słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę, z banalnego wręcz powodu, bowiem za każdym razem (a przygotowywałam ten sernik wiele razy) gdy rozpuszczałam żelatynę w gorącym mleku, wszystko mi się ważyło- tylko mnie się tak działo... ;-) (mleko mnie po prostu nie lubi, na szczęście z wzajemnością...) rozpuściłam więc(...)żelatynę w wodzie i wyszło super :-). Ja mój sernik przygotowywałam w tortownicy 24cm, ale 26cm będzie odpowiedniejsza (moja 26 jest już trochę sfatygowana, czas kupić nową, więc użyłam mniejszą). Składniki: - 500g sera na serniki (lub serka homo) - 150g miękkiego masła - 1 szklanka* cukru (dałam ksylitol) - 3/4 szklanki* wody - 3/4 szklanki* mleka - 4 świeże jajka, wymyte w gorącej wodzie
Smaczne ZdroweSernik na zimno z arbuzem Sernik z arbuzem to mój mały eksperyment. I można powiedzieć, że całkiem udany. Sernik wyszedł bardzo delikatny, lekko orzeźwiający i co najbardziej spodobało się mojej córce, różowy:) Składniki: na spód: 2,5 opakowania herbatników petit (250 g) 100 g masła masa serowa: 500 g sera mielonego 400 g jogurtu greckiego(...)masę. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Arbuza (oczywiście bez pestek) zmiksować i połączyć z mocno tężniejącą galaretką. Wylać galaretkę na zastygnięty sernik i ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
na moim stole...Sernik w wersji mini ale warto było go wypróbować. Jest puszysty i delikatny. składniki 150 g serka (ja użyłam domowego twarogu, który zmiksowałam na gładką konsystencję) 120 g białej czekolady 3 jajka wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę(...)pieczenia tortownicy (17 cm średnicy). Kilka razy uderzamy tortownicą z niedużej wysokości o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy tortownicę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy w 170 st. C. przez 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C ponownie pieczemy przez 15 min. Po tym czasie wyłączamy
Domowy Smak Jedzeniamogła się powstrzymać! A musicie wiedzieć, że Kasia jest absolutnym wzorem człowieka zdrowo żyjącego - je zdrowo, ćwiczy, nawet oddycha chyba zdrowiej niż ja. Od niej to więc największy komplement. Sernik potrójnie truskawkowy z bzowym aromatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa(...)więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego). Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Schłodzony sernik polać z wierzchu ostudzoną polewą (28 st. C.), udekorować truskawkami, bezikami i kwiatami czarnego bzu. Schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła. Smacznego! Ciasto bierze również udział w konkursie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko składniki połączyć na średnich obrotach bez długiego mieszania misę wyjąć z robota, wsypać czarną porzeczkę i łyżką wyymieszać ubitą na sztywno pianę łyżką delikatnie wmieszać w sernik sernik wyłożyć na ciastka w blaszce i piec w 180 C około 60 minut, sernik zostawić do wystudzenia i schować do lodówki na kilka godzin przed krojeniem sernik
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj propozycja na tradycyjny sernik, o wdzięcznej nazwie 'Sernik krakowski', czyli dalej w klimacie przedświątecznych, wielkanocnych przygotowań, ale oczywiście nie tylko. Bowiem sernik ten nadaje się zarówno od święta, jak i na co dzień, ot tak po prostu do kawy. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :) Smacznego! CIASTO - Składniki: 250 g mąki 125 g masła, schłodzonego 125 g cukru(...)pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko +dodatkowe żółtko do posmarowania wierzchu sernika Wykonanie: Do mąki dodajemy cukier, masło, jajko i siekamy je i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem
psgotujemykogo: dla mających ochotę na sernik z prawdziwym pieczonym spodem dla szukających przepisu na kremowy, mokry sernik dla chcących spróbować słynnego sernika krakowskiego Składniki na spód: 300g mąki krupczatki żółtko 150g zimnego masła łyżka śmietany 12 lub 18% 100g cukru pudru Składniki na masę serową: 1,3-1,5 kg białego sera (najbardziej lubię gotowy twaróg trzykrotnie zmielony(...)początek dajemy tylko 2 łyżki soku). Gdyby konsystencja była zbyt rzadka dodajemy cukru, gdyby była zbyt gęsta dodajemy soku. Blacha: tortownica o średnicy 24cm Moje rady jak upiec idealny sernik znajdziecie tutaj . Przepis z małymi zmianami możecie znaleźć na blogu www.mirabelkowy.blogspot.com
