mielone - 47549 przepisów (strona:266/3170)

Papryka faszerowana mięsem i batatami 148

Przepyszna, zdrowa propozycja na letni obiad . Aromatyczna papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i wyrazistymi oliwkami.    Składniki: 4 strąki papryki 500g mielonego mięsa indyczego olej do smażenia 2 ząbki czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, czerwona papryka, tymianek, oregano, cynamon, kmin rzymski duży batatami 1/2 kalafiora 2 marchewki szklanka czarnych oliwek 4-5 łyżek ajwaru lub pelatti(...)wierzch. Oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina cynamonu. Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe

Pyry na Gaz
KOTLETY KALAFIOROWE W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 262

Dziś mam dla Was bezmięsne kotlety a'la mielone z kalafiora. Są przepyszne! Powiem Wam szczerze, że za samym kalafiorem to ja nie przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne(...)rozgotować. Cebule obieramy i drobno siekamy. Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki w Sosie Pomidorowym - przepis 1 342

Jedno z moich ulubionych dań :) może zawijanie jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto :) SKŁADNIKI: 1 główka dużej kapusty 1kg mięsa mielonego 300g ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka sól,pieprz (do smaku) sól czosnkowa 3 duże cebule posiekane w kostkę 3 łyżki margaryny 220-240g koncentratu pomidorowego 600-800ml wody WYKONANIE: 1. Kapustę(...)zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści. 2.Cebulę podsmamy na margarynie. 3.Ryż gotujemy. 4.Do miski wkładamy: mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę, jajka, usmażoną cebulę całość doprawiamy solą, pieprzem i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy. 5.Ściągamy liście z kapusty, usuwamy głębie. na każdy listek nakładamy dużą

Dziś Ja gotuje
Faszerowana papryka z serem feta 165

Składniki: 2 czerwone papryki 10 dag mięsa mielonego wołowego 10 dag pieczarek 1 pomidor 1 puszka czerwonej fasoli pół opakowania sera feta pieprz Sposób wykonania: Odkroić szypułkę i wyciągnąć pestki z papryki. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora. Smażyć(...)miękkości. Dodać pieprz do smaku. Następnie podsmażyć z mięsem mielonym. Przerzucić wszystko do miski, dodać ser feta pokrojony na małe kawałki oraz czerwoną fasolę. Składniki wymieszać. Paprykę należy  faszerować wcześniej przygotowanym nadzieniem Gotować w małym garnku (paprykę postawić pionowo, tak aby podczas gotowanie do środka nie dostała sie woda

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami 130

ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki (na 2 - 3 porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki otrębów owsianych  sól, pieprz, majeranek  1 łyżka zmielonego siemienia lnianego(...)garść świeżej bazylii  szczypta soli i pieprzu  ząbek czosnku  pokrojony w plastry ogórek zielony  Na oliwie z oliwek podsmażam cebulę i czosnek z przyprawami. Mięso mielone mieszam z siemieniem lnianym, otrębami, podsmażonymi produktami, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Dłonie zwilżam olejem i formuję niewielkie burgery. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim burgery

Mango Papaja
SERNIK ZEBRA PIERNIKOWA Z MUSEM Z PIECZONYCH POMARAŃCZY – 3 PIĘTROWY! 200

świata! Spróbujcie … a za mnie mocno mocno trzymajcie swoje kciuki! SKŁADNIKI: ( 1 tortownica – 26 cm 2 tortownica – 16-18 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 1 kg * sok cytrynowy – 4 łyżki * drobny cukier – ok.1,5 szkl * wiejskie jajko – 4 szt CIEMNA MASA : * czekolada ( ja użyłam gorzkiej + mlecznej ) – 3 szt x 100 g * pierniki Serca(...)się bardziej intensywny! DEKORACJA: * pierniki serca w czekoladzie i listki waflowe – KOPERNIK SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Serniki najlepiej upiec wieczorem i zostawić przez noc do wystudzenia! MASA SEROWA: Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy. CIEMNA MASA: Połamaną czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. Pierniki drobno siekamy ( najlepiej

Ostra na Słodko
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 214

mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół) 50g mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie lub użyć gotowego produktu) 20g parmezanu 3 gałązki tymianku pęczek liści bazylii sól, pieprz do smaku kalafior 1l mleka (u mnie 1,5% bez laktozy) łyżka(...)marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mielone migdały i tarty parmezan z posiekaną bazylią i posiekanymi listkami tymianku (bez twardych gałązek), szczyptą soli i pieprzu. Kruszonkę wyłożyć na dorsza i wstawić go do piekarnika nagrzanego

Dietolog
Kotlety mielone z cukinią 150

wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco na ich smak, ale na konsystencję już tak. Kotlety stały się delikatniejsze i bardziej sprężyste, naprawdę smaczne :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia

Simply Food
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 136

fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis.   Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny  250 gram piersi kurczaka mielonej  250 gram ziemniaków 1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego(...)liście w ręczniku papierowym. Ziemniaki gotuję do miękkości a następnie rozgniatam na puree. Na maśle smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienia z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, mieszam z puree z ziemniaków oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Liście botwiny rozkładam i nakładam niewielką ilość farszu. Zawijam gołąbki, które następnie układam

Mango Papaja
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 255

Składniki na około 25 zajączków: Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej) sól i pieprz do smaku Kotlety: 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę szatkujemy(...)duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy. Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy

Trzeci talerz
Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami 127

herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić gotowe mielone migdały) i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Każde

Z Kuchni Do Kuchni
MIGDAŁOWA SZARLOTKA 145

Targroch ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150g mielonych migdałów (u mnie migdały Bakalland zmielone w młynku do kawy) 50g płatków migdałowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 800g kwaskowych jabłek np. szarych renet Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę

Dietolog
Tarta z kurkami i kalafiorem w masie jajecznej z dwoma serami 128

mozzarella, duża garść świeżej bazylii, ponadto: 200 g małych świeżych kurek, 1 łyżka masła, sok z cytryny do smaku, 1 mały kalafior kolorowy, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, mielone płatki chili. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 146

jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam, miłego piątku życzę :-) Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie z suszonymi pomidorami) 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 300-400 g mięsa mielonego z indyka fasolka szparagowa 1 mała puszka kukurydzy z chili pomidorki koktajlowe sól pieprz suszone pomidorowy z bazylią i chili oliwa  1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu(...)ugotowałam. Cukinię i paprykę pokroiłam. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Na spód naczynia dałam troszkę oliwy, dosłownie tyle, żeby natłuścić. Wrzuciłam pokrojoną paprykę i cukinię. Następnie dałam mięso mielone, oprószyłam solą i pieprzem. Na mięso dałam kukurydzę z chilli, kolejna była ugotowana fasolka i gnocchi. Pomiędzy gnocchi powtykałam połówki pomidorków koktajlowych, całość posypałam suszonymi pomidorami z bazylią

kruche babeczki
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 193

prezentuje się całkiem dobrze ;) Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni Składniki: 12 podudzi z kurczaka (wyluzowanych-bez kości) 150-200 g mięsa mielonego 300 g fasolki szparagowej żółtej 300 g fasolki szparagowej zielonej 1 duża cebula kilka plastrów boczku (użyłam 24, czyli po 2 na każde poudzie) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej(...)pietruszki do podania woda wykałaczki/dratwa Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka wrzucamy do solanki i marynujemy około 3-4 godziny. Odsączamy z wody i osuszamy na ręczniku papierowym. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros. Cebulę siekamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Każde podudzie faszerujemy łyżką mięsa mielonego, owijamy 2 plastrami

Kolorowy Przepisownik