użycia miksera. Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni Do piekarnika wkładamy pojemnik ceramiczny z wodą-około 200ml i pieczemy obok niego sernik góra/dół około 40 minut. Dzięki temu nie będzie nam pękał, parująca woda pozwoli nam nam na ładny wypiek. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę na 160 stopni(...)dopiekamy „w środku” jeszcze około pół godziny. Studzimy przy lekko!! uchylonych drzwiczkach pół godziny- nawet do godziny jak trzeba. Wystudzony sernik polewamy polewą Polewa: W miseczce w kąpieli wodnej (nastawiam garnuszek z wodą i wkładam rozmiarowo dobraną miseczkę, aby połowa była w tej wodzie zanurzona) roztapiam masło z czekoladą i dodaje kajmak. Jak wyjdzie wam mocno gęsta
Latosiowydompołączyć składniki. Dwie tortownice 18 cm ( lub jedna 26 cm ) z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty, wylać masę serową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach serniki wystudzić. Czekoladę połamać do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia czekolady, polać polewą(...)serniki i posypać kolorową posypką, schować do chłodnego miejsca - sernik jest bardzo puszysty, aksamitny, aromatyczny, z brzoskwiniami z puszki smakuje wyśmienicie na każdą okazję..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSernik najlepsze ciasto ever. Maślany, delikatny i zapewniam, że zawsze się udaje. Ten został upieczony w najbardziej klasycznej wersji z sera, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej i masła. Niebo w gębie. Przygotujemy go w kilka minut, a jako spód możemy wykorzystać kruche ciasteczka i masło. Aby przygotować spód kruszymy maszynkowe ciasteczka Brześć , wykładamy nimi dno tortownicy i skrapiamy(...)połączenia składników. Ciasteczka przekładamy do mocnego woreczka np. strunowego, kruszymy uderzając w nie wałkiem lub w ręku. Następnie skrapiamy rozpuszczonym masłem. Na spód wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię. Sernik pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Następie obniżamy do 120 stopni, pieczemy jeszcze 30 minut. Wyłączamy piekarnik
Życie zaczyna się w kuchnipieczenia, na dno formy na środku nakładać na przemian masę serową jasną i ciemną, masa się rozłoży sama w formie. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55 minut do suchego patyczka. Sernik po upieczeniu zostawić w formie w chłodnym miejscu ( najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić do wystudzenia ), sernik wyjąć(...)formy, zdjąć papier do pieczenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik pieczony a`la zebra jest bardzo wyjątkowy i smakowo i wizualnie, jest bardzo puszysty, delikatny.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypać do formy i uklepując ręką wykleić dno i 1 cm krawędź (fot.1) . Twaróg zmielić 3-krotnie. Niestety do tego sernika nie polecam serków z wiaderka, ponieważ są zbyt rzadkie i wodniste. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski przełożyć ser. Wbić jajka i za pomocą robota, miksować na średnich obrotach przez około(...)spodzie piekarnika ustawić foremkę, keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Foremka musi stać tak - żeby ulatująca para nie leciała bezpośrednio na tortownicę z sernikiem - musi lecieć obok. Dzięki parze wodnej, sernik nie będzie suchy i nam nie pęknie podczas pieczenia. Piekarnik zamknąć i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki tylko
Świat CiastaTaki sernik z 10 jajek to ciasto z sentymentem. Przepis pochodzi ze „ słodkosentymentowego zeszytu ” i doczekał się w końcu „zdigitalizowania” Powiem krótko – jest rewelacyjny. Składniki na ciasto: 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 135 g masła 2 ¼ szklanki mąki (typ 405 – 500) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy(...)górze układam 1/3 ciasta czekoladowego w dowolnej formie (u mnie to paseczki, mogą być również kawałeczki, można też włożyć ciasto do lodówki i następnie zetrzeć na tarce). Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 70 minut. Po upieczeniu uchylam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 15 minut. Sernik z 10 jajek jest najlepszy na drugi
Słodki sentymentSernik można upiec na wiele sposobów i smaków. Dzisiaj podam przepis na bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sernik który nie opada. Przepis zawsze się sprawdza, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru 8 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru(...)Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170 % C, na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko
