słodkie i kuszące wnętrze, któe zdarza Ci się pokazać od czasu do czasu. KOKTAJL GREJPFRUTOWY. /własny;/ 2-3 porcje 1 dojrzały grejpfrut 3-4 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy (może być inny) sok z 1 cytryny 150 ml soku ananasowego Grejpfruta obieram, dzielę na cząstki. Białej osłonki nie zdejmuję, gdyż to właśnie w niej (tzw. albedo) jest najwięcej
W kuchni Karmel-itkinaczyniu wymieszać 3,5 szkl mąki , proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów lub olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać jogurt i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać suche składniki
Smaczne Zdrowetrzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy: Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki (miękkie wnętrze wyrzucić) i włożyć do garnka . Zalać odrobiną wody i podgotować
Smaczne Zdrowelniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam) Uwaga: Ilości płatków i ziaren oraz ich rodzaj są dowolne. Ważne by łącznie było ich 280g. Na suchej patelni uprażyć ziarna oraz płatki owsiane. Białka lekko rozbełtać
Smaczne Zdrowewymieszaniu całość nabiera pysznego orzechowo-czekoladowego smaku. :) Składniki 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) 1 deser czekoladowy "Monte" 200 ml mleka czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej podgrzane i spienione mleko a następnie kawę. Całość posypać startą czekoladą. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościdlaczego wcześniej nie sięgałam po agar. Obiecałam sobie, że od dziś na pewno się to zmieni i częściej będę wzbogacać nim moje potrawy ;) Wybrałam zieloną herbatę z kawałkami suszonej pomarańczy i lawendą. W garnuszku zagotowałam wodę (250ml), a gdy zawrzała wsypałam do niej susz herbaciany. Przykryłam nakrywką i zaparzałam około 10 minut. Po tym czasie przecedziłam herbatę
Sajkofanka smakuktóry Cię nominował”. Moje odpowiedzi na pytania od bloga nominującego: 1. Dlaczego piszesz bloga? Uwielbiam dzielić się z innymi swoją pasją :) 2. Ulubiona książka i film - książka "Dziewczyna z pomarańczami", film "Przerwana lekcja muzyki" 3. Życiowa piosenka - Indios Bravos "Pom pom" 4. Ulubiony deser - lody ze świeżymi owocami 5. Jeżeli jesteś mięsożercą to co przygotujesz mając wegan na obiedzie
Sajkofanka smakufeta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż
Sajkofanka smakułyżki soku pomarańczowego Przygotowanie: Ananas i kiwi obrać i pokroić w kostkę, włożyć do osobnych woreczków i schładzać pół godziny w zamrażarce. Ananas, połowę kiwi, sok z pomarańczy i miód przekładamy do blendera lub pojemnika na koktajle i całość dokładnie miksujemy. Rozlewamy do szklanek. Drugą połowę kiwi miksujemy i wylewamy łyżeczką na górę. Smoothie powinno być zimne
Ala piecze i gotujejeśli chcemy aby shake miał zielony kolor miksujemy kiwi zwykłym blenderem do rozdrobnienia owocu. Koktajl z kiwi (shake z kiwi) pijemy na zdrowie! Inne napoje owocowe: Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl truskawkowy na maślance Dietetyczny koktajl bananowy Koktajl truskawkowy Koktajl z owocami The post Koktajl z kiwi (shake z kiwi) appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure z brzoskwiń 250 ml mleka ½ torebki cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem
Mia Cucina Sofietacukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 szklanka ziaren sezamu 1/4 szklanki mleka szczypta soli szczypta kardamonu 1 łyżka startej skórki ze sparzonej pomarańczy 1 łyżka startej skórki ze sparzonej limonki (lub cytryny) łyżka aromatu orzechowego ( takiego do kawy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki
Symfonia Smakówniezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie. Składniki: 275g mąki pszennej, 170g masła lub margaryny, 80g cukru pudru, pomarańcza, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, żółtka i posiekaną margarynę. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę
Z miłości do słodkościszklanki suszonej żurawiny, 1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki
Z miłości do słodkościBabka z szafranem Babka kakaowo - cytrynowa Mazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie
Z miłości do słodkości