Sernik łaciaty bez pieczenia

1862461
  • Sernik łaciaty bez pieczenia
  • Polecają przepis

    Sernik łaciaty bez pieczenia

    Bardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie te składniki pomieszać i... Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki


    Tematycznie do tego przepisu

    • Ciasta na Święta Bożego Narodzenia
      Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

      Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

    • Najlepsza dieta na zimę
      Najlepsza dieta na zimę

      Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.

    • Dieta dla rzucających palenie
      Dieta dla rzucających palenie

      Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

    • 15 przepisów na karpia
      15 przepisów na karpia

      15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

    Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

    Dodaj komentarz

    • NataliaNatalianiedziela, 16 listopada 2014 22:12:53

      Pracy dużo, wydaje mi się mało żelatyny w przepisie, jak dla mnie trochę mało słodki (na pewno dam więcej czekolady następnym razem - tak razy dwa). Problem miałam ze spodem, wydaje mi się za mały przepis, także podwoję składniki, żeby się dobrze trzymało. Dość drogo wychodzi, ale kiedyś go na pewno jeszcze zrobię, dla odmiany. Pozdrawiam

    • niezadowolonaniezadowolonapiątek, 31 października 2014 22:36:49

      wizualnie wygląda super, ale jeśli wziąć pod uwagę czas robienia tego sernika i porównać do smaku to zdecydowanie to nie jest to czego by się oczekiwało. Jestem zawiedziona... Szkoda czasu i składników. I jeszcze się modlę, żeby do jutra zastygło wszystko, bo po 5h górna warstwa jeszcze lata. Nie chciałabym podać papki gościom...

    • natanatapiątek, 26 września 2014 22:59:06

      zrobiłam go na swoje urodziny,goście byli zachwyceni :)wkrótce będę go robiła na chrzciny mojej siostrzenicy :)POLECAM i POZDRAWIAM :)

    • DzikowiecDzikowiecponiedziałek, 20 stycznia 2014 18:48:17

      Wygląda obłędnie! Pozdrawiam :)

    • ABC PLASTIC SURGERY IN EUROPEABC PLASTIC SURGERY IN EUROPEwtorek, 21 stycznia 2014 21:33:22

      Masa roboty. No cóż poświęce się i zrobię. :) mam nadzieje że efekt będzie wart czasu.

    • COOLinarna StrefaCOOLinarna Strefawtorek, 21 stycznia 2014 23:01:27

      wygląda rewelacyjnie! :)

    • AnonymousAnonymoussobota, 8 lutego 2014 11:19:55

      Zrobiłam, faktycznie wymaga dużo czasu i cierpliwości ale przepis i efekt super. Warstwa z mascarpone wygrywa wszystko. A zamiast herbatników, których zapomniałam kupić użyłam ciasteczek maślanych, zupełnie przypadkowo wyszedł świetny smak. ;) polecam :)

    • Smakołyki BerenikiSmakołyki Berenikisobota, 8 lutego 2014 21:40:34

      Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam :)

    • AnonymousAnonymousniedziela, 23 lutego 2014 13:51:43

      Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak skomplikowany i pracochlonny jakby się mogło wydawać a smak rewelacyjny .Polecam.

    • AnonymousAnonymousśroda, 5 marca 2014 22:33:40

      pychotka musi być,mam pytanko czy zamiast serka mascarpone można dodac inny serek np.sernikow?

    • Smakołyki BerenikiSmakołyki Berenikiśroda, 5 marca 2014 23:25:42

      Warstwa serowa to połączenie mascarpone z serkiem homogenizowanym, można śmiało wykonać ją w całości z serka homogenizowanego lub połączyć z twarogiem z wiaderka. Smak będzie na pewno trochę inny, ale myślę, że również wyborny :)

    • AnonymousAnonymousczwartek, 6 marca 2014 00:50:44

      Dziekuje,mozna wiedzieć ile tego twarogu z wiaderka potrzeba?

    • Smakołyki BerenikiSmakołyki Berenikiczwartek, 6 marca 2014 09:26:31

      Ilość mascarpone wystarczy zastąpić taką samą ilością innego serka, więc 250g. Pozdrawiam.

    • AnonymousAnonymousczwartek, 6 marca 2014 13:08:00

      Dziekuje i również pozdrawiam,czy można zwiekszyc ilość cukru pudru i ile żeby było słodsze bo twarog z wiaderka wogole nie jest slodki?a zelatyny dodac tyle czy więcej chodzi o to czy nie będzie za rzadka masa?bardzo spodobal mi się ten przepis nie mogę się doczekać kiedy zrobie te pyszne ciasto;.

    • Smakołyki BerenikiSmakołyki Berenikiczwartek, 6 marca 2014 13:15:48

      Jeśli chodzi o żelatynę, proporcji nie trzeba zmieniać, spokojnie podana ilość zwiąże masę. Co do ilości cukru, serek mascarpone nie jest aż tak słodki w smaku, więc zamiana na twaróg sernikowy nie wymaga dodania dużo większej ilości cukru. Proponuję podczas słodzenia spróbować masę i dopasować ilość cukru do własnych preferencji smakowych :)

    • AnonymousAnonymousczwartek, 6 marca 2014 13:27:21

      Dziekuje za tak szybko odpowiedz,polece te ciasto znajomym i pani strone ze smakołykami,pozdrawiam cieplutko;.

    • AnonymousAnonymousczwartek, 6 marca 2014 13:35:58

      Mogla by pani jeszcze na jedne pytanie odpisac jaki twarog do serników najlepszy by się nadal do teg ciasta chodzi mi o jakiej firmy?

    • Smakołyki BerenikiSmakołyki Berenikiczwartek, 6 marca 2014 13:45:12

      Do sernika bez pieczenia każdy twaróg sernikowy z wiaderka się sprawdzi, warto jedynie przeczytać skład na opakowaniu, gdyż niektóre twarogi mają już w składzie cukier i trzeba wtedy zmniejszyć jego ilość w składnikach ciasta. Osobiście korzystam z twarogu sernikowego Pilos z Lidla, nie ma on dodatku cukru i nadaje się również do serników pieczonych.