Kolejna wariacja na temat mojego ukochanego ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada , to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada Składniki: Spód: około(...)rozpuściła możemy ją rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie mieszamy żelatynę z dżemem. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby lekko stężała. Na wierzchu sernika układamy plastry ananasa, następnie zalewamy go przygotowaną galaretką. Dokładnie rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
Mania Gotowaniaziemniaczaną, mleko i masę karmelową miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Następnie łamiemy batony na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy sernik w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Podczas nagrzewania piekarnika wkładamy na spód płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Naczynie powinno znajdować się tam również podczas pieczenia, dzięki(...)czemu sernik będzie aksamitny. Po upieczeniu studzimy sernik w otwartym piekarniku przez ok 40 minut (żeby nie opadł tuż po wyciągnięciu). Na całkiem wystudzony sernik wylewamy polewę (2 łyżki masy krówkowej podgrzewamy z 2 łyżkami mleka, zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia) i posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej można uprażyć przez chwilę na suchej
Ze smakiem i z pasjąodpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopi śmie ATavola (Kwieceń 2008). Kokosowy sernik na śmietanie 300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml) 150 ml mleka( u mnie(...)rzadką masę. Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem. Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne
Mia Cucina Sofietapieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się(...)lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także chłonięciu zapachów z lodówki. Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy
Smakołyki BerenikiCiasto cielak , sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiało-czarny, pyszny, rozpływający się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g ciastek Oreo (bez nadzienia) 70 g roztopionego masła Składniki na sernik: nadzienie ze wszystkich Oreo 700 g twarogu(...)waniliowy i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na dolną kratkę stawiamy naczynie żaroodporne z wodą (dzięki temu sernik nie wyrośnie, tylko będzie płaski jak stół- to dzięki parze wodnej, która utrzymuje stałą temperaturę wokół sernika). Na środkową kratkę stawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę
My Culinary ArtSernik to nasz ulubiony dodatek do kawki. Lubimy wilgotny a zarazem puszysty i właśnie ten sernik taki jest. Tym razem dodałam do niego owoce borówki amerykańskiej które nadały mu wyjątkowego smaku i aromatu. Do pieczonych serników używam twaróg do zmielenia( nie z wiaderka). Sernik z wiaderka używam do serników na zimno. Składniki(...)nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny sernik polać lukrem i udekorować borówkami. Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i utrzeć
Ala piecze i gotujeSernik z czereśniami jest idealną propozycją dla wielbicieli serników o kremowej konsystencji oraz fanów serników z owocami. Masę serową urozmaiciłam dużą ilością aromatycznych czereśni i był to strzał w dziesiątkę, bo efekt końcowy zachwycił zarówno wyglądem, jak i smakiem. Do przygotowania sernika warto wybrać mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej. Przepis można wykorzystać(...)spód - oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu - na dolnej półce piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą, sernik piec w 160 stopniach przez 75-85 minut do ścięcia się masy na środku - studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem
Smakołyki Berenikidodatkiem masy kajmakowej chodził za mną od dawna. Bardzo często przeglądałam przepisy z użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :) Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu ( klik ), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers(...)babce snickers ). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać w lodówce. S ernik kajmakowy z polewą a la snickers PRZEPIS {tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik Złota Rosa to dość efektowne ciasto. Przepis w zasadzie bazuje na klasycznym serniku z tą różnicą, że na wierzchu ma delikatną piankę, której pojawia się tytułowa "złota rosa". Ciasto idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta, dlatego u mnie z pewnością pojawi się już niedługo na wielkanocnym stole 😋 Sernik Złota Rosa - przepis na 16 porcji(...)przygotowania sernika będą Ci potrzebne: 1kg twarogu sernikowego, 190g ksylitolu, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 40g mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 250ml mleka 2%, szczypta soli. 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Żółtka zmiksuj ze 120g ksylitolu i wanilią, dodaj mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj twaróg cały czas miksując. 3. Dolej mleko i wymieszaj. 4. Przelej masę do tortownicy i piecz
Z notatnika dietetykatradycyjne ciasta na Wielkanoc 1. Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką 2. Tradycyjny przepis na kremówkę 3. Babka drożdżowa z rodzynkami 4. Ciasto Królewiec – tradycyjny przepis 5. Tradycyjny sernik krakowski z kratką Przepisy na tradycyjne przystawki na Wielkanoc (sałatki i jajka faszerowane) 1. Sałatka jarzynowa 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Jajka faszerowane rzeżuchą 4. Jajka faszerowane serem feta(...)szczególnie polecany na Wielkanoc! To miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z puszystym biszkoptem w środku. A do tego polewa kakaowa – po prostu poezja smaku. ZOBACZ PRZEPIS 5. Tradycyjny sernik krakowski z kratką Wiele osób uważa, że na stole wielkanocnym nie może zabraknąć sernika. Wśród serników na Wielkanoc najczęściej pojawia się sernik krakowski z kratką, rodzynkami i lukrem
Via GustoJestem tym sernikiem zachwycona. Wprost nie do wiary, że wyszedł jak z obrazka. Do tego jest naprawdę pyszny! Ciasto warte ponownego upieczenia. Składniki (tortownica 23 lub 24cm): Spód : 180 herbatników maślanych 80 g roztopionego masła Ser : 1 kg sera wiaderkowego 200 g kremu pistacjowego 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru(...)waniliowego 50 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo : garść posiekanych pistacji Sposób przygotowania: 1. Uwaga, składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. 2. Zrobić spód, herbatniki połamać, zmiksować w blenderze na "piasek" i wymieszać z rozpuszczonym przestudzonym masłem. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną
Kuchnia domowa AniWyobraź sobie ciasto, które łączy w sobie aksamitną lekkość sernika i głębię smaku korzennych ciasteczek Lotus. Taki właśnie jest sernik Lotus bez pieczenia – doskonały dla wielbicieli intensywnie ciasteczkowych, maślanych i kremowych smaków. Na spodzie – kruchy, rozpływający się w ustach miks ciastek Lotus i masła. Wypełnienie? Aksamitna masa sernikowa, otulona korzenną nutą ciasteczkowego kremu Biscoff, z subtelną waniliową słodyczą(...)lekką chmurką śmietanki. Całość wieńczy lśniąca warstwa kremu ciasteczkowego, bita śmietanka i dekoracja z waniliowych markiz Biscoff. Dla kontrastu – soczyste maliny, które przełamują słodycz, dodając deserowi owocowej świeżości. To sernik, który nie wymaga pieczenia, ale kusi jak najbardziej wykwintne wypieki. Idealny na eleganckie spotkania, rodzinne uroczystości czy chwilę rozpusty przy filiżance aromatycznej kawy. Składniki na spód: 370 g ciastek
Świat Ciastakoniec dodajemy pokruszoną ciemną część ciasteczek i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy oreo, delikatnie wbijając w powstałą masę. Dekorujemy miętą i płatkami bławatka Sernik wkładamy na całą noc do lodówki aż stężeje. Smacznego. Artykuł Sernik na zimnio oreo pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE