białego Kubusia (banan-jabłko-brzoskwinia) 100 ml soku pomarańczowego 2-3 kostki lodu Soki mocno schłodzić, wymieszać z wódką, dodać lód. Podawać w wysokiej szklance z rurką i plasterkiem pomarańczy. Brzeg szklanki można zamoczyć w wodzie, a następnie zanurzyć w cukrze
Czerwień i błękitgodzinie dodałam warzywa, gotując jeszcze ok. 20 min. W drugim garnku, na oleju przesmażyłam pokrojone cebule, por, czosnek, majeranek i pokruszone liście laurowe. Starłam skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Pokroiłam paprykę i pomidory. Gdy cebula się zeszkliła dodałam skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam
mojewypiekiinietylkojogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy . Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszystkie smaki idealnie ze sobą
mojewypiekiinietylkodeser. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Szykujemy sos. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówkę i delikatnie nacinamy skórkę, jak przy obieraniu pomarańczy. Lekko ją podważamy i bez problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska. Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek
mojewypiekiinietylkociekawość. Ja już wiem jak wygląda i oczywiście – jak smakuje. Ale zacznę od początku. Już podczas pieczenia ciasto rozsiewa po domu, cudowne zapachy. To właśnie połączenie rumu i pomarańczy (jedno z moich ulubionych) daje taki efekt. Ryż preparowany jest wyczuwalny i widoczny w cieście, które jest wilgotne, puszyste i… właściwie spróbujcie sami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Murzynek
mojewypiekiinietylkomandarynek a te maleństwa zaczarować mogą wypiek tak aby był jeszcze bardziej świąteczny! :) W smaku niczym się nie różnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno pomarańcz, który wygląda na nas z keksu - BAJKA. Kupić je można tutaj: KLIK. ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ": " Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy
Wypisz Wymalujsię idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-5 porcji: 700 g schabu wieprzowego skórka z 1/2 cytryny skórka z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki tymianku sól, pieprz Chutney jabłkowo-śliwkowy: 1 jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru
My Culinary Artcóż wszystko kiedyś ma swój kres, tak też stało się z nalewką, której degustacja nastąpiła na święta. wyszła doskonała w smaku i aromacie. Zapach bakalii pomarańczy , cynamonu dopełnił wszystkiego. Na kolejne święta na pewno będzie taka sama. Tutaj przepis SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyciocie z pociechami swymi czyli w sumie 7 osób :) Oba przepisy zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Proste w przygotowaniu, domowe i pyszne. Ciastka owsiane z rodzynkami i skórka pomarańczy 230 g masła 100 g cukru 150 g cukru trzcinowego 2 jajka 200 g mąki owsianej 230 g mąki pszennej 100 g płatków owsianych
Dzieje kuchennej Wiewiórydrobnych oczkach czekolady gorzkiej 100g suszonych śliwek 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki miodu akacjowego + 2 łyżeczki 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy płatki migdałowe Śliwki zalewam winem i odstawiam na noc. Po tym czasie odcedzam je, kroję drobno i mieszam pozostałymi bakaliami i czekoladą tak, by powstała dość zwarta masa
W kuchni Karmel-itkimały kawałek imbiru ksylitol żurawina suszona Przygotowanie: 1/ Najpierw zabieramy się za granat: odkrajamy tzw, czapeczkę z granatu by zobaczyć jak naciąć granat. Nacinamy granat wzdłuż włókien (tak jak pomarańcze). Wszystkie kuleczki z granatu oskubujemy do małego garnka i zalewamy małą ilością wody. 2/ Pigwę i imbir obieramy i kroimy na małe kawałki i również zalewamy małą ilością
Kuchnia PROzdrowotnadzieła! Czas przygotowania: 10 minut Dla 1-2 osób 400-450ml Składniki: 250ml świeżego naparu z 25g yerba mate bez patyczków Sok z 2 dużych pomarańczy 1 kiwi 0,5 avocado 3-4 łyżek miodu Przygotowanie: 1/ Kroimy kiwi i avocado na mniejsze kawalki i wraz z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolity koktajl. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapiernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy(...)ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość
sama złodyczpierwszą gwiazdę czeka Uszka dziś się przysłuchują Jak kolędę podśpiewują Barszczyk pięknie jest czerwony Zaś jak zwykle zawstydzony Zdrowych Ciepłych i Pogodnych Życzę wszystkim Świąt Radosnych, Pachnących choinką, pomarańczami. Niech wasz świat na te kilka dni zwolni tępo i zagości w was spokój. Basia w kuchni
Basia w kuchniodrobinę mniej niż 1 łyżka) 50 g suszonych daktyli 50 g kandyzowanych ananasów 50 g kandyzowanej papai 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia
Delicious Titbits