Pyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu(...)połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Sernik podaję z kleksem bitej śmietany, posypany
Mango PapajaSernik zebra zna chyba każdy, jednak sernik z zebrą z maku to moje wielkie odkrycie. Tą zebrę robi się inaczej niż pozostałe, ale szczerze polecam ponieważ sernik z makiem to coś pysznego. Mogło by się wydawać że jest to bardzo pracochłonny deser, ale to nie prawda sernik robiłam może z 10 minut a piekł się
Pychotkaaanikt nie miał wątpliwości. Trzeba było szybko ubierać się i jechać do lecznicy. W domu zapanowała panika. Kiedy weszliśmy do kuchni, wszystko stało się jasne: pies zjadł prawie cały sernik! Pozostały tylko wąskie paski przy brzegach blaszki. Widok mało zachęcający i szokujący jednocześnie. To był sernik z półtora kilograma twarogu! Nora, na szczęście, szybko doszła do siebie(...)równie szybko próbowała kolejnych, podobnych akcji. A my do dzisiaj, choć minęło już pewnie ze 30 lat, wspominamy to z uśmiechem :) Nie dla psa kiełbasa, lecz sernik ;) Zachęcam Was do wzięcia udziału w wyzwaniu Ewy #wspolneblogowaniezapetytem
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta wypełnioną wrzątkiem) rozgrzanym do temperatury 170st. Ciasto pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik całkowicie chłodzimy w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie schładzamy sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, możemy dodać 1 łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Wykładamy na sernik i ewentualnie dekorujemy. Z racji tego, że sernik bardzo długo się schładza, musi być robiony dzień wcześniej
Gotowanie moimi oczamimisy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą tak aby trochę więcej dno zakryć. Wkładam do pieca i nastawiam go na 200 stopni. Wstawiam sernik i piekę koło godziny w 200 stopniach. Kiedy widzę , że góra się za mocno przypieka to zakrywam folią aluminiową. Sernik się piecze , a ja w tym czasie rozrabiam galaretki(...)poziomkowe w 600 ml wrzątku. Zostawiam do ostygnięcia. Sernik upieczony ostudzony . Wsypuje jagody na niego i zalewam tężejącą galaretką . Wstawiam na noc do lodówki . Pyszny wyszedł
Różowa kuchniaBiałka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut(...)czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. Przepis na polewę czekoladową: Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce razem z pokrojonym masłem i cukrem pudrem. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę należy nakładać, gdy lekko ostygnie
Emcia PichciSerniki bez spodu to moje ulubione. Do tego dodałam skórkę i sok z pomarańczy, dzięki czemu był bardzo aromatyczny i oblałam czekoladą. Zrobiłam go ze swojskiego sera, co jeszcze dodało mu smaku. Bardzo smakował mojemu mężowi, który jest miłośnikiem serników. *foremka 21 cm Składniki: 190 g masła 150 g cukru 6 jajek 700 g sera białego skórka otarta(...)białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy i piec w 180*C około godziny. Sernik sporo wyrośnie, ale niestety opadnie. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku na godzinę a następnie wystudzić najlepiej przez noc. Czekoladę i mleko podgrzać w kąpieli wodnej i rozpuścić. Polać sernik i posypać migdałami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję(...)jeszcze nie raz. Sernik wychodzi równy, opada minimalnie i jest aksamitny i kremowy, dlatego doskonale nadaje się pod galaretkę. Jeśli nie liczyć czasu oczekiwania aż sernik się upiecze a potem stężeje to przygotowuje się go dość szybko i prosto. *foremka 24*24 cm Składniki: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyjaciółki, na szczęście z pomocą przyszła mi http://finka.pl/ , firma, która specjalnie dla mnie stworzyła odpowiedni program księgowy. Ojj, to znacznie ułatwiło mi pracę, Wam też polecam tę firmę :) Sernik polecam Wam szczególnie, podobny robiła moja babcia, wspomnień smak :) Składniki: 500 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie 100 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego(...)keksówki o wymiarach 21 x 11 cm wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, wylać połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wylać pozostałą masę serową i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Sernik obciążyć i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem usunąć obciążenie, a sernik oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwySernik krówkowy jest ciężki, zbity i słodki - czyli taki jaki sernik być powinien. :-) Możemy zrezygnować z dosładzania go cukrem - jeśli dodamy tylko masę krówkową, będzie mniej słodki. 1 kg twarogu 1 puszka masy krówkowej 3 jajka L 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 2-3 do posypania 1. Herbatniki kruszymy(...)posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. 3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. 4. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami
Szefowa kuchnicytryny mikserem utrzeć na kogel-mogel z 4 minuty na dużych obrotach, dodać twaróg bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem na wolniejszych obrotach połączyć składniki sernik przełożyć na śliwki, łyżką wygładzić wierzch piec w 180 C, grzanie góra/dół około 40 minut, nastepnie na termoobiegu 15-20 minut w 160 C, po upieczeniu uchylić drzwiczki(...)minut, potem formę wyjąć i zostawić do wystudzenia, jak wystygnie to formę włożyć do lodówki na kilka godzin formę przykryć talerzem i odwrócić, formę teraz zdjąć z sernika - sernik jest delikatny, aksamitny, wilgotny, śliwki kisielowe w serniku smakują wyśmienicie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: SERNIK: twaróg zmielony 1/2 kg/wiaderko, śmietana 30 % 250 ml/zimna, aromat waniliowy 4 krople, cukier 5 łyżek, żelatyna 3 łyżki DODATKI: biszkopty okrągłe 200 gram, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, zimną śmietanę(...)ubic mikserem razem z wystudzoną żelatyną, dodać ser z wiaderka, aromat waniliowy i zmiksować na małych obrotach krótko, tortownica 24 cm - na dnie rozłożyć biszkopty i dać połowę sernika do sernika wcisnąć całe truskawki i dać resztę sernika na serniku ułożyć gęsto plastry truskawek i schować do lodówki na do stężenia galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody, wystudzić
W Mojej Kuchni LubięKażdy w swoim archiwum ma taki przepis babciny, na sernik który przypomina dzieciństwo i kojarzy się ze spotkaniami u babci. Ten mój dzisiejszy sernik to właśnie takie babciny przepis, przedstawiam go tutaj bo jest tego wart. Sernik według przepisu babci jest puszysty, pulchny i pięknie rośnie a potem równo opada, polecam gorąco. Dodałam tylko cukier trzcinowy zamiast(...)białego. Sernik mojej babci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię miły, ciepły dzień, idealny na spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie C. Jak zwykle, nie mógł przestać o nim mówić. Postanowiłam więc zrobić(...)kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu. Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g płatków kukurydzianych 60 g masła 50 g miodu masa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrze