Zapach cynamonu , to zapach, który najczęściej kojarzy nam się ze Świętami i szarlotką Babci. Przez jednych uwielbiany, przez innych wręcz przeciwnie. Ja z przyjemnością zajadam cynamonowe wypieki ( a jakich ja nie zajadam z przyjemnością?! ;) ), co mówiłam np. przy okazji Cinnamon Rolls. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne cynamonowe pancakes / racuchy, które są świetnym pomysłem zarówno na późne, leniwe śniadanie
Ostra na SłodkoCiasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI 125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon
W kuchennym oknie Ewyłyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić
Zdrowie na języku :PTaka szarlotka na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Polecam. SKŁADNIKI 15 dag masła 12 dag cukru 5 jaj 12 dag zmielonych orzechów laskowych 5 dag mąki 2 łyżeczki proszku jedna łyżeczka cynamonu ok. 1 kg. drobno startych jabłek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu w proszku ( smak waniliowy) 2 szklanki słodkiej śmietany kakao do posypania
W kuchennym oknie Ewyświęta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu
Moje pyszne gotowaniedomu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamasmaki. Jabłko+cynamon i kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki): na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego - 0,5 l mleka
Kuchnia Elliesztuczne oświetlenie to zupełnie inna szkoła jazdy. Po powrocie z pracy, oglądam wieczorami zdjęcia Helen Dujardin i staram się nie załamywać. Na szczęście pomaga mi w tym prosta szarlotka, której przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Najdłużej trwa obieranie jabłek i ścieranie ich, choć pomaga mi w tym malakser. Przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a w zasadzie kasza z masłem
W kuchni wieczoremsłodko niż się zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam
W kuchni wieczoremdać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Drożdżowa szarlotka Ucierany amoniaczek przekładany powidłami
Moje pyszne gotowanienastępnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. Smacznego! * Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć , jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy wykonanie jest dużo szybsze
Słodkie Przyjemnościwiem o co chodzi. W moim domu najpopularniejszym przepisem na niedzielne popołudnie była szarlotka. Do tej pory zawsze chętnie ktoś po nią sięga. Ale ostatnimi czasy, na moim stole królują andruty - zawsze z kajmakiem. Sama polubiłam je parę lat temu, ale nigdy tak często ich nie robiłam, a przepis jest przecież taki prosty. Dlatego postanowiłam, że będą one częścij królowały
Słodkie Przyjemnościciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód: 2 żółtka jajko 3/4 szklanki miałkiego cukru 4 łyżeczki cukru
Słodkie Przyjemnościuczelnie z kawałkiem pysznego ciasta i pomimo okropnej pogody będę uśmiechnięta. Tak niewiele potrzeba mi do szczęścia :) A co do wypieku, który ze sobą zabiorę - będzie to sypana szarlotka. Ostatnio naszła mnie wielka ochota na przygotowanie z własnego przepisu tego tak popularnego ciasta. Ale gdy je zrobiłam byłam w szoku, dlatego bo nie spodziewałam się, że tak banalne ciasto może
Słodkie Przyjemnościspokoju rodzinny obiad. Zastanawiałam się jaki przepis będzie pasował na niedzielny deser. Konkurowały ze sobą dwie słodkie propozycje, ale Piegusek na białkach wygrał. Jak byłam młodsza, to zaraz po szarlotce, to ciasto było klasowym wypiekiem niedzielnym w moim domu. Białka często zostawały po pieczeniu jakiś innych smakowitości, więc można było zaszaleć. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste i lekko wilgotne
Słodkie Przyjemności