pozwalam sobie na dania wymagające większego zachodu. Urlop niestety już się kończy i nie cieszy mnie perspektywa powrotu do szybkich dań obiadowych. A gdzieś za mną chodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna
My simple kitchenczasie wyjąć i wystudzić, najlepiej na noc wkładając do lodówki, ale po kilku godzinach, gdy ostygnie można już go kroić i jeść (krojenie gorącego pasztetu grozi rozpłynięciem :P). - wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie, Julita L. Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki
Qlinarnie i QlinarniePołączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Sernik z szarlotką! Składniki: 15 dag mąki 1 kg jabłek ½ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki
Tradycyjna Kuchniarazem szarlotka w wykonaniu włoskim- czyli z bakaliami. Bardzo prosta w wykonaniu i co najważniejsze pyszna! Składniki: 6 jabłek ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 10 dag bakalii ( mieszanka studencka) pergamin do formy Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem białym i wanilinowym, dodać
Tradycyjna Kuchniaanyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis
Tradycyjna KuchniaJeśli nie mamy dużo czasu, a naszła nas ochota na coś słodkiego ta szarlotka sprawdzi się idealnie ;) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki otrębów 6 łyżek mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 jabłka 2 tabletki STEWII cynamon Sposób przygotowania: Płatki i otręby zalewamy gorącym mlekiem i czekamy około 5 minut aż spęcznieją dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMożna to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwarstwa kaszki nie może być zbyt gruba) na kaszkę wykładamy jabłko, a następnie na wierzch wysypujemy 1 łyżkę kaszki jajko, jogurt, miód miksujemy powstałą mieszankę wylewamy na wierzch naszej szarlotki pieczemy w temp. 190 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkażdej wizycie w sklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy
Kuchnia domowa Aniupieczeniu szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz, mogą też poleżeć i poczekać na koleżanki. Potrzebujesz: 5 białek 250 g drobnego cukru szczypta soli łyżeczka soku z cytryny (jeśli masz inną ilość białek, przelicz cukier po 50 g na białko, reszta
Matka ŻywicielkaUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię bardzo za pochłanianiem 5 kawałków (najlepiej z "dupką") na ciepło przy kawie. Są tego plusy.. Mam mniej w pasie. Są i minusy.. Rozpaczam momentami strasznie! Ale wtedy jest jeden spodób na smutek
Czarnawisienkaszarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około
Smakowy RajPleśniak - nazwa może nie zachęcająca :P ale to moje ulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety nie... Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować
Kolorowy Przepisownikzagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem jest boski ;) i najlepszy dla dzieci. Jemy na kanapki, do naleśników, a nawet sam:) używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków. Do wszystkiego :) Ważne: do dżemu nigdy nie dajemy jabłek obitych - trzeba okroić, bo dżem może zacząć pleśnieć w krótkim czasie. Składniki: jabłka cukier kryształ Sposób przygotowania: Jabłka
Kolorowy Przepisownik