mój sposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień(...)zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól
Szefowa kuchniSMOOTHIE SKŁADNIKI: 1 pomarańcz 3 łyżki mielonego siemienia lnianego mielonego 80 ml wody PRZYGOTOWANIE: Pomarańcze obieram i dzielę na mniejsze części. Następnie do blendera wrzucam pomarańcze. Jeśli nie chcemy żeby był za gęsty dodajemy ok 50 ml wody może być zimny. Następnie dodaję mielone siemie lniane. Blenduję dokładnie. Ja użyłam specjalnej maszynki do koktajli
Gotowanie PatkiMięso mielone zapiekane z ziemniakami to przepis, który wykorzystałam, gdy kompletnie, ale to kompletnie nie miałam ochoty na jakiekolwiek gotowanie. Dziś miałam taki dzień. Zapewne wielu z Was, także miewa takie(...)brak sił wewnętrznych. Gdy nic się nie chce robić. Ja dziś miałam ochotę położyć się na kanapie i czytać książkę. Więc sięgnęłam... Read More The post Mięso mielone zapiekane z ziemniakami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekśrednie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 700 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku chilli świeżo mielony pieprz sól suszone zioła prowansalskie ok. 0,5 łyżeczki cukru Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawić chilli i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Usmażone wrzucić do dużego garnka, przykryć pokrywką
Simply Foodtego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 300g mięsa mielonego 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju(...)ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią
Szefowa kuchniszklanki kaszy gryczanej około 500 ml mleka 2-3 łyżki mąki jaglanej około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch(...)plasterki. Marchewkę zetrzeć na tartce . Pieczarki posiekać. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać pieczarki, marchewkę i mięso mielone. Dodać passatę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Przełożyć wszystko na naoliwioną brytfankę do pieczenia. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cukinię, aby była lekko
Jaglusiamięsa mielonego cebula 1,5 szkl ryżu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 125 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku jogurt grecki Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu
6nieboPrzepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania). Składniki na ok. 10-12 placuszków (w zależności(...)gramów suchej ciecierzycy 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili 1 garść natki pietruszki 1 garść natki kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona) na czubek łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej 1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki) Namoczyłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania). Składniki na ok. 10-12 placuszków (w zależności(...)gramów suchej ciecierzycy 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili 1 garść natki pietruszki 1 garść natki kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona) na czubek łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej 1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki) Namoczyłam
Szczęśliwa kuchniaświeżo pokrojonego szczypiorku 5 małych rzodkiewek startych na małych oczkach 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 4 małe kromki chleba razowego bez skórki oliwa z oliwek mielona czarnuszka listki świeżej rukoli kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół Przygotowanie: 1/ Układamy listki rukoli na talerzu 2/ Mieszamy energicznie: twaróg, śmietanę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól i pieprz(...)Zarobiony twaróg układamy w formie kulki na środek listka rukoli 4/ Na kulkę dajemy oliwkę 5/ Kruszymy środek kromki do małej miski - dodajemy czanuszkę mieloną i mieszamy. 6/ Posypujemy okruchami talerz dookoła listków rukoli oraz dajemy kilka kropel oliwy na każdy ogonek listka rukoli 7/ Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnarabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 200 g masła 2 żóltka 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń laski wanilii 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)mieć temp pokojową Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera
Słodki KompromisSkładniki: -0,5 kg. mięsa mielonego (użyłam mięsa mielonego z szynki wieprzowej) -przyprawa Kamis "Greckie szaszłyki" -odrobina oleju -50 ml. zimnej wody Sposób przygotowania: Mięso mielone wymieszać z przyprawą, wodą i odrobiną oleju. Patyczki do szaszłyków przyciąć. Rękami formować szaszłyki i nabijać na patyczek. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu na patelni do grillowania. Smacznego
Magia jedzenia.trzykrotne mielenie parzonego maku co skraca znacznie czas przygotowania kutii. Oczywiście można wykorzystać mak z puszki, ale według mnie to będzie profanacja prawdziwej kutii! Co może pojawić się na Wigilijnej kolacji? Zobaczcie przykładowe 12 potraw wigilijnych. Polecam też wykorzystać mak do przygotowania na Wigilię klusek z makiem! Jak przygotować tradycyjną kutię? Składniki: 100 g suchego maku (najlepiej mielonego(...)płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny aby napęczniała. Następnie gotujemy pszenicę do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Mielony mak parzymy we wrzątku, aby napęczniał, jeśli wykorzystaliśmy suchy mak to go parzymy i trzykrotnie mielemy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Aromatyzujemy ekstraktem waniliowym mleko, dajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepisów na pasztet jest masa. Ja zazwyczaj robię podobny do tego, z przepisu poniżej. Oczywiście, czasem są inne proporcje mięsa, zależy jakie ładne mięsko uda mi się kupić. Ja mielę mięso z warzywami, ale niektórzy nie lubią takiego pasztetu, więc to od Was zależy co sobie zmielicie. Kolor pasztetu zależy od użytego mięska jak i ilości dodanej wątróbki i stopnia(...)pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone - nie za rzadkie ale też nie za gęste. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy ok 1 h. w 180 stopniach. Pasztet pozostawiamy
Mieszam w Garnkuorzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 płaskie łyżki kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 25 g miękkiego masła 1 jajko 10 łyżek płynnego miodu 1/3 szklanki małych rodzynków Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały
Monia miesza i gotuje