rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :) Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku, a wierzch udekorować ulubioną polewą. Ja od razu się przyznam, że za sernikami na twarogu nie przepadam (dlatego, że zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie
Kraina Miodem PłynącaPieprz pomarańczowy można zrobić samemu. Podaję jego skład: pieprz czarny (grubo mielony), cebula, skórka pomarańczy, sól, cukier. Ja jednak kupiłam gotową mieszankę Składniki: 2 piersi kurczaka pieprz pomarańczowy olej rzepakowy (Rapso) Składniki na mizerię: 2 ogórki 5 rzodkiewek 200 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Piersi kurczaka obtaczamy w pieprzu pomarańczowym i smażymy na oleju, aż będą gotowe Ogórki
IMPRESJA SMAKUrazem dodając coś innego. Ten poniżej jest przepyszny! Delikatny i aksamitny, puszysty, gęsty, odżywczy i oczywiście czekoladowo - waniliowy :D Czego chcieć więcej? :D Składniki (2-3 porcje): awokado banan pomarańcza 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 400 ml maślanki 1/2 laski wanilii Awokado, banana i pomarańczę obrać ze skórki. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
Zdrowie na języku :Płyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki
Niezły Młynektwarogu , 1 jajko , mąka pszenna , szczypta soli , 1 łyżka cukru waniliowego >klik!< , 1 łyżka rodzynek - użyłam rodzynek Kresto , 1 łyżka skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Kresto . Twaróg pokruszyć do miski, dodać jajko, sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać
Codzienna kuchnia niecodziennaskórki pomarańczowej i ogromną ilością bitej śmietany. A co jak już grzeszyć to grzeszyć! Składniki : * litr mleka * 3 łyżki dobrego kakao * 5 łyżeczek brązowego cukru * skórka otarta z jednej pomarańczy * bita śmietana, tarta gorzka czekolada lub skórka pomarańczowa Przygotowanie : Mleko wymieszać z kakao, zagotować i dodać skórkę pomarańczową. Posłodzić. Odstawić na 5 minut, przecedzić. Rozlać do szklanek, udekorować bitą
Magiczne Życie Martylubi domowe desery pozbawione chemii niewiadomego pochodzenia. W smaku bardzo przypomina melona. Potrzebne nam (na 2 porcje): - szklanka soku odsączonego z puree z dyni - sok z jednej sporej pomarańczy - 1 łyżeczka brązowego cukru - 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Sok z dyni mieszamy z sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące (w temperaturze powyżej 36 st. zaczynają
W poszukiwaniu inspiracjizmienia się na intensywniejszy, otwórz natychmiast szybkowar. Być może jest już bardzo mało płynu i cukier zaczyna się przypalać. Podobną sytuację opisałam szczegółowo w poście Kandyzowane pomarańcze z szybkowaru . Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie lub Naturalne JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki: ok. 700 g śliwek, umyj
Szybko SzybkowarPieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ja posypałam cukrem pudrem;) Wyśmienite!! I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu.. Połączony z zapachem suszonych cytryn i pomarańczy
Lawendowe Niebopamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową. Czytaj więcej
bistro mamawiem, że ten sok wzbudził zachwyt. Sok można pić sam, ale jest bardzo pikantny. Mi najbardziej smakuje w gorącej herbacie z łyżką miodu lub ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. I rzecz jeszcze jedna. Jeśli kupujecie świeży imbir, zwróćcie uwagę na kraj jego pochodzenia. Wbrew pozorom nie powinien pochodzić z Chin. Najlepiej gdy importowany jest z Indii. Wiem
bistro mamapizzę, do kanapki, położę na gorącym omlecie. I często mam dylemat co zrobić z resztą, która zaczyna lekko więdnąć... I tak powstała ta oto kompozycja :) Razem z usychającą pomarańczą i leżakującymi od jesieni orzechami włoskimi. Zamiast żółtego sera starłabym trochę parmezanu, gdybym tylko miała go w lodówce. Niestety, parmezan ma tendencję do szybkiego znikania, w przeciwieństwie do rukoli ;) Czytaj więcej
bistro mamasałatę,nać pietruszki, nawet kawałek brokuła czy seler naciowy.Uwierzcie lub nie, zielone pozostaje niemal niewyczuwalne. Choć może inaczej - wyczuje ten, kto wie. Niedawno zrobiłam napój z natki pietruszki i pomarańczy. Pietruszka przeważała, napój miał kolor intensywnie zielony, jego smak był bardzo orzeźwiający, a pietruszka? Jakby jej nie było. Czytaj więcej
bistro mamaspróbowaniu zrozumiałam :) Nie chcę pisać wprost o kulinarnych orgazmach, bo średnio lubię taką retorykę, ale w tym wypadku tak... rozkosz dla podniebienia jest przeogromna. Połączenie jagód, kardamonu i pomarańczy jest absolutnie genialne! Czytaj więcej
bistro mama