mielone - 47549 przepisów (strona:253/3170)

Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem 121

papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka Dodatkowo: 20 dkg żółtego sera olej do smażenia 1 łyżka masła       *** Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy mięso mielone

Blog z Apetytem
Kotlety warzywno-drobiowe 110

Następstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd.  Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło(...)kurkumą-bomba smak!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g Składniki: (2-3 porcje) ▪ 400 g mięsa mielonego ▪ 2 papryki ▪ 100 g sera żółtego ▪ 2 jaja ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 3 łyżki koperku ▪ 400 g pieczarek ▪ sól, pieprz ▪ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Paprykę, pieczarki kroimy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kotlety warzywno-drobiowe 84

Następstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd.  Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło(...)kurkumą-bomba smak!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g Składniki: (2-3 porcje) ▪ 400 g mięsa mielonego ▪ 2 papryki ▪ 100 g sera żółtego ▪ 2 jaja ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 3 łyżki koperku ▪ 400 g pieczarek ▪ sól, pieprz ▪ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Paprykę, pieczarki kroimy

zdrowo i aktywnie
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 85

kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki  mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego przyprawy, namoczone bułki razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy

Kardamonovy
Leśne pucharki z karmelizowanymi jabłkami 80

taką wersję również warto wypróbować :) Składniki (2 szt): 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego  2 jabłka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka masła 6 łyżek jogurtu naturalnego cynamon, mielone goździki, imbir cukier puder/erytrol owoce leśne do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda(...)nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier brązowy, rozpuścić i podgrzewać aż zacznie się karmelizować. Szybko przełożyć jabłka i masło, chwilkę razem podsmażyć. Posypać odrobiną cynamonu, mielonych goździków i imbirem, wymieszać. Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać

Kocham..lubię..gotuję..
Metka z prażoną cebulką 173

boczek (udział tłuszczu wedle preferencji) 20 g peklosoli/kg boczku Dodatkowo na każdy kg mięsa: 20 g prażonej cebulki 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 g papryki mielonej (słodka lub ostra, lub mix) Przygotowanie: Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć(...)pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie boczek wymieszać z prażoną cebulką i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pieprz, paprykę mieloną i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką lub do osłonek białkowych i schować na kilka godzin aby smaki się połączyły. Metka jest

Kocham..lubię..gotuję..
Kotleciki z pekinką i ryżem w sosie warzywnym 153

inspiracją i każdy znajdzie tu coś dla siebie Składniki: Na kotleciki: pół kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 480-500 g mięsa mielonego 100 g ryżu pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru(...)Kuchnie Świata 0,8 l bulionu 2 liście laurowe  pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy mielone, startą na tarce lub drobniutko posiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki

Słodkie okruszki
Rustykalna tarta z brzoskwiniami. 94

szczypta soli 1-2 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 3 średnie dobrze dojrzałe brzoskwinie 1 łyżka cukru koksowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka płatków migdałów świeży tymianek Instructions Ciasto: Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, cukier kokosowy, ziarenka wanilii oraz sól. Wszystkie składniki posiekać(...)Tarta: Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru. Środek ciasta posypać mielonymi migdałami pozostawiając ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Następnie ułożyć kawałki przygotowanych owoców (na zakładkę), ciasto zawinąć do środka, na owoce tak jak na zdjęciach i posypać płatkami migdałów

Fitsweet.me
Zupa gołąbkowa z klopsikami 1408

łyżki kaszy manny lub bułki tartej 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, papryka słodka mielona       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną (lub bułką tartą) oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące

Blog z Apetytem
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 97

Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół

Niedzielny kucharz
Aromatyczna zupa pomidorowo-bazyliowa bez soli, z chipsami z szynki serrano i indykiem 94

odstaw. Wlej niedużą ilość wody do garnka – około 2 cm od dna i pozwól się jej zagotować. Wrzuć listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Mięso mielone wymieszaj z połową opakowania przyprawy bez soli. Z mięsa formuj niewielkie kulki o wielkości orzecha włoskiego(...)wrzucaj do wrzątku. Gotuj około 5 minut. Do talerzy wlej zupę, ułóż po kilka pulpetów, kilka chipsów z szynki i udekoruj listkami świeżej bazylii. Składniki 250 g chudego mięsa mielonego z indyka 80 g szynki serrano lub podobnej przyprawa do mięsa mielonego bez soli Knorr (pół opakowania) listek laurowy ziele angielskie opcjonalnie pieczywo   Jeśli spodobał Ci się

Eat me! Fit me!
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 83

Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół

Niedzielny kucharz
Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami 153

wszystkim polecam, danie warte powtórzenia. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 2 marchewki kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula olej słodka mielona papryka sól, pieprz oregano suszone mielone chilli 1 łyżka mąki ziemniaczanej ziele angielskie liść laurowy 1,5 szklanki wody 2 pełne łyżki śmietany do zup Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić(...)kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju. 2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele

Kuchnia domowa Ani