łyżki oleju szczypta soli farsz 500 dag mięsa mielonego 2 cebule sól i pieprz panierka 2 jajka 1 szklanka(...)mieszamy. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu ( który jest już w cieście naleśnikowym). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem dusimy . Na każdy naleśnik nakładamy farsz z mięsa mielonego i cebuli, zawijamy brzegi do środka i całość zwijamy w rulonik
Smakowite Daniaoraz czosnkiem, a następnie zapiekana z serem żółtym, może być p rostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją. składniki na 3 porcje 3 średnie cukinie 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy z puszki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki keczupu 20 dag żółtego sera(...)Cebulę siekamy a czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość delikatnie rumienimy, następnie dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze
Smakowite DaniaTaka mała zmiana :) Chciałam zrobić mielone ale nie smażone. Dodałam(...)nich dwa białe warzywa, kaszę jaglana i wrzuciłam na parę :) Oczywiście, jeśli się komuś nie chce wyciągać sprzętu parowego albo najnormalniej w świecie nie chce ugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo... Składniki na 13 kotlecików: 500 gramów mięsa mielonego z indyka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut. składniki: 500 g makaronu spaghetti, u mnie Czaniecki 500 g mięsa mielonego, u mnie grubo mielona karkówka 2 słoiczki domowego sosu cukiniowego o pojemności 0,5 l sól,pieprz organo 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe
Monia miesza i gotujeszczypta tymianku 20 dag pieczarek sól i pieprz świeżo mielony tłuszcz do smażenia Pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebula pół szklanki wody łyżka octu 10 % 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka soli, łyżka chrzanu 1 kg ziemniaków Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, wbijamy jajko oraz dodajemy czosnek
kgwjanczewolaskowe, migdały) 1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych) 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut. Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed
Moja Delicjabakłażanem jest baaardzo na miejscu :) składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka masła oregano i bazylia - świeże lub suszone papryka słodka i ostra(...)pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy. Plastry
bistro mamalodami. W każdym razie był pyszny! W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych
Smakowy Rajcukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 300- 500g dżemu malinowego niskosłodzonego (świeżych lub mrożonych malin*) 2 łyżki malinówki (co nie jest konieczne) 1 łyżka cukru pudru Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową
Smakowy Rajzachwycą szczególnie amatorów gorzkiej czekolady :) Składniki: 250g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru (60g) 3 łyżki gorzkiego kakao (pełne) 1 szklanka orzechów lub migdałów ok. 120g (mielonych lub drobno posiekanych nożem) 1 opakowanie wafli Krem do wafli można zrobić na dwa sposoby: 1. Na ciepło. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku. Jajko ubijamy z cukrem, do czasu(...)przekładamy nim wafle. 2. Na zimno. Jajko ucieramy z cukrem, tak by cukier się rozpuścił. Osobno ucieramy miękki tłuszcz, po czym łączymy obie masy, dodajemy do nich kakao i mielone orzechy lub migdały. Gotową masą przekładamy wafle. Przełożone wafle przyciskamy deską kuchenną (lub taboretem) i pozostawiamy tak na kilka godzin, po czym kroimy ostrym nożem w dowolne kształty
Smakowy Rajczasem zjem gdzieś coś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę. Składniki : 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 marchewki pomarańczowej 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 daktyli 5 listków(...)bazylii tajskiej Przyprawy : kardamon mielony imbir Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami i płuczemy zimną wodą. Przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ja robiłem każdy kolor oddzielnie, dopiero po parowaniu wymieszałem. Przyprawiamy je kardamonem i imbirem i mieszamy. Po czym każdą
Parowar FacetaZapewne nie raz już znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety. Wtedy(...)zawsze staram się coś do nich "dorzucić", żeby były bardziej apetyczne;) Tym razem zrobiłam niektórym pewnie już dobrze znane jajka po szkocku, czyli jajko ugotowane na twardo otoczone mięsem mielonym. Smacznie, szybko i bardzo efektownie... Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 mała czerstwa bułka, szklanka mleka, 4 jajka, cebula, 2 małe ząbki
Z miłości do słodkościmielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo(...)wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju
Salonik smakówszklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko szczypta cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula sól,pieprz oregano 250 g przecieru pomidorowego 2 garście startego żółtego sera beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa(...)smażenia starty ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły
Monia miesza i gotuje