Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół
Niedzielny kucharzwszystkim polecam, danie warte powtórzenia. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 2 marchewki kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula olej słodka mielona papryka sól, pieprz oregano suszone mielone chilli 1 łyżka mąki ziemniaczanej ziele angielskie liść laurowy 1,5 szklanki wody 2 pełne łyżki śmietany do zup Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić(...)kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju. 2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele
Kuchnia domowa Anioleju 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól do smaku 2 większe liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz woda lub rosół lub bulion Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry(...)dente. Razem z wodą przelać go do garnka z ogórkami. Gotować razem do miękkości ryżu i ogórków. Na koniec wlać wodę z ogórków małosolnych, zagotować, przyprawić solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzu). Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać płynu. Zupę podawać z dobrą kwaśną śmietaną. Spróbuj także pysznej, lekkiej, kremowej zupy ogórkowej ze świeżych
Codzienna kuchnia niecodziennamąki z soczewicy czerwonej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego ( u mnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym) 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cukinia (u mnie zielona) 5 pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych z puszki kilka pomidorów koktajlowych 200 g sera(...)opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje my możemy przygotować cebulę. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy cebula będzie już lekko podduszona możemy wrzucić mięso mielone. Smażymy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, a także wsypujemy oregano (według uznania) W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę
Kuchnia moimi oczamisól, pieprz, majeranek, papryka mielona ok 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos warzywny: 2 cebule 30dkg pieczarek 2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 cukinia 4-5 pomidorów 50g bulionu 200g pikantnego ketchupu sól i pieprz – do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko
Blog z Apetytemduszenia. W tym przypadku to czas duszenia wpływa na smak i delikatność mięsa w sosie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 150 minut Składniki na sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego) 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych 300 ml passaty(...)się tłuszcz. Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni. Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut. Dodać passatę
Gotuj w domupomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki cukru 4-5 łyżek pikantnego keczupu 1 łyżka sosu sojowego 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 zielona cukinia pieprz ziołowy ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną
Simply Foodmozzarelli wiórki 1 duży pomidor malinowy pęczek natki pietruszki sól pieprz zioła prowansalskie mielona papryka cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Mix ziaren ugotować wg instrukcji na opakowaniu (czas gotowania 20 minut ) Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać czosnek, mielone i podsmażyć. Pomidora obrać i pokroić, dodać do mięsa, przyprawić do smaku
Kolorowa kuchnia Elkiczosnku 2 łyżki oleju mały słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu 300 g wody kawałek czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego 50 g ś mietany Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4 , ugotowany ryż przełożyć(...)s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę i olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1 .Dodać ugotowany ryż, mięso mielone, jajka, majeranek, pieprz i ¾ łyżki soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obroty wsteczne/obr. 4 . Masę przełożyć do osobnego naczynia, dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać kopystką.Z gotowej masy
Moje domowe kucharzeniegulaszu 2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody Przygotowanie: Mięso myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone papryki,przyprawę do gulaszu oraz olej.Mieszam. Patelnię rozgrzewam ,przekładam mięso. Smażę
Gotowanie Patkiłyżki prażonej cebulki - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - 2 ząbki czosnku - majeranek, sól, pieprz do smaku Wykonanie Do mielonego mięsa dodaję surowe jajko, prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszkę. Wyrabiam ręką jak na mielone. Dość długo aby składniki się połączyły. Gotowym mięsem smaruję kromki z chleba tostowego, nakładam średnią grubość i dobrze przyklepuję
Kuchnia z widokiem na ogródrodziny lub na dwa dni użyjcie podwójnych porcji (1 kg mięsa mielonego z szynki, 2 kajzerki, 2 jajka itd). Przygotowanie: Pół cebuli szklimy na niewielkiej ilości tłuszczy. Kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleko, odciskamy (tak by dalej była wilgotna). Przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, mięso mielone, jajko i przyprawy. Mieszamy całość ręką. Z masy formujemy
Słodkie okruszki