uczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania
My Culinary Artsumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego , przez szarlotkę , pralinki , muffiny z komosy ryżowej , aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie! Idąc tym tropem postawiłam
peanutbuttermonsternich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest
Food SquareDziś coś słodkiego. Upieczemy babeczki o różnych smakach. Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą. Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową
Maminek kulinarnydosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty
Maminek kulinarnyczyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych. Składniki: (na 4-6 porcji) 1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej) szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła
Smakowity Blog Kulinarnygodzin. Znów piję dużo gorącej herbaty, i nie marudzę, że nic się nie da wstawić do lodówki, bo C. zapełnił ją napojami. Hmm ... Czyżbym miała już myśleć o pierwszej szarlotce z cynamonem...? Póki co mam dla Was doskonałe bułeczki. Nadają się na śniadanie (raczej sobotnie, bo wyjść po ich spożyciu między ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika był obłędny. I wiecie co? Przestanę już narzekać na nadchodzącą jesień. Bo siedzenie pod kocem, oglądanie filmów w coraz szybciej nadchodzące wieczory, picie gorącego kakao i zajadanie ciepłej szarlotki to wcale nie taka straszna perspektywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzezima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł
Wypisz Wymalujuczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania
My Culinary Artszarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
Czerwień i błękitowsianka a'la szarlotka* na waniliowym napoju sojowym z cynamonową kruszonką i miodem *starte jabłko, cynamon, suszona żurawina Taa, dosłownie przed chwilą wróciłam do domu, milusio, ale w sumie źle nie było, szybko zleciało :P A teraz? weekend!!! A od poniedziałku wyjazd integracyjny! <3 I teraz mam rozkminę, to co jem teraz to nadal obiad czy już kolacja... ahahah
More food, love and dreamsowsiane bananowe gofry z masłem orzechowym, miodem i bananem inspiracja O mamo, jestem w niebie. To były najlepsze gofry w moim życiu. A teraz idę piec szarlotkę na imieniny babci. Składniki: 30g płatków owsianych + wrzątek do zalania(ok40ml) 30g mąki mały zmiksowany banan(ok.70-80g?) białko jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka stopionego masła łyżka
More food, love and dreamscesarski* z karmelizowanymi śliwkami, trzcinowym cukrem pudrem i jogurtem naturalnym(potem) *smażony na maśle Pierwszy raz robiony.. noo, tak, troche dawno temu xd Mam ochotę na szarlotkę
More food, love and dreams