Mania Wypiekaniaprzypuszczać. Dzisiaj testujemy sernik na zimno z masłem orzechowym w roli głównej, z bananami, bitą śmietaną i solonymi orzeszkami. Połączenie smaków niemalże doskonałe i tak też doskonale smakowało. Sernik jest bardzo lekki, na delikatnym ciasteczkowym spodzie. Jest umiarkowanie słodki, cudownie smakuje z bananami i kleksem bitej śmietany. Chrupiące, solone orzeszki dopełniają całości. Składniki na spód ciasteczkowy(...)całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść orzeszków ziemnych solonych Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na banany. Posypujemy orzeszkami. The post Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym appeared first
Made By Mom And SonDzisiaj czas na gotowany, śniadaniowy sernik . Pyszny i wysokobiałkowy pomysł na śniadanie. Swój sernik przygotowałam na bazie twarogu z kostki i budyniu waniliowego, dosłodziłam miodem i podałam z syropem malinowym mojej prababci. Mnie on najbardziej smakuje schłodzony, a wy próbowaliście już takiego przepisu, a jeśli tak czy bardziej smakuje Wam na ciepło, czy na zimno(...)szklanki zimnego mleka 2 łyżki budyniu waniliowego coś do posłodzenia (np. syrop klonowy, miód, cukier, banan) jak zrobić? Jeśli używamy twarogu w kostce to aby nasz sernik nie miał grudek, należy go zmielić w maszynce do mielenia lub w blenderze. Twaróg dokładnie wymieszać lub zmiksować z białkiem jajka. Całość przełożyć do małego garnka i gotować
tost z dżememtrzeba uruchamiać piekarnika. Do jego przygotowania można wykorzystać w sumie wszystkie owoc sezonowe, a na sam koniec, jest banalnie łatwy w wykonaniu. To co ? Zachęciłam Was choć troszkę ? :-). Sernik jagodowy na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Składniki Masa owocowa: 1000 g zmielonego serka na sernik 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny(...)przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu, żeby ją zahartować. Gdy ją wymieszamy dodajemy ją do pozostałego jogurtu, miksujemy i wykładamy na zastygniętą masę owocową. Na wierzchu rozkładamy jagody. Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Kulinarne przygody GatityPrzepis na to ciasto dostałam od mojej chrzestnej. Wcześniej nigdy go nie jadłam, a że lubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno(...)sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień Składniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego
Krakowskie smaki Animinuty. Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut. Sernik ma pozostać biały, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż będzie całkowicie zimny. MUS BRZOSKWINIOWY: Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy(...)kostkę zalewamy wodą wsypujemy cukier i gotujemy chwilę , miksujemy blenderem na gładki mus do gorącej masy wsypujemy galaretki mieszamy aż się rozpuszczą. Tężejącą masą zalewamy całkowicie zimny sernik, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy cząstkami brzoskwiń i świeżą miętą. Smacznego ;-) http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i KardamonJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika
Cynamonowe szczęścieDziś znów u mnie sernikowo i do tego zdrowo śniadaniowo. Tak sobie wymyśliłam, że można by zjeść sernik na śniadanie i to wcale nie musi być tłusty, kaloryczny sernik, ale coś lekkiego i pysznego. Koniecznie musicie wypróbować, bo danie łatwe i szybkie, do tego można przygotować na wieczór i zabrać ze sobą do pracy. Za nim przepis podzielę
Cynamonowe szczęścieżelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową, wyrównujemy i wykładamy a nią pozostałą masę śmietanowo serową. Ja swój sernik udekorowałam posypką czekoladową. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Smacznego
Cynamonowe szczęście