serka topionego bez dodatków 3 kromki weka 2-3 łyżki kaszy manny jajko 2 ząbki czosnku sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasitko, wlać do garnka ponownie wywar bez mięsa i warzyw. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać i razem z mięsem mielonym podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Tak przygotowane mięso mielone przełożyć do garnka z wywarem, doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować na wolnym ogniu, dodając ryż do garnka
Zrób to smaczniemożna użyć gotowej kawy mielonej kupionej w sklepie lub zmielić ją samodzielnie, jeśli dysponujecie młynkiem do kawy. Jeśli mielimy kawę samodzielnie to powinna być ona średnio lub grubo zmielona. Do french pressu nie jest wskazane używanie kawy drobno mielonej Jak zaparzyć kawę we french pressie Parzenie kawy we french presse jest banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku poniższych(...)dłuższy czas w zaparzaczu, ponieważ może nabrać cierpkiego, gorzkiego posmaku. Jak zrobić kawę cold brew w zaparzaczu do kawy 50 do 60 gramów jasno lub średnio palonej i grubo mielonej kawy zalać 500 ml zimnej, przefiltrowanej wody i delikatnie wymieszać. Zamknąć pokrywkę, ale nie dociskać jeszcze sitka do dna naczynia. Pozostawić na 20 do 24 godzin w lodówce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 100 ml oliwy z oliwek 1 duża doniczka bazylii 50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu ) 2 duże ząbki czosnku sól pieprz ---------------------------- 200 g makaronu farfalle (kokardki) 1 kulka mozzarelli 300 g małych pomidorków Wykonanie Wykonanie pesto: Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz
Smak mojego domuW każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach Wieprzowa pieczeń rzymska Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 1 jajko 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek) 4 jajka ugotowane na twardo tłuszcz do wysmarowania formy pieprz(...)sól Wymiary formy 11 x 22 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mielonego mięsa. Doprawiamy go jajkiem, bułką tartą, przyprawami, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Keksówkę dokładnie smarujemy tłuszczem. Do połowy wykładamy ją mięsem, następnie na środku układamy obrane ugotowane na twardo jajka, przykrywamy je resztą mięsa, dociskamy i formujemy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku
PatiGotujedzisiejszy obiad polecam pyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa(...)mielonego. Następnie do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony
Tradycyjna kuchnia Kasijajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku 200g ugotowanego makaronu np. rurki *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami
Blog z Apetytempewno niejednemu, dobrze doprawiona, można dodać ulubione dodatki takie jak: kurczaka, kiełbasę, mięso mielone, paprykę, kukurydzę itd. to co lubimy na pizzy. U mnie zupa z mięsem mielonym wołowym, bo takie miałam w domu, do tego pieczarki i kukurydza. Pomidory w puszce, zioła, mozzarella i naprawdę wyszła smaczna zupka. Nawet mój syn, który ostatnio coś zrobił się(...)wybredny zjadł ze smakiem :-) Polecam i życzę Wam miłego czwartku :-) Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów po 400 g natka pietruszki puszka kukurydzy starta mozzarella 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 100-150 ml śmietanki
kruche babeczkig/kg /do podgardla -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda dodana do mielonego i krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku(...)WYKONANIE Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę 1,5-2 cm .Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 8 godzin .Teraz nabijamy jelita ściśle i wieszamy na kije w chłodnym pomieszczeniu na 3 godz. Następie osuszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać mięso mielone i smażyć przez około 5-6 minut. Dodać ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając. Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość wyłożyć na mięso. Łyżką można zrobić dekoracje i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemsałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb(...)papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego. Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem. Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka, indyka, mięso wołowe, krewetki a nawet tofu. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny Sól do smaku Dresing 1 duża szalotka lub mała czerwona
Niedzielny kucharzplus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki oregano Szczypta cynamonu 2 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od sosu. Rozgrzej(...)octem winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz
Niedzielny kucharz