kremem malinowym Panna cotta waniliowa z sosem malinowy Roladki z sercem Makaron z krewetkami i pomidorami Różane piersi Filet z kurczaka z salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna Pyzabiałek, które bardzo często pozostają nam po innych wypiekach. Składniki: - 25 dag łuskanych orzechów włoskich - 4 białka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyzeczki zmielonych goździków - skórka otarta z pomarańczy - 25 dag cukru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy. Na wyłożoną pergaminem
Zainspirowana w kuchnimasła - 150 g cukru - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego - 225 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka - otarta skórka i sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i wierzch smarujemy dżemem, wsadzamy jeszcze
Zainspirowana w kuchniZima nie odpuszcza. Amelia też nie daje się tak łatwo przegonić z kuchni;) Dziś propozycja jeszcze zimowego, aromatycznego napoju. Zapraszamy do obejrzenia filmiku: Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 litr soku jabłkowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc. Następnego dnia: cebulę pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaborówek 1/2 serka camembert Winogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację
Monia miesza i gotujeSmakowite połączenie, tylko same soczyste owocki i jogurt. Proste a jakie pyszne. składniki: 1 puszka ananasa 1 puszka brzoskwiń 3 szt kiwi 2-3 banany 1 pomarańcza gęsty jogurt naturalny i odrobina startej gorzkiej czekolady Ananasa i brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Banany obrać i pokroić w grube plasterki. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę
Monia miesza i gotujemuszę wyjść na mróz. A przechodząc do przepisu to wspomnę, że przygotowując jogurtowca tym razem skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem . Jednak zamiast soku z pomarańczy dałam sok z cytryny, ponieważ innego nie miałam, a poza tym wielokrotnie łączyłam cytrynę i maliny, więc wiem, że to połączenie świetnie się sprawdza. Składniki: Pół standardowego pojemnika malin
Fabryka pomysłówużyliśmy świeżego), 1 papryczka chili, szczypior z jednej dymki, sól, Marynata łososia: sok z połowy cytryny, świeżo tarty czerwony pieprz, łyżka oliwy z oliwek. Dresing: sok z połowy pomarańczy, łyżeczka miodu, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Łososia solimy i marynujemy przez godzinę przed upieczeniem, a następnie pieczemy 20 minut w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitsdresingu. 8. Byliśmy żartobliwi ( Śniadanie misiów ), romantyczni ( Truskawki na patyku ) i sentymentalni ( Pyry z gzikiem ) . 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami , Krem cytrynowy z nutą pomarańczy) , z pasją tworzyliśmy nowe potrawy ( Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej
Delicious Titbitsbohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd) , na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia , ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy
Delicious Titbitsdzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu
Delicious Titbitsbazylii cytrynowej. składniki: 300 g arbuza bez skóry 300 g truskawek kilka listków bazylii cytrynowej 3 łyżki sosu balsamicznego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku jabłkowego lub z pomarańczy Arbuza pokroić w kostkę, można wypestkować, mój miał małe i jasne pestki więc nie było potrzeby. Truskawki pokroić w ćwiartki. Bazylię cytrynową drobno posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach
Monia miesza i gotujecukier do smaku. W wysokich kieliszkach, lub pucharkach układamy warstwowo smoothie z melona, jogurt grecki i koktajl truskawkowy. Można podawać z sosem czekoladowym ( przepis znajdziecie TUTAJ ), ciastkami zbożowymi, cząstkami pomarańczy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitości