kuchni. Sposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny
Ciastka - domowe słodkościpysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności. Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki. SKŁADNIKI: 6 kg. jabłek cukier biały lub brązowy około10 łyżek
Kuchnia BeatyPierogi zazwyczaj nie kojarzą się z farszem z jabłek, a szkoda, bo moim zdaniem jest to połączenie idealne. Szczególnie pyszne wyda się zapewne fanom jesiennych wypieków, a więc szarlotek, bowiem w smaku są do nich bardzo zbliżone. Jeżeli chodzi o ciasto, to muszę przyznać, że z początku się go obawiałam. Sądziłam, że z mąki gryczanej nie ma prawa powstać miękkie
Życie zamknięte w smakuramach akcji promowania polskich jabłek proponuję coś w płynie: whisky z sokiem jabłkowym i miętową nutą. Coś w zamian za słynną "szarlotkę", czyli sok jabłkowy z żubrówką. Uważajcie na żubrówkę! Została przejęta przez Rosjan i dochód z jej sprzedaży wspierać będzie Putina i jego wojny! Składniki: 50 ml whisky (dowolnej, niekoniecznie drogiej) 10 ml syropu miętowego sok jabłkowy do dopełnienia
Smaki EwyCiasto wymyśliłam zupełnie przypadkiem, sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak
Smaki Ewyrady. Zwłaszcza że musiałam wykopać trochę chrzanu do ogórków, co było dla mnie sporym wyzwaniem przy zeschłej ziemi z domieszką gliny :( Udało mi się zrobić: - 12 słoików jabłek na szarlotkę - 6 słoików przecieru pomidorowego ; akurat tyle brakowało, żeby dopełnić pomidorową półkę - 6 słoików pikli z ogórków - 8 słoików ogórków z chili - 3 słoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam
Weekendy w domu i ogrodzieSernik. Jeszcze kilka lat temu powiedziałabym, że za nim nie przepadam. Moja miłość do szarlotki sprawiała, że pomijałam go szerokim łukiem. Jakiż był to błąd, skoro moja antypatia w ciągu tych kilku lat przerodziła się w miłość od pierwszego ugryzienia. Jestem fanką serników, które są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Taki jest właśnie ten sernik, muśnięty nutka
ChilliJemyKażdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Od kiedy pamiętamy na naszym rodzinnym stole zazwyczaj jako słodka przekąska "lądowała" szarlotka albo sernik :) Dzisiaj skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na czekoladowym spodzie (specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera
Banana Smilesponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier, sól, pieprz
Moniki Smakołykiłyżką z garnka jest bardzo smaczny! Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego talerzyka, który kojarzy mi się z dzieciństwem i perfekcyjnymi w każdym calu wypiekami mojej mamy (szczególnie szarlotką po królewsku) smakował tak wybornie, że każdemu go polecam. Składniki: (23cm) Spód: 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego
Cakes By KejtNajszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę
Kuchnia co dniabyłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach. Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl. I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel. Z Apetycznej skorzystałam
AZgotuj!był dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo
AZgotuj!surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast, w tym do wegan skierowana była tylko szarlotka, którą zamówiliśmy. Jabłkowy farsz był bardzo smaczny, jednak samo ciasto nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czuć było, że zrobione zostało z mąki pełnoziarnistej, więc niby dobrze, z tymże
Roślinna - blog wegański