Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła
Salonik smakówpopisowa szarlotka mojej teściowej. Każdej jesieni zajadamy się nią wręcz nieprzyzwoicie. Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała. Składniki: 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek(...)minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniZnowu w domu marudzenie o szarlotkę . Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego
Smaczna PyzaSzarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje
Czerwona PorzeczkaSzarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :) SKŁADNIKI(...)tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeJednym z tradycyjnych, zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, narodowych ciast holenderskich jest Appeltaart - w wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni się przede wszystkim tym, iż w cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki
W mojej holenderskiej kuchnipopołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną . Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie
Salonik smakówPolecam ciasta z jabłkami, Odświeżam przepisy Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka z masą budyniową
W kuchennym oknie Ewydawna miałam ochotę na ciacho jabłkowe, ale nie na tradycyjną szarlotkę. Jak trafiłam na ten przepis, to od razu wiedziałam, że właśnie o coś takiego mi chodziło:) Zmieniłam mąkę na orkiszową, dodałam kakao, trochę miodu zamiast cukru waniliowego, żurawinę i przede wszystkim zmniejszyłam znacznie ilość składników. Mam wrażenie, że to prawie idealny zdrowy deser;) Składniki na foremkę(...)Dziękuję za odwiedziny i komentarze:) Po placku tylko, miłe bardzo, wspomnienie zostało i ochota na następny;) Pozdrawiam! Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2012/03/25 19:39:56 Ależ dawno nie jadłam szarlotki! Ta pysznie wygląda
Zdrowa Kuchnia Sowypotrafię oprzeć się przepisom , które zachęcają mnie do ich zrobienia. I tak w jednym z zeszytów " Przyślij przepis" natrafiłam na ciasto z jabłkami, a ponieważ miałam robić tradycyjną szarlotkę, jabłka już były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze lubię dodać własną inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie
W kuchennym oknie EwyDzisiejszy przepis to przepis na bardzo łatwy i szybki jabłecznik. Jego przygotowanie trwa tyle, ile nagrzanie się piekarnika do 170 stopni i nie wymaga doświadczenia
Moje Kuchenne RewelacjeApple pie to wspaniała i przepyszna szarlotka, największą sztuką jest wykonanie idealnego ciasta kruchego, szarlotkę możecie zrobić na kilka sposobów, ja przygotowałam ją z jednego dużego okręgu którego boki zawinęłam. Możecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę. Środek wypełniają jabłka, jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem cynamonu
SMYKWKUCHNItaką pogodę w domu? Oczywiście upiec coś pysznego, wcisnąć się w kocyk z szklanką ciepłego mleka i dobrą książką:) Zostało mi jeszcze trochę jabłek z zeszłego pieczenia szarlotki więc postanowiłam pomęczyć was jeszcze "jabłkowymi" wyrobami. Po tradycyjnej szarlotce przyszedł czas na jabłecznik z budyniem. W końcu trzeba sobie urozmaicić sami zwłaszcza jak na zewnątrz buro i nieprzyjemnie. Szłam
ciastkarnia na kruchym spodziesumie lato ale dni są tak pochmurne i zimne że w końcu to już nie wiem czy to lato czy już jesień. Naszło mnie na szarlotkę która również kojarzy mi się z jesiennymi dniami ale za to sobie osłodziłam te smutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g
Ala piecze i gotujehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szarlotka :) Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę Składniki: 3szkl mąki 1 kostka masła 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę
Bonapetit2xM