mielone - 47549 przepisów (strona:279/3170)

Spaghetti z klopsikami wołowymi 231

przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego (L) jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól (1-2 łyżeczki(...)nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko

Kulinarna Pokusa
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 182

puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku   oliwa lub olej 2-3 łyżki   Do garnka, w którym będziemy

Simple Dish
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym 211

serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 torebki kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki) garść suszonych prawdziwków cebula łyżka masła sól pieprz 1,5 szkl śmietanki(...)garnku, stopniowo odcinając miękkie już liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde można je całkiem usunąć. Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu

Smakołyki Asi
Ryżowo-marchewkowe kulki z sosem pomidorowo-cukiniowym 153

się marnować. Polacy bardzo lubią narzekać, że mają mało pieniędzy, że na nic ich nie stać, a dziwnym trafem śmietniki są pełne resztek jedzenia. Kiedyś, kiedy ludzie mieli mniejszy wybór w sklepach, bardziej szanowali to, co mają. Teraz mamy pełne półki, często sami nie wiemy na co mielibyśmy ochotę. Czy z tego własnie wynika brak poszanowania dla jedzenia(...)cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili.  Składniki: kulki: 1,5 szklanki ryżu 4 średnie marchewki 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego mąka ziemniaczana do obtoczenia sos: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku ok. 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie liście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z dyni makaronowej 259

oleju kokosowego Sól, pieprz, papryka mielona, oregano, bazylia Ser żółty   Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 40-50 minut pieczemy dynię. Po wyjęciu z piekarnika widelcem wyjmujemy jej miąższ po długości – wychodzą długie ‚nitki’ dyni, jak spaghetti. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na patelni. Dodajemy czosnek i mięso mielone, przyprawiamy do smaku

Jak gotować i nie zwariować
Makowiec na kruchym spodzie 1371

użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto (blaszka(...)przygotowania ciasta) 100 g cukru pudru Sok z plasterka cytryny Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować

Trzeci talerz
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 162

Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki(...)podajemy na zimno. Pasta z jarmużu i pieczarek 125 g jarmużu 2 pieczarki portobello 2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch) 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy na tarce. Na patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego

My Chcemy Jeść
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 162

niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka(...)kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka jaj 1/2 szklanki orzechów  W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru i masłem. Wsypać suchy mielony mak i na minimalnym ogniu, mieszając, zaparzać go przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. (W przypadku braku mielonego maku, należy najpierw wsypać go do garnka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Serca z Bazylei i garść priorytetow 189

czekolady, połamanej 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 białka szczypta soli 1 łyżka rumu cukier, do dekoracji białko, roztrzepane do posmarowania (pominęłam) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mielone migdały prażymy na suchej patelni by się zarumieniły. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy wystudzone migdały

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie 193

greckiego, 150 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ziemniaków, 200 g twarogu półtłustego, 2 duże cebule, ok. 100 g masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone papryczki świeżo mielone do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, ponadto: masło do polania, posiekany świeży lub suszony szczypiorek, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki gotujemy

Moniki Smakołyki
Roladki z mięsa mielonego 155

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Smaczna i urozmaicona propozycja na obiad z mięsa mielonego. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone - to ten przepis jest właśnie dla Was! (4 spore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego

Di gotuje
Bigos mojego Taty 552

łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa smalec do smażenia smalec do wysmarowania garnka

Karo in the Kitchen
Paluszki serowe. 230

Składniki na 4 porcje: 210 g mąki pszennej 125 g masła 125 g chudego białego twarogu około 1/2 łyżeczki soli (płaska) 1/2 łyżeczki cukru 2 duże jajka gruboziarnista sól mielona słodka papryka           Sposób przyrządzania:             Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić widelcem. Mąkę pszenną przesiać(...)grubość około 0,5 cm. Wycinać paluszki o szerokości około 1,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i mieloną słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szprewaldzkie ciastka migdałowe . 150

masła 1 łyżka przyprawy do piernika  100 g przepołowionych migdałów     Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia , następnie dodajemy , goździki mielone , cynamon i przyprawę do piernika . Następnie dodajemy masło , ubite jajka , skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto . Wałkujemy na grubość 4 mm  a następnie wykrawamy

Sama słodycz i szczypta chili
Faszerowane skrzydełka 182

czynności nie należy. Ale uwierzcie mi, naprawdę warto, efekt końcowy jest fenomenalny. Zaskoczycie swoich domowników i gości. Gwarantuje! Składniki: 12 skrzydełek 1 papryka 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 jajka około 3 szklanek płatków kukurydzianych mąka do panierowania sól pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Jeśli zamierzacie(...)pokroić w kosteczkę, paprykę wydrążyć z nasienia i błon i również pokroić w kostkę. Do przesmażonej cebulki dodać pieczarki i paprykę i smażyć około 10 minut. Przestudzić. Wymieszać mięso mielone z usmażonymi warzywami, dodać jajko, sól, pieprz, wymieszać i dokładnie wyrobić. Nadziać skrzydełka mięsem. Następnie obtoczyć mięso w mące, w roztrzepanych 2 jajkach i na koniec w rozdrobnionych

na moim stole...