Lato to idealny czas na sernik na zimno. Przy panujących upałach jedyne, na co mam ochotę, to coś wyjęte prosto z lodówki lub zamrażarki. Np. lody, jogurty czy właśnie sernik na zimno bez pieczenia (nieużywanie piekarnika to kolejny plus tego ciasta). Warto wykorzystać sezonowe owoce - ja wybrałam truskawki, które uwielbiam, a na które sezon jest niestety króciutki. Sernik truskawkowy bez pieczenia - przepis Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne: 200ml wody, 500g truskawek, 1kg twarogu z wiaderka, 2 galaretki truskawkowe bez cukru, 3-4 łyżki ksylitolu, kilka herbatników bez cukru (ja użyłam Vitanelli ), owoce, listki mięty i jadalne kwiaty do dekoracji. 1. Galaretki wsyp do miseczki, wymieszaj z ksylitolem, zalej 200ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj rózgą i zostaw
Z notatnika dietetykaSernik, a właściwie nie sernik, nie ma w nim bowiem ani grama sera :) Jego podstawowym składnikiem jest jogurt grecki, dzięki któremu po upieczeniu otrzymujemy ciasto do złudzenia przypominające w smaku i konsystencji najdelikatniejszy sernik. A dodatek owoców lata, to moim zdaniem w tym wypadku krok obowiązkowy - bez nich ten sernik nie byłby tak pyszny. A jest
Opowieści z piekarnikaCześć Kochani, wykorzystując to, że sezon na truskawki w pełni chcę Was dziś zaprosić na rewelacyjny sernik pieczony (nie na zimno) z truskawkami. Smakuje rewelacyjnie, jest wilgotny, kremowy, wysoki i przepyszny. Zapraszam ***zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i mieszamy. wykładamy na ciasto Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach lub rwiemy palcami i posypujemy sernik. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 50 minut. Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik na zimno z truskawkami to idealny deser na letnie dni. To lekka i orzeźwiająca wersja tradycyjnego sernika, która zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie tego przysmaku jest proste i nie wymaga pieczenia, co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym. Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to pyszny i orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się na letnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik bardzo pachnący Świętami, z pierniczkami i cynamonem… Jeszcze zdążycie go dodać do świątecznego menu i upiec. Naprawdę warto! Składniki: ? 1 opakowanie okrągłych pierniczków – użyłam 7 sztuk Gingerbrot (Fine Food) ? 1 kg sera mielonego ? 6 jajek ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 1 budyń wanilinowy ? 1 cukier wanilinowy Polewa śmietanowa ? 1 opakowanie śmietany 18% 400g ? 5 łyżek lsyropu(...)polewą czekoladową do góry. ? Na pierniczki wylać resztę masy serowej. Podniosą się one do góry, ale będą przykryte warstwą sera. ? Wstawić do 240 st.C na 10 minut. Następnie przykryć sernik folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 30 minut. ? Śmietanę wymieszać z syropem i cynamonem, wylać na sernik i piec bez przykrycia jeszcze przez
To co kochamNastępna propozycja dla wszystkich sernikożerców. Tym razem sernik o smaku kawy z delikatną polewą śmietanowo-kawową o aksamitnej konsystencji ptasiego mleczka. Rozpływa się w ustach! Specjalnie zrobiłam bez spodu, aby niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 6 jajek ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1 czekolada(...)dość płynna. ? Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 45 minut. ? Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną. ? Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut
To co kochamdługość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już(...)zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. ? Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania. ? Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. ? Upiec sernik w takiej samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić w blaszce. Masa budyniowa ? Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem
To co kochampowiecie na taką wersję sernika? Jak dla mnie, sernik z kulkami czekoladowymi jest świetny i wizualnie i smakowo. Zjadłam go zdecydowanie więcej, niż chciałabym się do tego przyznać Zamiast tradycyjnego kruchego spodu, z ciasta przygotowujemy czekoladowe kulki, które następnie zalewamy masą serową. Masa serowa wychodzi przyjemnie mięciutka, a kuleczki czekoladowe są nieco twardsze, co finalnie sprawia, że ciasto(...)różne tekstury i nie jest nudne. Zdecydowanie polecam. Polecam również sernik z kulkami orzechowymi na biszkopcie. Kuleczki czekoladowe z sezamem: 200 g miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki sezamu Masa serowa: 6 jajek 1 szkl. cukru pudru 100 g masła
Smaki Na TalerzuIdealna propozycja dla czekoladowych smakoszy! Niezwykle aksamitny i delikatny sernik dzięki dodatkowi mascarpone oraz sposobowi pieczenia. Jest też bardzo aromatyczny przez duży dodatek orzechów laskowych i mlecznej czekolady, a polewa czekoladowa podkreśla wszystkie smaki. Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi -- AleTorcik! Sprawdzone przepisy na domowe ciasta i wypieki
AleTorcikIdealna propozycja dla czekoladowych smakoszy! Niezwykle aksamitny i delikatny sernik dzięki dodatkowi mascarpone oraz sposobu pieczenia. Jest też bardzo aromatyczny przez duży dodatek orzechów laskowych i mlecznej czekolady, a polewa czekoladowa podkreśla wszystkie smaki. Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi -- AleTorcik! Sprawdzone przepisy na domowe ciasta i wypieki
AleTorcikpyszną śmietankowo-kajmakową pianką, zwieńczony wiórkami czekolady. Idealne ciasto na Sylwestra i inne imprezki. Jest efektowne, podzielne i przepyszne. Polecam! Podstawą w tym przepisie jest mój ulubiony ostatnio sernik z mlekiem skondensowanym. Bardzo go lubię, jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje Składniki: ok 200g herbatników 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka(...)Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość
Blog z ApetytemPrzepyszny i prosty sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie. Ten sernik koniecznie musicie zrobić jeśli lubicie serniki idealnie wypieczone, proste jak stół, kruchy aromatyczny korzenny spód, słodki kajmakowy kremowy środek i odrobina czystej rozpusty na wierzch w postaci kajmaku . Przepis na sernik znajdziesz w filmie krok po kroku na moim Instagramie Nie musisz mieć konta
SMYKWKUCHNIpyszną śmietankowo-kajmakową pianką, zwieńczony wiórkami czekolady. Idealne ciasto na Sylwestra i inne imprezki. Jest efektowne, podzielne i przepyszne. Polecam! Podstawą w tym przepisie jest mój ulubiony ostatnio sernik z mlekiem skondensowanym. Bardzo go lubię, jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje Składniki: ok 200g herbatników 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka(...)Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość
Blog z Apetytem