Dzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako
Lubczyk i Waniliawierzchu ,,śniegiem", która wprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:) Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Masa jabłkowa
Ciasteczkowy PotwórMuszę się pochwalić, że ostatnio to moja 12 letnia córka upiekła ciasto. Może nie jest to jakieś bardzo pracochłonne ciasto, ale liczą się chęci oraz
Ciasteczkowy PotwórMoja mała córeczka od tygodnia domaga się szarlotki, ale ja, nie za bardzo mam ostatnio czas, więc postawiłam na ciasto, które robi się w mgnieniu oka . U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Ciasteczkowy PotwórBardzo mi smakowała ta szarlotka:) Szybka i łatwa w wykonaniu, i rzeczywiście pulchna i smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki na ciasto: 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy; 3 łyżki cukru kryształu; Dekoracja
In my kitchenprzepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka; 2,5 łyżki
In my kitchenSmaki jesieni:) Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka to jest to! Myślę, że nikt się jej nie oprze:) Warto ją upiec tej jesieni:) Składniki na formę o wym: 33x23 cm: Ciasto kruche: 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka śmietany; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Mąkę
In my kitchenZapach pieczonego domowego chleba według mnie porównać można jedynie z zapachem pieczonych pierniczków lub domowej szarlotki. Nie potrafiłabym jednoznacznie wskazać, który z nich jest najładniejszy. Piekę swoje chleby od ponad czterech lat w niemal każdy weekend. Zaczynałam od chleba na drożdżach, wypiekanego w wypiekaczu (maszynie do wypieku chleba). W niektóre niedziele nadal piekę chleb na suszonych drożdżach, bo maszynie wystarczą
Weekendy w domu i ogrodzieserce, układ krążenia, a także układ oddechowy - przyczynia się do rozszerzania tchawicy i oskrzeli, ułatwiając oddychanie. I jest wspaniałą przyprawą, o czym nie muszę przekonywać miłośników na przykład szarlotki :) Goździki i ich właściwości przeciwutleniające Właśnie, skąd się one biorą? Mówi się, że goździki są swego rodzaju "leczniczą bombą" w walce z wolnymi rodnikami, chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem
Katsuumikulinarnych? Jeśli tak to co decyduje czy weźmiesz w nim udział czy też nie? 6. Czy odwiedzasz inne blogi o tematyce kulinarnej? Jeśli tak to jakie? 7. Sernik czy szarlotka? 8. Czym się zajmujesz zawodowo? 9. Czy lubisz pić winko do obiadu/kolacji? A może wolisz inny trunek? 10. Co robisz aby twój blog był bardziej widoczny/poczytny? 11. Jakie jest Twoje
Pyry na GazPrzygotowujemy ciasto jak na szarlotkę, tylko że bez cukru. Bierzemy 3 jajka, szklankę mąki, 1/2 szklanki śmietany lub kefiru, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe, mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną
kulinarnajamka.blogspot.comlato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser, czy sernik na zimno, więc nazwałam go po prostu desernikiem. Jeżeli wolicie możecie nazwać go też charlotte
Pełny talerzkuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego
Pełny talerzCiasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji
Ugotowaćjabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają
KreatywnePiny