ciut barwnika, ale pomarańczowego..potem problem z galaretkami...miało też być całkiem inaczej...ale cóż ...i tak ciasto było pyszne..do ciasta można wykorzystać różne owoce...ja akurat miałam pomarańcze i niestety mrożone porzeczki..Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. 6 jajek
Moje domowe kucharzeniechleba tostowego z ziarnami 1 plaster bekonu klasycznego 1 łyżka roszponki 4 plastry mozzarelli 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Szczypta gałki muszkatołowej Szklanka soku Tymbark Pomarańcza z miąższem 100% Przepis: Kromki chleba od wewnętrznej strony należy posmarować musztardą (15 sekund). Następnie położyć dwa plasterki mozzarelli (20 sekund), plaster bekonu (10 sekund), listki roszponki (które posypujemy szczyptą(...)rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy z każdej strony na złoto (ok. 3 minuty). Idealnym dodatkiem do takiej kanapki na ciepło, stanowi sok 100% pomarańcza z miąższem Tymbarku. Taki zestaw robi się szybko (w mniej niż 10 minut) i jak dla mnie jest to śniadanie idealne (szybkie, na ciepło, smaczne i daje kopa!). Smacznego
Emcia Pichciziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych 100 g suszonych śliwek otarta skórka z 1/2 pomarańczy 1 laska cynamonu posypka dekoracyjna Ganache czekoladowy: 50 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 50 g śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: W garnku na małym
Mania Gotowaniaimbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy
Mania Gotowaniałyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście
Mania Gotowaniakarmelków): 100 g moreli suszonych 50 g migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych pół szklanki wody Morele zalewamy przegotowaną wodą (można też zastąpić sokiem wyciśniętym z pomarańczy) i zostawiamy na co najmniej 3 godziny. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, chyba że mamy blender, który sobie poradzi z całymi. Orzechy dodajemy do owoców z wiórkami kokosowymi, miksujemy
sama złodyczrozkładamy sałatkę do salaterek. Prostota, kolorowa i bardzo smaczna. Inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) Letnia sałatka z pomidorów: The post Letnia sałatka z pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój ulubiony grzaniec (na 2 lampki): - przyprawa do grzanego wina firmy Prymat - owoc jałowca 5sztuk - cynamon - anyż - plasterek pomarańczy - goździki - wino czerwone Wino wlewamy do rondelka, wsypujemy przyprawy, na bardzo małym ogniu ogrzewamy, wina nie wolno zagotować. Wlewamy do kieliszków, pyszota! Na jesienne wieczory niezastąpione!!! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIbrazylijskich bogate źródło witaminy E, B1, B6 czy kwasu foliowego. Szczerze polecam! Składniki: - dojrzałe mango - 10 orzechów brazylijskim - posiekane - ogórek zielony - pomidor malinowy - awokado dojrzałe - sok z 1/2 pomarańczy - do smaku szczypta soli Smacznego! Akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIogórek, 1/2 pomidora Dzień 4 - jajecznica z 1 jajka robiona na parze z dymką, 2 wafle ryżowe - kawa z mlekiem, jabłko - szaszłyki z kurczakiem (przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka
SMYKWKUCHNIananasa - 1 awokado - serek śmietankowy - majonez - sos sojowy - sos słodko-ostry chiński - ocet ryżowy, sól, cukier (do ryżu) - 1 łyżeczka curry - ciemny słodki ocet ryżowy ( w składzie ma nutę pomarańczy i goździka) - 4-5 arkuszy norii Wykonanie: Przed rozpaleniem grilla musimy jedynie przygotować ryż, należy go ugotować według przepisu na opakowaniu. Oczywiście przed ugotowaniem, ryż płukamy w letniej wodzie
SMYKWKUCHNIzwykle unikamy wody i żywności w których najwięcej się jej znajduje. Woli zajadać się fast foodami, gazowanymi i kolorowymi napojami. Pora to zmienić! Owoce bogate w wodę: arbuz pomarańcz grejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim owocowe i warzywne koktajle, które dostarczają nam maksymalne
Truskawkowa Fiestapisania składników, a Wy w tym czasie róbcie listę zakupów :) Składniki na 2 duże szklanki: 1 duża łyżka nasion Chia Skworcu 1/2 melona żółtego 1/4 świeżego ananasa 1 pomarańcza 1/2 grejpfruta kilka kostek lodu 1/2 szklanki wody Wykonanie: Nasiona Chia zalewamy przegotowaną bądź niegazowaną mineralną wodą i odstawiamy na ok. godzinę do napęcznienia. Owoce obieramy i kroimy w kostkę(...)pomarańcza i grejpfruta usuwamy błonki. Owoce i lód wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy pulpę owocową do miseczki, wlewamy napęczniałe nasiona i mieszamy łyżką. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i delektujemy się mega orzeźwiającym smakiem. Na zdrowie Kochani! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSmażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z Misiempryskane to lepiej skórkę obrać (jest bardzo gorzka). Gotujemy jeszcze kilka minut. Gorący „dżemsfig” wkładamy do słoików i mocno zakręcamy. Warto spróbować także dżemu z fig i pomarańczy: klik Na deser jeszcze dwa zdjęcia zrobione z tarasu
Gotuj z Misiem