Zapiekanka warzywna z klopsikami Bardzo smaczne danie z mięsnymi kuleczkami i mnóstwem warzyw zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielka cukinia(...)biała cebula 3 pomidory 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku kilka listków bazylii (zamiennie można użyć suszonej bazylii) gałązka tymianku (zamiennie można użyć suszonego tymianku) *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz
Blog z Apetytemmakaronu i dressingiem do sałatek. Składniki: 100 ml oliwy z oliwek 1 duża doniczka bazylii 50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu ) 2 duże ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Smacznego
Smak mojego domukolejna batalia, tym razem na pewno ją dla Was uwiecznię ze szczegółami. Składniki: Na makaroniki: 3 białka* ¼ szklanka drobnego cukru 1 i ¾ szklanki cukru pudru (około 200g) 1 szklanka mielonych orzechów laskowych (około 100g) Na krem: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki *ważne aby białka pochodziły od dobrej jakości jajek, bardzo często na jajka z dyskontów spożywczych bezy(...)zostawiamy w temperaturze pokojowej nawet na kilka godzin. Następnie umieszczamy w misce miksera i ubijamy wraz z drobnym cukrem do otrzymania konsystencji ubitej sztywnej piany. Dodajemy pozostały cukier oraz mielone orzechy. Delikatnie dokładnie mieszamy szpatułką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ubite białka przekładamy do tylki z końcówką 1A i delikatnie wyciskamy
Kolizje Smakówgram żółtego sera farsz: 500 gram mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu białego 1 cebula majeranek suszony sól, pieprz ziołowy odrobina oleju 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie: Na dużej patelni na oleju szklimy cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę, dodajemy mięso mielone, razem smażymy około 5 minut, mieszając od czasu
Życie zaczyna się w kuchniFarsz: ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Czosnek obrać, umyć i pokroić bardzo drobniutko. Mięso mielone włożyć do miski
Simply Foodbułki tartej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu Sos: 0,7 l passaty pomidorowej 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę
Codziennik KuchennyBento – hambagu Składniki (na ok. 25-27 kuleczek): Hambagu (mięsne kuleczki): 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 spora łyżka pasty miso 1 nieduża cebula 1 jajko Świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki panierki panko (może być również nasza rodzima bułka tarta) Kechup Sos barbecue lub Worcester Mieszanka tych dwóch ostatnich nadaje temu daniu pożądanego, oryginalnego smaku. Sama(...)maszynie mogłam jedynie pomarzyć Doprawiamy sosem do ryżu zgodnie z recepturą na opakowaniu. Teraz przejdziemy do mięska: Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie składniki oprócz kechupu i sosu. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie, tak aby pasta miso idealnie się w niej rozprowadziła. Jeśli masa wydaje się zbyt
Kate's Kitchenniej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może stanowić samodzielne danie, ale tez często jest podawana z ryżem albo tacos. Ja pokombinowałam ze składnikami, dodając pokrojonego (nie mielonego) indyka, kukurydzę i marchewkę. Wyszło pyszne danie, które podobnie jak pierwowzór można podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:) Składniki (na 6 porcji): 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki(...)puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 papryczka chili kumin rzymski mielona kolendra kilka gałązek tymianku pieprz czarny sól olej natka pietruszki lub kolendra Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać cebulę
Obiad gotowybabki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw. . SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej 100 g. mielonych migdałów kostka masła (200 g.) 2 łyżki cukru kokosowego 3 żółtka PRZYGOTOWANIE: na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier szybko zagniatam ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na minimum
Upiecz sobie babeczkępotrawkę z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami:). 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 500g ziemniaków 2 marchewki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach
Szefowa kuchnimascarpone 300 g serka naturalnego, mielonego 300 g nutelli 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 100 - 150 g orzechów laskowych mielonych ( kilka całych do zostawiamy do ozdoby(...)bokach tortu. Trochę masy zostawiamy do dekoracji. Orzechy prażymy na patelni, po ostudzeniu przekładamy do woreczka i ugniatamy aż pozbędziemy się z nich skórki. Część drobno mielimy. Mielonymi orzechami posypujemy boki ciasta, na wierzchu robimy szprycą rozetki z kremu i układamy na nich po całym orzechu. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolismaku, że bez dokładki się nie obejdzie! PRZEPIS - 1 duża główka kapusty pekińskiej lub młodej białej kapusty - duży pęczek koperku - 1 cebulka - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 kg mięsa mielonego z szynki ( możesz użyć 500 g przepis podaje na bardzo duży garnek około 4 -5 litrowy) - 500 g marchewki młodej pokrojonej w kosteczkę - dwie garście suchego ryżu białego - majeranek(...)garnku podsmaż na oleju cebulkę, dodaj przyprawy, posiekaną kapustę, marchewkę, ryż,zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda
SMYKWKUCHNIlodówce kawałeczek mięsa mielonego i paprykę. Upewniłam się czy mam jeszcze mąkę razową w szafce i już wiedziałam :D Lahmacun :D Kiedyś znalazłam przepis w jakiejś gazecie na to danie. Danie....właściwie to jest rodzaj pizzy, ale rodem z Turcji. Nigdy nie robiłam tego zgodnie z przepisem, gdyż potrzebna jest tam jagnięcina albo wołowina. Mięso mielone wieprzowe(...)zaczyn. Jak drożdże wyrosły dodałam je do pozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 3 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Nałożyłam farsz: * 15 dkg mięsa mielonego * 1/2 cebuli * 2 ząbki czosnku * przecier pomidorowy ok. 1/2 szklanki * papryka słodka i ostra, sól * kawałek papryki czerwonej surowej Mięso podsmażyłam z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przyprawiłam solą
Pieprzyć z Fantazjąśrodka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości ok. 5 mm. Zabrałam się za przygotowanie farszu. Mięso mielone usmażyłam na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. kolejno dodawałam przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec przyprawiłam do smaku solą, papryką, pieprzem i ziołami. Wydrążony miąższ
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: * mięso mielone 500 g ( użyłam z szynki wieprzowej) * 100 g kaszy jaglanej * 250 g pieczarek * cebula * czosnek 2 ząbki * papryka czerwona 4 * sól 1/2 łyżeczki * pieprz 1/2 łyżeczki * słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki * koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki * natka pietruszki garść * ser żółty 100 g * pomidor * olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą(...)cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju czosnek oraz cebulę do miękkości następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Dodać mięso mielone i krótko podsmażyć. Doprawić solą pieprzem, słodką papryką. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę. Wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Papryki umyć, przekroić
Kulinarne przygody