mielone - 47549 przepisów (strona:276/3170)

#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

problem w stylu "Nie wiem, co dzisiaj na obiad" lub zajrzała do lodówki pełnej jedzenia i powiedziała "Nie ma nic do jedzenia". Gwarantuję, że dzięki temu poradnikowi zawsze będziecie mieli pod ręką produkty, z których uda się wyczarować coś dobrego - zapraszam do lektury! :) Pierwsza podstawowa kwestia, która musi zostać poruszona zanim dam Wam gotowy spis przydatnych produktów, to rozliczenie się(...)gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy kilka prostych dodatków i przypraw i obiad gotowy, warto mieć zamrożonych kilka opakowań klopsiki szwedzkie IKEA Możecie przyrządzić

Cooking Monster
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 174

łyżeczki: chili w proszku, mielonego cynamonu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np.   takich 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej) 1 łyżeczka cukru przyprawy(...)masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż będzie miękka i szklista. Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oraz mielone migdały. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, 1 łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki bulionu lub wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małej mocy

cool and minty
Kotlety mielone z papryką i szczypiorem 126

Inne niż klasyczne mielone, a równie pyszne. Dodałam(...)nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie tylko do ziemniaków, ale i ryżu, różnych kasz. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko połowa czerwonej papryki pęczek szczypioru 1/3 szklanki wody gazowanej 4 łyżki bulionu warzywnego bułka tarta sól, pieprz, mielona kolendra, suszony czosnek

Zasmakuj Kuchni
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 118

SKŁADNIKI :  20 dkg ciecierzycy 1 duża cebula 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolędry pęczek natki pietruszki, poszatkowanej pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny szczypta sodki 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta 2 łyżki mąki kukurydzianej olej(...)PRZYGOTOWANIE :  Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę

Kulinarne Fantazje Marioli
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 170

Polecam je Wam jako szybki obiad :) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu * 5-6 przecieru pomidorowego * mąka do obtoczenia klopsów * ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu Wykonanie: Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą

Zrób to smacznie
Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami 140

pieczarek 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnia cukinia puszka kukurydzy konserwowej puszka 400 g pomidorów krojonych z papryczką chili sól bazylia suszona oregano czosnek granulowany tymianek mielony kminek 20-25 dag sera gouda 50 dag makaronu muszelki lub innego grubszego kilka pomidorków koktajlowych lub śliwkowych (dałam oba rodzaje) porządna garść posiekanego grubego szczypioru masło do wysmarowania(...)Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, umytą cukinię w kostkę. W dużym rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Dodać mielone mięso i rozbijając łyżką grudki smażyć aż zmieni kolor. Dodać cukinię i osączoną z zalewy kukurydzę, smażyć 3-4 minuty. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku solą

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron z mięsem mielonym i młodą kapustą w sosie pomidorowym 225

mielonym, młodą kapustą i pomidorami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty) puszka pomidorów 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty mała garść posiekanej mięty mała cebula ostra i słodka papryka oregano bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą

Tagebuch po polsku
Podkarpacki kociołek zbójnicki 310

czerwonej fasoli 1/2 łyżki majeranku sól i pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Mięso: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1⁄2 łyżki majeranku 1 jajko sól i pieprz 4 łyżki mąki do obtaczania Mięso mielone solimy (około 1/2 łyżeczki), dodajemy pieprz, , przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i jajko. Wyrabiamy gładką masę

Trzeci talerz
Muszle makaronowe z wołowiną 133

mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Ułożone muszle polewamy odrobinką słodkiej śmietanki, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180st

Kuchnia w czekoladzie
Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur 157

miałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur. Bakłażany w tej wersji są przepyszne i bardzo pożywne. składniki: 3 bakłażany po ok 450 g 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 350 g ugotowanej kaszy bulgur 1 duża kulka mozzarelli olej sól,pieprz oregano Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż(...)zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać wydrążaony miąższ

Monia miesza i gotuje
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 186

mielenia). Ugotowane warzywa, wątróbkę, cebulę oraz namoczoną bułkę także mielimy w analogiczny sposób, z tym, że nie musimy już dolewać wywaru. Zmielone masy łączymy ze sobą i przechodzimy do kolejnego punktu. 8. DOPRAWIENIE MASY (2 min) Mięsno-warzywną masę doprawiamy solą (róbcie to stopniowo i próbujcie), dość sporą porcją świeżo mielonego pieprzu, imbirem (tutaj też ostrożnie, zacznijcie od mniej(...)miękka. W razie potrzeby dolewamy płynu. Gdy będzie już miękka, niedbale rozdrabniamy ją widelcem, aby uzyskać gęstą konsystencje sosu z cząstkami owoców. Jeśli chcecie, możecie dodać do tego nieco mielonych goździków – wtedy zyska on świąteczny aromat. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia. PODANIE Pasztet można podawać na zimno lub ciepło (chociaż my zdecydowanie wolimy na zimno) z sosem z żurawin

Nerds Kitchen
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 148

idealnie nadają się do podgrzania.  Pieczone pulpeciki z papryką i koperkiem SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego z łopatki 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM 359

każdą postacią, więc dla mnie to obiad idealny ;) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego * ok. 12 większych pieczarek * 1 jajko+ 2 jajka do panierki * 4 łyżki bułki tartej+ dodatkowa do panierki * sól * pieprz * ulubione przyprawy Wykonanie: Pieczarki opłukać, dokładnie oczyścić, wykroić ogonki. Mięso mielone przyprawić sola, pieprzem i dowolnymi przyprawami, dodać

Zrób to smacznie
Ciasto migdałowe z rabarbarem 179

dodatkowo wzbogacają płatki migdałów, a kwaskowaty rabarbar idealnie komponuje się ze słodkością ciasta. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm. Ciasto migdałowe z rabarbarem Składniki: 200g mąki pszennej 80g mielonych migdałów 250g kefiru 100g cukru trzcinowego 80g masła 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 220g rabarbaru 25g płatków migdałowych(...)jajka roztrzepać z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodać kefir i roztopione masło, wymieszać - dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać - na koniec dodać mielone migdały, wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu ciasta ułożyć dość gęsto kawałki rabarbaru - na rabarbar wysypać równomiernie płatki migdałów, całość lekko docisnąć - wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym (panierowane) 207

lepsze) Farsz:     250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała)   1-2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta  Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: ulubiony sos (u mnie sos  madziarów )    Mięso mielone wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i resztą składników

Di gotuje