Kulinarne Fantazje MarioliLubicie chałwę? Jeżeli tak to podsyłam Wam super przepis na sernik z chałwą. Udekorowany możecie wykorzystać jako tort :) Składniki: spód 200 g ciemnych herbatników 150 g chałwy waniliowej 100 g masła 100 g czekolady sernik 800 g zmielonego twarogu 120 g masła 4 jajka 170 g cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 opakowania budyniu wanilinowego(...)Przygotowanie: herbatniki zmiksować z chałwą, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, następnie wszystko połącz ze sobą. Gotową masą wyłożyć spód tortownicy. sernik W garnku umieść zmiksowany twaróg, jajka, masło, cukier oraz cukier wanilinowy, wszystko zmiksuj (przepis możesz wykonać w Thermomix) gotuj przez 8-10 minut cały czas mieszając. Następnie połącz budyń z mlekiem i w ostatniej minucie
Niezły Młynekokresie zimowym prawdopodobnie instynktownie stawiam na ciasta, które wiążą się z rozgrzewaniem piekarnika, wypełnianiem kuchni zapachem, ciepłem. Na jakiś czas zapomniałam o sernikach na zimno. Czas na przeproszenie się z lodówką. Czas na żelatynę:) Czas na eksperymentowanie. Proponuję poniżej przepis, który stwarza możliwość eksperymentowania właśnie, dopasowania do własnych upodobań. Zacznijmy od spodu - lubię, gdy masa serowa wyłożona(...)jest elementem koniecznym. Zamiast w środek ciasta, może trafić na jego wierzch, zastępując wylewaną przeze mnie galaretkę. I kwestia wykończenia boków. Rurki, biszkopty wokół brzegów sprawiają, że sernik pięknie się prezentuje, niczym wykwintny tort, ale można oczywiście z tego wykończenia zrezygnować. Ja układałam pieczołowicie rurki i pełnią one raczej funkcję ozdobną. Zostawały na większości talerzy
Kronika Piekarnikajest. Wersja sernika na zimno, która wygrała międzynarodową rywalizację ze wzorem dotąd niedościgłym. Z sernikiem ostrawskim. Zakańczam z ulgą żmudne próby powielenia, odtworzenia, dorównania. Korzystajcie z finalnego efektu często deprymujących eksperymentów. Sernik jest taki, jaki powinien - kremowy, delikatny, lekki. Mało kłopotliwy w wykonaniu - spód stanowią zmiksowane ciasteczka, Masa serowa uciera się szybko - nie powstają grudki zbyt(...)Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie, tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek, co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem, który nadaje całości charakteru, ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki: na tortownicę o średnicy
Kronika PiekarnikaSernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można(...)cierpliwość, gdyż najdłuższy to jest czas pieczenia i chłodzenia ciasta... Składniki: Brownie: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Sernik: 600 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 1/2 szklanki śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej) 3 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 pełne
Kuchnia MagdaLenySernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można(...)cierpliwość, gdyż najdłuższy to jest czas pieczenia i chłodzenia ciasta... Składniki: Brownie: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Sernik: 600 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 1/2 szklanki śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej) 3 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 pełne
Kuchnia MagdaLenySernik ze słonym karmelem ❤️ grzechu warty ale i możliwy do zrobienia w lżejszej wersji! Ja mam wersję "FAT" i zdecydowanie polecam jednak "grzech" ten popełnić 😁 choć karmel w sumie robiłam na erytrolu to czekolady nie ominęłam 🤤 Jak go odchudzić? Użyj erytrolu/ksylitolu zamiast cukru. Pomiń spód (ja przeważnie robię serniki bez niego i wychodzą super) Opcjonalnie(...)rozpuszczamy z odrobiną mleka w rondelku. Budynie mieszamy w misce z mlekiem, dodajemy do tego rozpuszczoną czekoladę oraz cukier/erytrol/ksylitol. Całość wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę na spód. Sernik pieczemy ok. 1h. Studzimy w piekarniku. Cukier/erytrol/ksylitol (używając ksylitolu/erytrolu trzeba dodać i tak 1 łyżkę cukru bo karmel nie wyjdzie, najlepiej robić 50/50, ja robiłam 70g erytrolu
CzarnawisienkaSezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny(...)opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). źródło: Na podstawie przepisu Dorotus Czytaj więcej: Sernik na zimno z jagodami i malinami The post Sernik na zimno
Moja Delicjaostatnie badania DNA sugerują hipotezę, która stawia Citrus medica w bliskim związku z dzikimi cytrusami z Nowej Gwinei, Australii i Nowej Kaledonia. Zapraszam na niesamowicie pachnący i delikatny Limonkowy sernik. 👥 – ❌ ⏰ – 120 minut ➕ chłodzenie 🇵🇱 – Polska ✅ Składniki ✅ 250 g maślanych ciastek ✅ 5-7 łyżek masła ✅ 1 kg sera z wiaderka ✅ 3 jajka ✅ 2 żółtka ✅ 1/3 szklanki cukru(...)domyślasz, użyj robota i wymieszaj całość. 🛠️ Wlej masę do formy z ciastkami i włóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na dokładnie 90 minut. 🛠️ Następnie otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystygnięcia. 🛠️ Po wyjęciu z piekarnika, posyp górę startą skórka z limonki. 🛠️ Sernik jest bardzo delikatny, co widać na zdjęciach, najlepiej schowaj go na noc do lodówki
RafalCook