potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL", sól 1 łyżeczka woda wrząca + 1łyżka oleju + 1 łyżeczka soli kotleciki z sosem: mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 3/4 szklanki, oregano 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka średnia, jarzynka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki(...)około 2 cm kopytka. Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz. Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano. Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować
W Mojej Kuchni Lubiępowinna być bardzo dobrej jakości najlepiej z pierwszego tłoczenia. Z pierwszego tłoczenia i powinna być to łagodna w smaku oliwa! Po drugie, ciasto jest bezglutenowe, bo przygotowane jest na mielonych migdałach, a po trzecie jest wyjątkowo pyszne i oryginalne! Brzegi ciasta podczas pieczenia ścinają się i ale środek jest wilgotny i ciężki. Ciasto rewelacyjne smakuje podane z dżemem(...)Cook Time 45 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 150 g kakao bardzo dobrej jakości 115 ml wrzącej wody 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki łsody 1 szczypta soli 200 g drobnego cukru 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 średnie jajka Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plsmaczne, a jednocześnie szybkie i bardzo, ale to bardzo łatwe, czyli idealne ciasto na święta! Ważna informacja dla bezglutenowców – ciasto jest dla Was! Ponieważ przygotowane jest na bazie mielonych migdałów. Natomiast osoby odchudzające się z czystym sercem mogą skusić się na kawałeczek tego smakołyku, ponieważ ciasto nie zawiera tłuszczu ;). Ciekawostką w przepisie są pomarańcze, które gotujemy w całości(...)hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 2 małe pomarańcze lub jedna bardzo duża o łącznej wadze 375 g 6 średnich jajek 190 g cukru 200 g mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g dobrej jakości kakao Dodatkowo skórka obrana 1 pomarańczy 4 łyżki cukru trzcinowego 25 ml likieru pomarańczowego - opcjonalnie Instructions
SprawdzonaKuchnia.plciasto 200 g mąki pszennej tortowej 200 g mąki pszennje krupczatki 200 g masła 1 średnie jajko 90 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów Dodatkowo 1 1/2 kg brzoskwiń 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej mięty lub 2 łyżki siekanej świeżej 1/2 łyżeczki suszonego(...)imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto - ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować z ciasta kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki. Z brzoskwiń pozbyć
SprawdzonaKuchnia.plprzygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym! W tym przepisie nie musicie(...)łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka skórki z cytryny otartej 75 g masła miękkiego 2 śerdnie jajka małe 60 ml wody 1 szczypta soli Składnki na masę makową 110 g mielonego maku 1 łyżka masła miękkiego 30 g żurawiny siekanej lub fig, rodzynek ... 80 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru 30 g batonika marcepanowego w czekoladzie posiekanego
SprawdzonaKuchnia.plminutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 600 g kalafiora 4 średnie jajka 100 g marchewki 100 g buraków czerwonych 100 g mielonych migdałów skórka otarta z 1/2 cytryny sól do smaku pieprz do smaku oregano bazylia, rozmaryn lub inne ulubione zioła około 1 łyżeczki Instructions Kalafior umyć, podzielić na różyczki, osuszyć(...)drugiej części dodać starte na tarce o małych oczkach buraki, buraki również odcisnąć z nadmiaru soku. Do każdej z misek dodać po 2 jajka i po 50 g mielonych migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto
SprawdzonaKuchnia.plprzygotowania składniki w temperaturze pokojowej ! To jest niezwykle ważne, bardzo często słyszę, że ciasta ucierane nie wychodzą, a wystarczy trzymać się wcześniej wspomnianej zasady 😉 Pamiętajcie więc, że jeśli będziecie mieli w planach upieczenie jakiegoś ucierańca, to wyjmijcie wcześniej z lodówki masło i jajka. Składniki te mogą czekać na blacie kuchennym kilka godzin. W składzie jest również mleko, które wystarczy podgrzać(...)dodać truskawkami lub mieszankę rabarbarowo-truskawkową, świetne wychodzi również z malinami ważne, żeby nie przesadzić z ilością i nie obciążyć zbytnio ciasta. Zapomniałam dodać, że ciasto jest z dodatkiem mielonego kardamonu , którego pominąć nie można, to on nadaje temu wypiekowi wspaniałego aromatu ! Ciasto podawać można z lodami, bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem pudrem. Zapraszam! Print Lekkie ciasto
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: Młoda kapusta 1,5 kg Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka) Ryż 200 g Cebula Olej 4 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. W dużym garnku(...)zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu wszystkich liści odcinamy zgrubienia z liści. Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z olejem. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć
Kulinarne przygodyryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, masło, 0,5 l bulionu warzywnego. Przygotowanie: Mięso mielone dusimy na patelni. Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzamy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy
Przepiski.plpostanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony(...)rozgrzany olej. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka
Waniliowe Improwizacjeprzygotowanie. Mojemu Mężowi boloński garnek bardzo zasmakował i na pewno jeszcze nie raz przygotuję go na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na boloński garnek: około 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 średniej wielkości cebula kawałek pora (biała część, około 15 cm) 2 większe ząbki czosnku 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego(...)garnku: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Całość chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Całość wymieszać. Smażyć około 10 minut. Co chwilę mieszać. Następnie dodać groszek z marchewką
Danka Pichcikulinarnym atlasie świata (jeśli jeszcze się z nim nie znacie, to polecamy się zapoznać) zajmie miejsce w niechlubnej kategorii dań bezpaństwowych. Składniki (3 porcje): Mięsko mielone z tofu - 200 g tofu - 2.5 łyżki płatków drożdżowych - 1.5 łyżki sosu sojowego - 0.5 łyżeczki ostrej papryki - 0.5 łyżeczki wędzonej paryki - 1.5 łyżki oliwy - 0.5 łyżeczki suszonego czosnku Makaron(...)kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze) Przygotowanie: 1) Zaczynamy od marynowania tofu (najlepiej przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem robienia spaghetti). Ze wszystkich składników na mięso mielone (poza tofu) robimy pastę do której następnie wkruszamy tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
Roślinożerni urlopowiczetwarogu, bo jednak jego smak daje jakiś efekt woow, którego nie ma w sobie ser z kubełka. Twaróg należy przygotować w bardzo prosty sposób, przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach (nie lubię tego sposobu, bo wtedy mam pół kuchni w grudkach twarogu) , albo tak jak zazwyczaj robię to ja - przygotowywać sernik w malakserze. Wiem, że większość sernikomanów(...)jajka rozmiaru L ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Jak zrobić klasyczne mini serniczki? Spód: Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło (20 g) i mielimy, aż otrzymamy drobną kruszonkę przypominającą mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wykładamy dno papilotek i dociskamy za pomocą dna kieliszka, lub malej
Kuchnia Łukaszamięsa mielonego, 1/2 czerwonej papryki, 1 pomidor, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki tartej mozzarelli, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz do smaku, 1 łyżka oleju. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone mięso, smażyć około 5 minut. Cukinię
Moja kraina smaków