zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 3-4 jabłka 120 g miękkiego masła 100 g cukru + 1 łyżka do posypania 1 jajko + 1 żółtko 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki konfitura lub marmolada morelowa Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)ciasto i zdjąć obciążenie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego
kolorowotorcikowospód: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego bio nierafinowanego 1 jajko Składniki na kruszonkę: 2 łyżki oleju kokosowego bio nierafinowanego 3 łyżki mąki owsianej 3 łyżki mielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka miodu Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek - u mnie szara reneta 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki miodu(...)powstałą mase przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kaszę przekładamy mus jabłkowy i wyrównujemy. Na koniec robimy kruszonkę z oleju kokosowego, mąki owsianej i mielonych orzechów. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu. Kruszonka będzie dość kleista. Rozkładamy ją na jabłkach. Szarlotkę pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni
Przysmaki Karolkirazowego penne 250 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 jajko 400 g pomidorów krojonych z puszki przyprawa carry, sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mleka Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, kiedy mięso już nam się zarumieni dodajemy pomidory
Moje-pitraszenielaurowy 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2-3 ziarna ziela angielskiego pieprz mielony czarny sól , vegeta pęczek świeżego koperku śmietanka u mnie 30% Wykonanie: Do garnka wlać ok 700-800ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, nieco vegety, zagotować. Mięso mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować
W garach u Gosiswoją kolej mięso mielone z karkówki, tak więc plan na dziś - gołąbki :) Składniki : 1 średniej wielkości kapusta biała, można również użyć kapusty włoskiej Około 1kg mięsa mielonego z karkówki 1litrowy kartonik soku pomidorowego Pudliszki 1 woreczek ryżu Opcjonalnie mąka lub śmietana Przyprawy: Posiekany świeży lubczyk, koperek, majeranek, sól, odrobina cukru, świeżo mielony czarny pieprz, pół
W garach u Gosiwszytko jest przygotowywany w lżejszy sposób. Myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić i zjeść coś smażonego. Kalafior przygotowałam w cieście z dodatkiem mielonego siemienia lnianego. Jadłeś kiedyś? Ja pierwszy raz mielone siemie lniane jadłam dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina(...)wasabi i pietruszki. Jak go przygotować by nie chłonął zbyt dużo oleju rzepakowego, sprawdźcie sami poniżej! SKŁADNIKI: - 1 kalafior - woda i sól - 2 jajka rozmiar L - 4 łyżki mielonego siemienia lnianego - 1 łyżka mąki pszennej (bądź kukurydzianej wersja bezglutenowa) - pieprz, sól -olej rzepakowy do smażenia około 1/2 litra Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różdżki. Gotujemy
SMYKWKUCHNIulepszaczy". Moje smakołyki staram się przygotowywać z miłością i dbałością o moich bliskich. Składniki: 530g mleka skondensowanego słodkiego (puszka) 200ml mleka 3,2% 400g mielonych orzechów laskowych 6 łyżek kakao 4 łyżki miodu Orzechy mielone wrzucamy do miski (lub robota kuchennego z opcją rozdrabniania) i blendujemy przez 5 minut, aż orzechy wypuszczą olej. Polecam gotowe opakowanie mielonych orzechów laskowych (dostępne po 200g), gdyż przyśpieszają cały proces przygotowywania kremu. Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem, kakao oraz miodem, podgrzewamy cały czas mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Gdy orzechy będą już w postaci lekko płynnej, wlewamy przygotowane mleko kakaowe i blendujemy do połączenia. Krem przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Krem jest gotowy praktycznie zaraz po przygotowaniu
Gotowanie i blogowanieMieliśmy chęć na kotlety mielone, takie zwyczajne, z pyrami i buraczkami. Jednak "wspaniała" pogoda zniechęciła(...)wyściubienia nosa spoza chawiry. Postanowiliśmy więc sporządzić coś, co pod ręką mieliśmy. Składniki 1 cebula 6 łyżkek oleju rzepakowego 250 g chudego twarogu 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 4 łyżki bułki tartej mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy
R'n'G Kitchenłzy cisną się do oczu. Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów(...)dymki ze szczypiorkiem 8 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki tartego sera cheddar pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone. Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno. Następnie zmniejszyć do minimum ogień
Codziennik Kuchennyktóre zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki(...)woku. Po 5 minutach smażenia mięso powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut. Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni. Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem. Tak przygotowane mięso ułożyć
Codziennik Kuchennyłyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia 1,5 łyżeczki soli (płaskie) 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna) 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 8-10 plastrów szynki dojrzewającej (użyłam szynki parmeńskiej) Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa(...)Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać 1 raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-3 razy. Zmieloną masę doprawić solą, tymiankiem, kolendrą, pieprzem. Dodać jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet. Formę do pieczenia pasztetu posmarować olejem i wyłożyć plastrami szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas
Codziennik Kuchennylaskowe – 100g Migdały – 100g Pestki dyni – 100g Rodzynki – 100g Żurawina – ½ szklanki Śliwki suszone – 1 szklanka Mak – 4 łyżki Cynamon – 1 łyżeczka Imbir mielony – 1 łyżeczka Kardamon mielony – ½ łyżeczki Goździki mielone – ½ łyżeczki Miód – 3 łyżki Woda – ½ szklanki Wykonanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane z orzechami i suszonymi owocami. Dodać przyprawy, miód i wodę. Całość dokładnie wymieszać
Kuchnia Bon Appetitpyszne. Gorąco polecam ten przepis.... PYSZNE!!! Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego ok. 200 g suszonych śliwek 2 jajka przyprawa do mięsa np. Delicat patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami i przyprawą (tak jak na mielone). Na każdy patyczek od szaszłyka nadziewamy 3 śliwki, następnie oblepiamy je szczelnie mięsem
IMPRESJA SMAKUmielone do chleba , z ogórkiem kiszonym , super . Składniki Pozostały farsz na pyzy i nie tylko Wykonanie Na rozgrzaną patelnie wykładam łyżką pozostałe mięso mielone , smażę po obu stronach na złoty kolor , jak kotlety nam się zarumienią , następnie drewnianą łyżką rozdrabniam nasze kolety tak aby zrobiła nam się jednolita masa
Mój Smakwłasnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej kapusty 1 kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować z ryżem
Pyry na Gaz