mielone - 47549 przepisów (strona:264/3170)

Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową 133

efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego. Składniki (4 porcje) -2 duże bakłażany -100 g komosy ryżowej (quinoa) -500 g mielonego mięsa -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -150 ml passaty pomidorowej -200 g startego sera żółtego -3 łyżki oleju rzepakowego -zioła prowansalskie -soł, pieprz Przygotowanie Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić(...)zmiękną środek wydrążyż i odłożyć. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy wsypać połowę sera żółtego

Zielona Kuchnia
Pasztet 135

czerstwe kajzerki 3 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy(...)kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Mięso przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę

Kardamonovy
Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą 230

oczyszczonej 300 g masy marcepanowej 300 g powideł śliwkowych 50 g czekolady gorzkiej cynamon mielony POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny PRALINKI PIERNIKOWE: 150g ciasta piernikowego 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła orzechy włoskie mielone Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu(...)przestudzoną wstawić do lodówki. Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać do okruchów. Wymieszać i formować kuleczki. Jeszcze miękkie, obtaczać w mielonych orzechach. Odstawić do lodówki, aby zastygły. Przygotować polewę. Żelatynę zalać połową zimnego mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć

https:KKuchniaMniam
Makowiec zawijany, strucla z makiem 203

. O! To była dla mnie nowość. Nie jestem zbyt częstym bywalcem marketów i jak już w nich ląduje, to bynajmniej nie rozglądam się za rodzajami maku. Tak więc mielony mak, znacznie upraszczał proces powstawania makowca. Może nie samego makowca, co masy, która to właśnie w dużej mierze odpowiedzialna była za moje makowcowe klęski. Kupne masy są bardzo wilgotne(...)koło roku temu, a link do przepisu znajdziecie również tutaj. Robienie masy makowej kojarzyło mi się z gotowaniem maku, potem jego trzykrotnym mieleniem i cała frajda z świątecznych wypieków, mogła ujść z jednym tylko pracochłonnym makowcem. Z mielonym makiem rzecz wygląda zupełnie inaczej i w sumie w jakieś 10-15 min masa będzie gotowa. Co ważne, do masy dodajemy

Mieszam w Garnku
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 155

każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę makową i mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić 3-krotnie mak. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy(...)25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji 197

jajka 2 łyżeczki sody Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych 2 łyżki miodu 80 g cukru kryształu 100 g masła Masa kawowo-orzechowa: 200 g orzechów mielonych 1 szkl. mleka 100 g cukru pudru 200 g masła 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy(...)21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu jednego z nich rozprowadzamy prażone orzechy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut (do zarumienienia). Orzechy mielone przekładamy do miski. Zalewamy je gorącym mlekiem, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę

Smaki Na Talerzu
Zupa serowa z mięsem mielonym wg Aleex 263

mięsem – sycącą, rozgrzewającą i pyszną. Koniecznie się poczęstujcie, a potem zróbcie ją w swoich domach. Składniki: • 2 l bulionu drobiowo-warzywnego, • 0,5 kg mieszanki chińskiej, • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, • 4 serki topione śmietankowe 100 g każdy, • 5 dag sera żółtego • 2 łyżki oliwy • 1 łyżka ziół prowansalskich • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Zagotować(...)Podsmażyć warzywa przez kilka minut. Ja użyłam mieszanki chińskiej, ale można ją zastąpić tradycyjnymi warzywami. 4. Warzywa przełożyć do zupy. 5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć mięso mielone i podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich i słodkiej papryki. 6. Mięso przełożyć do zupy. 7. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. Zamieszać. 8. Gotować

W mojej kuchni
Kimchi Thermomix 287

ryżu 15 g cukru 20 g szczypiorku, grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki 30 g sosu sojowego 15 g papryki słodkiej, mielonej 15 g papryki ostrej, mielonej ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie) Kimchi. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix po 250 g. Kroimy czas 3s/obr.4. Pierwszą część kapusty przekładamy(...)przyciśniemy ją jeszcze talerzem z obciążeniem. Kapustę odstawiamy na min. 1 godzinę. ( u mnie było 2 godziny). W tym czasie przygotowywujemy zalewę. Do naczynia Thermomix wsypujemy ryż i cukier, mielimy czas 1 min/obr.10. Dolewamy wody i gotujemy czas 3 min/90 stopni/obr.2. Sos pozostawiamy w naczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min. Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek

Themo przepisy
Mielone z ziemniakami i brokułem 186

Kotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju.  Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków

Alutka-Gotuje
Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem 143

u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","2 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki przyprawy do piernika\r","1\/2 szkl. suszonej \u017curawiny\r","1\/2 szkl. mielonych orzech\u00f3w (da\u0142am w\u0142oskie)\r","4 du\u017ce \u0142y\u017cki kwaskowatego d\u017cemu\r","4 jab\u0142ka"],"name":"Aromatyczny piernik z jab\u0142kami i d\u017cemem","cookTime":null,"prepTime(...)mąki pszennej (dałam 720) 2/3 szkl. oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. mielonych orzechów (dałam włoskie) 4 duże łyżki kwaskowatego dżemu 4 jabłka Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód. Suche składniki mieszamy w osobnej misce, dodajemy

Mieszam w Garnku
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 139

tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)   Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą(...)Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do makaronu. Na patelni stapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sól (dałam ok. 1 łyżeczki), sporo czarnego pieprzu (lubię jego smak w daniach z kapustą oraz mielony kminek. Całość delikatnie mieszamy do połączenia

Raj dla Podniebienia
Placki ziemniaczane z kurczakiem w ziołowym sosie 142

sól himalajska drobna do smaku  czarny mielony pieprz do smaku około 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + składniki na placki ziemniaczane Przygotowanie: Na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy masło Ghee i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka. Całość doprawiamy przyprawą kurczak ziołowy i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mielone liście laurowe, suszoną bazylię, doprawiamy

Słodkie okruszki
Makaron z pieczoną dynią z nutą ostrości 143

fajne, ciekawe połączenie, w niskiej cenie .  Składniki: makaron bucatini, dynia piżmowa (moja ważyła ok. 1,5 kg), olej rzepakowy chili, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, świeżo mielone papryczki chili, sól himalajska, 4 ząbki czosnku, ok. 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie

Moniki Smakołyki