idealny do mięsa mielonego. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 1 łyżka przyprawy gyros 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy Sól Mąka pełnoziarnista do obtoczenia mięsa Średniej długości wykałaczki Sos słodkie chili Fanex Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną w kostkę
Bajeczna KuchniaDzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 3oo g mielonego mięsa wieprzowego 100 g mielonej cielęciny 2 kromki pszennego chleba + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany domowa vegeta, pieprz do smaku(...)jajka 1 l bulionu 3 łyżki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 duży ząbek czosnku Wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę
Sama słodycz i szczypta chilianie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle sycące! Spróbujcie! (U mnie naczynie o wymiarach 16 x 20 cm) 180g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej) Warstwa mięsna: 250 mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 5 pieczarek (średnich) 1 cebula (średnia) 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (całych, bez skóry) 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej) tymianek gałka muszkatołowa(...)niewielkiej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości. Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu
Di gotujeSpróbujcie koniecznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 100 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu należy pamiętać o wersji bez glutenu) 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g mielonych migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle by woda pokryła daktyle, odstawić na 10 minut. Daktyle powinny ładnie(...)sitku. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych
maniapieczeniaSkładniki 350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 ) 2 duże cebule ( lub 4 pory ) posiekany świeży tymianek mielone chili do smaku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz starty parmezan Przygotowanie Cebulę po obraniu pokroiłem w cienkie plasterki. Namoczyłem w zimnej wodzie około godzinę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek(...)powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą. We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym pieprzem
R'n'G Kitchenteż włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść(...)pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni
talerz przyjemnościSkładniki: mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki
W Mojej Kuchni Lubięczerwona 8 sztuk duże, mięso mielone indycze 1/2 kg, ryż ugotowany 3 woreczki, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, cebula podsmażona 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, woda 1,5 szklanki z większych papryk ściąć czubki, usunąć pestki, dobrze opłukać ugotowany ryż dobrze wymieszać z z jajkami, pieprzem(...)kucharkiem, przyprawą do kurczaka, mielonym mięsem, koperkiem, podsmażoną na maśle cebulą do pełna nadziewac papryki, do szybkowara włożyć sitko rozciągane i na sitku układać papryki: nie przypalą się do dna, nakryć opłukanymi ściętymi czubkami do szybkowara wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 30 minut szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie - papryka jest jędrna
W Mojej Kuchni Lubięmięso razem z cebulą,przecisnąć czosnek przez praskę.Do mięsa mielonego dodać namoczoną i odciśniętą bułkę( pomijam ten etap,zamiast tego dodaję trochę przegotowanej wody),jedno jajko,cebulę i czosnek - doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy płat rozbitego,przyprawionego fileta nałożyć (posypać) natkę pietruszki,rozprowadzić mięso mielone i ponownie posypać natką pietruszki.Tak przygotowane filety zwinąć
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki : - trzy tylne golonki Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz biały mielony 1 g/kg -sól wędzarnicza tylko do natarcia skóry golonki -czosnek 6 ząbków zgniecionych przez praskę -woda 150 g Wykonanie Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć(...)pójdzie na dno szynkowara lub praski nacieramy solą wędzarniczą która tak będzie leżała w lodówce do czasu parzenia.Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce.Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku fi 2,5.Chude mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy dokładnie się rozprowadziły dodajemy 50 g wody Następnie łączymy oba mięsa i dokładnie wyrabiamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Najzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku(...)pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie - jak wchłonie wodę odcisnąć porządnie. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezmarnuje! Polecam też przepis na pieczony w całości boczek w musztardowej marynacie. Składniki: ok. 3 kg boczku wieprzowego od żeberek bez kości (w jednym kawałku, ze skórą) 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz młotkowany majeranek papryka czerwona 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Receptura pochodzi z mojego rodzinnego domu(...)strony mięsa nacieramy solą, młotkowanym pieprzem, 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku, papryką i majerankiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy cebulkę do mielonego mięsa, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kaszkę i sporo majeranku (min. 2 łyżki), dokładnie wyrabiamy. Nakładamy farsz na boczek. Zwijamy jak roladę zaczynając od grubszego końca boczku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięindyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju masło do posmarowania formy Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy(...)minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na liście kapusty ułożone w tortownicy wykładamy 1/3 przygotowanego farszu i przykrywamy liściem kapusty. Powtarzamy te czynności
Smakowity Blog KulinarnyKiedy szukam pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, a ma być to szybki pomysł na obiad na myśl nasuwają mi się klasyczne mielone. Alternatywą dla nich są wszelkie kotleciki z dodatkami. Dziś przygotowałam mięsne wałeczki z camembertem i zielonym pieprzem. Kotleciki te po upieczeniu można ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć zblendowanyymi pomidorami bądź krojonymi z puszki, posypać(...)Dodatkowo warto pamiętać, że to obiad który śmiało możemy odgrzać następnego dnia. Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem SKŁADNIKI : 500 g mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko sól i pieprz do smaku 10 dag sera camembert z zielonym pieprzem bułka tarta olej do smażenia np. kokosowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany zielony groszek – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * małe jajko – 1 szt * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki * papryka(...)warzywny – ok. 150 ml * oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie
Ostra na Słodko