możemy ściągnąć z nich skórkę. Kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek. Przekładamy do naczynia, w którym będą zmiksowane. Dokładamy do nich umyte truskawki (pozostawiamy kilka do dekoracji) oraz sok z pomarańczy i bazylie. Miksujemy. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z pokrojonymi truskawkami i migdałami w płatkach
Przysmaki Karolkipiwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańcz ą . Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać j ą piwem? To musiało być coś co będzie zawierało w sobie
Bernika - moj kulinarny pamietniktaka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał pyszny gesty
Bernika - moj kulinarny pamietnikgarbniki z herbat ,, przebiły się " przez smaki innych przypraw. Postawiłam na Earl Grey a w zasadzie jej ,, damską " odmianę- Lady Grey (czarna herbata z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny z lekkim aromatem cytrusowym ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninaszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w soku z cytrusów ( cytryna, mandarynka lub pomarańcze) , oliwie i przyprawach i potem usmażyć. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzyli po prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu. Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych
Buniabaje w kuchnistanie Wam polecić. W listopadzie ostro chorowałam i większość czasu spędziłam w łóżku. KOSMETYK Listopadowym ulubieńcem ogłaszam wspaniale nawilżającą oliwkę w żelu Johnson's baby. SKŁADNIK Oczywiście pomarańcze. Już się zaczął sezon na te soczyste i słodkie owoce. Dodaję do herbaty ale i owsianki czy musli. Wyciskamy pyszny sok. zdjęcia pochodzą z Google grafika
Magiczne Życie Martywystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można dokroić 3 daktyle oraz garść pistacji. Kaszę wymieszać z bakaliami, wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno
Magiczne Życie Martymieszanka cukru z odrobiną cynamonu to jest to co lubię bardzo. Także przy tym wosku proponuję zrobić sobie kakao . KITCHEN SPICE Zapach domowej spiżarni pełnej słodkich pomarańczy, świeżego imbiru, cynamonu i aromatycznych goździków. Ten intensywny i korzenny aromat dodaje ciepła i energii szarym, deszczowym dniom. Takie zapachy w kuchni to ja uwielbiam. Cała ta mieszanka bardzo
Magiczne Życie Martyniż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna tabliczkę czekolady z łyżką masła. Przygotować lukier z dużą ilością soku z cytryny bądź pomarańczy. Wtedy naleśniki nie będą bardzo słodkie. Udekorować według własnego uznania, u mnie Walentynkowe serduszka
Magiczne Życie Martysiły by coś napisać w miarę mądrego :) Wosk Fruit Fusion możecie znaleźć tutaj . Wosk na dzisiaj to Fruit Fusion czyli owocowa słodycz płynąca wprost z dojrzałych truskawek, soczystych pomarańczy i orzeźwiającej limonki. A dla mnie to niestety idealny odświeżacz do wc. Nie czuję żadnych truskawek, a ich zapach uwielbiam. Limonki są mocne i zdecydowane w zapachu, a tutaj
Magiczne Życie Martymascarpone * cukier waniliowy * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold * łyżka wrzątku * pół kg świeżych truskawek * pół szklanki soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśnięty Przygotowanie : Pieczemy biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam niższy torcik. Każdy blat dobrze nasączyć sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę
Magiczne Życie Martylistkami świeżej pietruszki. Lubię takie inne smaki, a jeśli Was ona interesuje to oczywiście polecam przygotować sobie coś tak orzeźwiającego. Składniki : * woda mineralna lekko gazowana * 3 plasterki pomarańczy * 3 plasterki cytryny * 3 plasterki kiwi * kilka listków pietruszki Przygotowanie : Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do butelki bądź szklanki. Zalać wodą i odstawić na 20 minut, dodać
Magiczne Życie Martyjest natomiast tradycyjnym angielskim deserem o konsystencji dżemu. Świetnie się nadaje do pieczywa czy jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów. Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich
Pora coś zjeść