szarlotka - 4769 przepisów (strona:223/318)

Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 98

smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego ogródka i nutką

Chocolate Muffin Blog
Szybka szarlotka z połówkami jabłek i lukrem ( krok po kroku) 195

Szarlotka z połówkami jabłek ,zapewne  znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję ,że wypróbowałam ją dopiero, bo jest REWELACYJNA. Ciasto jest niesamowicie delikatne, mięciutkie , rozpływające się w ustach i jeszcze do tego pyszne mięciutkie jabłka a całość polana pysznym lukrem. Jeśli jeszcze nie piekliście tego pysznego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słoikiem jestem! 242

czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki.  10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu  8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż

KUCHARNIA
Jabłkowa tarta tatin. 126

Szarlotki, jabłeczniki, tarty z jabłkami to wszystko smakuje zawsze przepysznie! I są to chyba ciasta które zawsze wychodzą, czy mam racje?! A więc zapraszam! Składniki na ciasto; 200 g mąki 30 g cukru pudru szczypta soli 100 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd

Radość kipiąca uśmiechem.
Schabowe inaczej 146

ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i deser . O przetworach na razie nie będę pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety schabowe

Eli Gotowanie
Weekend na Białogonie 154

zawsze i wszędzie.  W ten weekend postanowiliśmy udać się w odwiedziny do rodziców M., którzy mieszkają w Kielcach i uraczyć ich jednym z moich ulubionych ciast - zaraz obok szarlotki - a mianowicie Pleśniakiem. inaczej zwanym Strzępcem. Ciasto okazało się wyjątkowo dobre, szczególnie że do wykonania pianki posłużyłam się ostatnio poznanym fortelem, ale o tym później.  Ciasto smakowało bardzo, czego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 160

niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już w nowym roku), z przepisu który dostałam od mamy koleżanki, i który

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasto z borówkami 208

minut. Spód tego ciasta jest dość suchy, jak to przy kruchym, ale farsz jagodowy nadaje całości cudownej i słodkiej wilgoci. Dla mnie to smak końca lata podobnie jak pierwsze szarlotki. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych. 132

krokami, niby jeszcze słonecznie i w miare ciepło ale jakoś tak w powietrzu wisi mi ta jesien. A jak jesień to pierwsze ciasto któe przychodzi mi do głowy to szarlotka. Ta z dodatkiem powideł śliwkowych. Polecam!   Skłądniki; 2.5 szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki śmietany 20 dag margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 kg jabłek słoiczek powidła śliwkowego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 138

Dostałam pyszne lekko kwaskowate jabłuszka i od razu postanowiłam upiec szarlotkę, w końcu to już pora na wypieki z naszymi dobrymi polskimi jabłkami. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta

Gotowanie...to proste !
Drugie śniadanie do szkoły dla dzieci i młodzieży oraz zwolnienia z wychowania fizycznego 150

pracy na drugie śniadanie: Pancakes z papierówkami Kasza bulgur z twarogiem i dżemem truskawkowym Szybkie ciastko z truskawkami Szybkie kanapki z awokado i kiełkami Wrapy z papieru ryżowego Jaglana szarlotka z mieszanką studencką Czy ruch fizyczny i zdrowe odżywianie jest takie trudne i przez niektórych sądzonych za drogie? Oczywiście

Truskawkowa Fiesta
Tarta z musem z mango i borówkami 195

stopni piekarnika na 15 minut. Wyciągamy, ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczony spód studzimy. Na wystudzony wylewamy mus. PS. Takie ciasto nadaje się również do szarlotki, jednak trzeba go wcześniej podpiec 10 min w 190 stopniach. Mus z mango: puszka pulpy z mango lub 3 duże owoce zmiksowane na gładko pudełko (400 g) jogurtu naturalnego greckiego dwie szklanki

ladykitchen
Szarlotka 179

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki

Ciastkozercy
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 173

Mamy akurat wrzesień czas na jabłuszka . Dzisiaj powstała szarlotka z budyniem na kruchym cieście .    Składniki na ciasto kruche :   mąka typ 500 400 g margaryna 220 g ksylitol Kłos-Pol 200 g żółtka 5 szt  śmietana 3 łyżki 18% proszek do pieczenia 2 łyżeczki    Dodatkowo :   jabłka 2 kg ( po obraniu i uprażeniu będzie

Różowa kuchnia
Szarlotka królewska 107

Uwielbiamy ten rodzaj szarlotki. Jest pyszna, orzeźwiająca, bo z lodówki, a bita śmietana po prostu rozpływa się w ustach. Kiedyś robiłam bitą śmietanę z galaretką, ale jak dla mnie ma wtedy taki sztuczny smak. Usztywniam ją teraz dodatkiem samej żelatyny. Najlepsza jest na drugi dzień, aż smaki się przegryzą.  Biszkopt 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie