dodatkiem mielonego mięsa, pesto i pomidorów suszonych to idealne połączenie smaków na uroczysty obiad lub kolację. Składniki: Dla 6 osób: 1 kg chudej szynki wieprzowej 40 dkg szynki mielonej 100g pesto z bazylią 100g suszonych pomidorów sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki Marynata: 1/4 szklanki oliwy z oliwek Po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie(...)końca), tak by powstał nam jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto. 2. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. 4. Mięso zwijamy
Kuchnia w czekoladzieprzygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić z niego jeden długi płat. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony i rozbijamy na ok 6mm. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i nakładamy na całość schabu
Kuchnia w czekoladziepłaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku folia aluminiowa do pieczenia Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem
Ogrodnik w podróżyDziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :) Kotlety mielone z zielonej soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli 1 garści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki(...)bułki tartej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej papryki chilli 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka zmielonej białej gorczycy 1 łyka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej Przygotowanie
Bananowe Polesałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi i zieleninie będzie przyjemnie wilgotna i soczysta. I bardzo chrupiąca. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone(...)mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‘pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ’surimi’ oznacza w języku japońskim „mielone mięso”. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt
Karo in the KitchenSkładniki: kostka masła, ½ szklanki brązowego cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny(...)garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut
Pobite gary Barbarywody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia itd. Sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: Tortilla nachos Przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie zalewamy
Emcia Pichcimielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty
Passions hobbies lifeSkładniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę
Życie zamknięte w smakuMIĘSA MIELONEGO Z PAPRYKĄ KONSERWOWĄ I MAJONEZEM Składniki: - 500 gram mięsa mielonego - 1 cebula - słoiczek papryki konserwowej (ja daję domową, słoik ma jakieś 500 mililitrów) - 2-3 łyżki majonezu - zioła prowansalskie - pieprz - sól Przygotowanie: Podsmażamy na patelni posiekaną w krążki cebulę. Dodajemy mięso mielone w temperaturze pokojowej oraz pokrojone w kosteczkę papryki. Wodę z papryki łączymy
Życie zamknięte w smakus.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym(...)mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość luźna. Delikatnie formujemy z niej kotlety
Życie zamknięte w smakukurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę(...)tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka
Smaki Ewylubi klasycznego schabowego? Pewnie takich osób jest mało. Dzisiaj prezentuję schabowego zmodyfikowanego - nie z bułką tartą ale z mielonymi orzechami włoskimi. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Kotlety schabowe Mąka Mielone orzechy włoskie ( można je samemu zmielić ) Sól, pieprz jajka Olej Wykonanie: Kotlety schabowe rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i w roztrzepanych jajkach(...)koniec obtaczamy w mielonych orzechach i smażymy na oleju na złoty kolor
Smaki Ewycukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad. Składniki: Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp ) Vegeta Czerwona słodka papryka Czosnek granulowany Dodatkowo: Pieczarki ( małe ) Młoda cukinia Papryka czerwona Papryka zielona Pomidory w puszce krojone Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy vegetą, czerwoną papryką, czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę(...)podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ). Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki z każdej strony a następnie układamy w naczyniu do zapiekania
Smaki Ewy