przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw: Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybna Karp tradycyjny Karp w czerwonym winie Ryba po grecku Pierogi ruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy: 9. Makowiec 10 .Babeczki renifery 11. Sernik cynamonowo-piernikowy na zimno
Kolizje Smakówsię tylko na swoją grupę :) Rozmawiając i robiąc zdjęcia (inaczej chyba się nie da!) próbowaliśmy przyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga
Pasja SmakuPASTA ŚLEDZIOWA Składniki: - 170g śledzia w sosie pomidorowym (konserwa) - 4 łyżeczki musztardy delikatesowej - 3 łyżki Delmy z masłem - pieprz czarny - cukier - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe
Mentor Smakuwyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Usmażone pierożki posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać na ciepło i na zimno. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu
NA MOIM TALERZUWszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwajestem z niej bardzo zadowolona. A Wam jak się podoba? Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands Wydawnictwo Hermes House Oprawa twarda, 96 stron 2010 *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Filo z fetą i ziołami Zupa z pieczonej dyni Zupa
Chilli Czosnek i OliwaTakie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już. 4 solone śledzie Zalewa : 3,5 szk wody 1 szk octu 10% 1 łyżeczka białej gorczycy 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego sól do smaku cukier do smaku 2 liście
Ewa w kuchnisuszony tymianek do smaku czy płatki chilli dla pikantności. Przygotowane grzanki ułóż w talerzu do zupy (2 na osobę) i zalej gorącą zupą. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaSałatka śledziowa jest tak szybka jak mój wpis na bloga :) jeśli lubicie śledzie to nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić tę sałatkę i się nią zajadać. W połączeniu z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Idealna także jako dodatek na świąteczny stół. A święta tuż tuż... Składniki: 4 filety śledziowe np. matiasy 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 czerwona(...)cebula 2 jajka majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli. Potem kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W następnej kolejności kroimy ogórki kiszone
upichcicwierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamiłośnika kuchni włoskiej jest więc idealna! :) Dwaj łakomi Włosi, Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo Wydawnictwo MUZA Oprawa twarda, 208 stron 2012 Tłumaczenie: Przemysław Zasieczny *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Roladki z cukinii Królik duszony w cytrusach Sałatka z bobu
Chilli Czosnek i Oliwafarszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp. zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz
Klaudynkowa kuchniaszklanki octu -1/4 szklanki cukru -3 dkg rodzynek Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w piórka. Odsączone z wody śledzie kroimy na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamy do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Mieszamy. Następnie(...)dosypujemy rodzynki i mieszamy. Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterki lub słoika. Gotowe. Smacznego życzymy na jutro
Maminek kulinarnySkorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką. Składniki: -4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe -kawałek selera i kawałek pora -jedno twarde kwaśne jabłko -100 ml gęstego jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -pieprz i sól do smaku Ścieramy selera na grubych oczkach. Podobnie obrane ze skórki jabłko. Pora
Maminek kulinarny