Nie lubię gotowej masy makowej. Nie znam nowych zestawień, ale jeśli dobrze pamiętam – nie ma na rynku takiej, która ma “czysty skład” i nie zawiera sztucznych aromatów (ta perfumeria na lata zniechęciła mnie do domowego makowca, naprawdę). Od paru lat moim wybawieniem stał się mielony sypki mak i to on jest bazą domowej masy makowej z bakaliami Tak naprawdę masę można modyfikować w zależności od swoich ulubionych smaków: wsypać dowolne orzechy, zamiast daktyli dodać inne słodkie suszone ...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...