jajka 2 łyżeczki sody Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych 2 łyżki miodu 80 g cukru kryształu 100 g masła Masa kawowo-orzechowa: 200 g orzechów mielonych 1 szkl. mleka 100 g cukru pudru 200 g masła 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy(...)21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu jednego z nich rozprowadzamy prażone orzechy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut (do zarumienienia). Orzechy mielone przekładamy do miski. Zalewamy je gorącym mlekiem, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę
Smaki Na Talerzumięsem – sycącą, rozgrzewającą i pyszną. Koniecznie się poczęstujcie, a potem zróbcie ją w swoich domach. Składniki: • 2 l bulionu drobiowo-warzywnego, • 0,5 kg mieszanki chińskiej, • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, • 4 serki topione śmietankowe 100 g każdy, • 5 dag sera żółtego • 2 łyżki oliwy • 1 łyżka ziół prowansalskich • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Zagotować(...)Podsmażyć warzywa przez kilka minut. Ja użyłam mieszanki chińskiej, ale można ją zastąpić tradycyjnymi warzywami. 4. Warzywa przełożyć do zupy. 5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć mięso mielone i podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich i słodkiej papryki. 6. Mięso przełożyć do zupy. 7. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. Zamieszać. 8. Gotować
W mojej kuchniryżu 15 g cukru 20 g szczypiorku, grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki 30 g sosu sojowego 15 g papryki słodkiej, mielonej 15 g papryki ostrej, mielonej ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie) Kimchi. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix po 250 g. Kroimy czas 3s/obr.4. Pierwszą część kapusty przekładamy(...)przyciśniemy ją jeszcze talerzem z obciążeniem. Kapustę odstawiamy na min. 1 godzinę. ( u mnie było 2 godziny). W tym czasie przygotowywujemy zalewę. Do naczynia Thermomix wsypujemy ryż i cukier, mielimy czas 1 min/obr.10. Dolewamy wody i gotujemy czas 3 min/90 stopni/obr.2. Sos pozostawiamy w naczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min. Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek
Themo przepisyKotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków
Alutka-Gotujeu0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","2 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki przyprawy do piernika\r","1\/2 szkl. suszonej \u017curawiny\r","1\/2 szkl. mielonych orzech\u00f3w (da\u0142am w\u0142oskie)\r","4 du\u017ce \u0142y\u017cki kwaskowatego d\u017cemu\r","4 jab\u0142ka"],"name":"Aromatyczny piernik z jab\u0142kami i d\u017cemem","cookTime":null,"prepTime(...)mąki pszennej (dałam 720) 2/3 szkl. oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. mielonych orzechów (dałam włoskie) 4 duże łyżki kwaskowatego dżemu 4 jabłka Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód. Suche składniki mieszamy w osobnej misce, dodajemy
Mieszam w Garnkutygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania) Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą(...)Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do makaronu. Na patelni stapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sól (dałam ok. 1 łyżeczki), sporo czarnego pieprzu (lubię jego smak w daniach z kapustą oraz mielony kminek. Całość delikatnie mieszamy do połączenia
Raj dla Podniebieniasól himalajska drobna do smaku czarny mielony pieprz do smaku około 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + składniki na placki ziemniaczane Przygotowanie: Na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy masło Ghee i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka. Całość doprawiamy przyprawą kurczak ziołowy i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mielone liście laurowe, suszoną bazylię, doprawiamy
Słodkie okruszkifajne, ciekawe połączenie, w niskiej cenie . Składniki: makaron bucatini, dynia piżmowa (moja ważyła ok. 1,5 kg), olej rzepakowy chili, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, świeżo mielone papryczki chili, sól himalajska, 4 ząbki czosnku, ok. 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie
Moniki Smakołykidrobiowego sól pieprz 300 g pieczarek 3/4 szklanki śmietany 22 % (ja dałam 12% i o wiele mniej) sok z cytryny 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy dość mocno w mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka(...)sokiem z cytryny. 2. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy pokrojone w piórka cebule. Jak się nam zeszkli dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy, cukier, obie mielone papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka w którym jest usmażone mięso. 3. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, pieczarki myjemy, kroimy
kruche babeczkiSkładniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść natki pietruszki 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz masło panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła(...)przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, zmiksować w blenderze lub po prostu bardzo drobno rozbić widelcem, połączyć z wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać. Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty
Zasmakuj Kuchniposypkę: 50 g mielonych migdałów 30 g cukru 40 g miękkiego masła Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyścieliłam papierem do pieczenia. Boki posmarowałam masłem. Do miski wbiłam jajka, wlałam mleko i olej. Wsypałam cukier, dodałam otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok oraz ekstrakt migdałowy. Dodałam też mielone migdały. Wymieszałam
Kuchnia u Krysimielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy
Bon appetit mon amieugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków -1,5 szkl mąki ziemniaczanej -0,5 szkl mąki pszennej -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz sól(...)Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie) Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Farsz studzimy. *jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę(...)minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmięsa baraniego 25 dag mielonego mięsa wołowego 10 dag łoju z nerki cielęcej 1/2 szkl bulionu 1 łyżka masła 2 garście suszonego majeranku sól i pieprz 4 ząbki czosnku 2 cebule Ciasto; mąka pszenna - 500 g woda ciepła - 1/2 szkl sól Dodatkowo; bulion-koncentrat drobiowy do kołdunów Przygotowanie: Farsz; Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać
Kuchnia Danusi