indyk - 7293 przepisów (strona:237/487)

Pasztet z galaretką. Najpierw pieczony, potem zalany rosołem. Doskonała przekąska 76

Robimy przy okazji gotowania rosołu, sprytnie wykorzystując mięso i warzywa. Przepis na pasztet z galaretką Składniki: Około kilograma ugotowanego mięsa z rosołu – tym razem użyliśmy wołowiny, kurczaka i indyka, 2 marchewki z rosołu, można dorzucić też seler czy pietruszkę, 2 duże cebule, 1 jajko, 3 chochle rosołu, płaska łyżka żelatyny, sól, pieprz. Jak zrobić pasztet z galaretką? Cebulę posiekaj

Kulinarna Polska
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ/BIAŁEJ KAPUSTY. Z POMIDORAMI 34

regionów 😊 Ale ile określeń, tyle pewnie sposobów gotowania tej pysznej zupy. Bo można gotowac ją dosłownie na wszystkim, co mamy pod ręką. Ja bardzo lubię gotowaną na skrzydle z indyka, albo na wędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu, namiętnie obgryzam  😂). Możemy uświetnić ją przesmażonym boczkiem, albo dobrą

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA LEŚNY MECH Z TUŃCZYKIEM (keto, redukcja) 35

tego jest przepyszna i ma wiele wersji smakowych. W zależności od upodobań wystarczy wybrać ulubione składniki takie jak jajka, warzywa, sos oraz główne dodatki w postaci tuńczyka, wędzonej szynki, indyka itp. Natomiast wspólnym elementem jest zawsze górna warstwa, czyli pokruszone ciasto szpinakowe, które zapewne znacie z przepisu na roladę szpinakową . Sałatka świetnie sprawdzi się u osób na redukcji

Ola la LCHF
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 69

mięciutkie żeberka pieczone KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Przepis na szybki bigos z cukinii Przepis na soczyste żeberka po koreańsku Kotlety schabowe duszone w sosie Hoisin Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty BIGOS Z KIEŁBASĄ Bigos staropolski. Bigos Bigos to jedno z najstarszych dań kuchni polskiej, które pojawiło się na naszych stołach już

Moja Książka Kucharska
Pierś indyka-wędzona 39

SUROWIEC -Filet pierś indyka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól  -folia celulozowa  https://swojskiwyrob.pl/oslonki-do-wedzenia-i-parzenia/491-folia-celulozowa-do-pieczenia-wedzenia-szer48cm.html  -siatka do wędlin gęsta 110 lub 125 zależy od wielkości piersi https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1432-siatka-14-q-net-110-gesta-ponczocha-rekaw.html -sznurek wędzarniczy -aplikatot, tuba na siatkę wędzarniczą  https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/2171-aplikator-tuba-na-siatke-wedliniarska-srednia-kolnierz.html -termometry i garnek do parzenia  -wędzarnia WYKONANIE Kupioną pierś peklujemy na mokro osobiście peklowałem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gołąbki Mini na Parze 41

gołąbki — to taka imitacja szlacheckiego, arystokratycznego szlacheckiego gołąbka pieczonego w liściach kapusty. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem Mini Gołąbki. Składniki Biała Kapusta 1 główka Indyk mielony 500 gram Kasza jaglana 250 gram Cebula 1-2 sztuki Czosnek 3-5 ząbki Olej roślinny 5-7 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Sos Pomidory

RafalCook
Pizza na brokułowym spodzie. Zaskakujący pomysł na coś pysznego! :) 36

być świeży lub mrożony), 2 łyżki koncentratu pomiodorwego, 1 jajo, 1 żółta papryka (lub innego koloru, ale warto wiedzieć, że żółta ma najwięcej witaminy C:)), 4 plastry wędliny z indyka, ser mozzarella, 125g (czyli 1 kulka), 4 łyżki otrębów żytnich (lub innych), szczypta soli , pieprzu, suszonego oregano i suszonej bazylii. Sposób przygotowania *Podpowiedź Pizzę można przygotować także a bazie surowego

Natka Pietruszki
Shawarma 37

Wrocławia na dworzec oczywiście na — pite — ech, wspomnienia. Nazwa Shawarma prawdopodobnie pochodzi od tureckiego — çevirme — co oznacza — obracanie — oczywiście kawałków głęboko marynowanego mięsa z wołowiny, jagnięciny, kurczaka czy też indyka. Mięso jest — nadziane — ułożone warstwami na pionowym rożnie, który natomiast wolno się obraca i opieka mięso na średnim ogniu, nawet przez kilkanaście godzin. Na koniec, kiedy mięso jest gotowe, rozdrabnia

RafalCook
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 30

paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym odkryciem kulinarnym jest dla mnie puree

To co kocham
Gołąbki z mięsem i ryżem 23

ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: ? 1 kg mięsa mielonego z indyka ? 2 cebule ? 2 szklanki ryżu ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża główka kapusty białej ? olej do smażenia ? 1 szklanka bulionu warzywnego

To co kocham
Surówka z kalafiora i orzechów 25

watpliwości, że to kalafior. Szczególnie polecana dla miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: ? 1 mały kalafior ? garść orzechów włoskich lub pekanów ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku

To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 27

Specjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie

To co kocham
Zapiekanka z batatów i mięsa z groszkiem 20

zapiekanka. Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku z tym wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: ? 4 średnie bataty ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego ? 1 cebula ? 3 łyżki oliwy ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka majeranku ? 150 g sera żółtego Wykonanie: ? Bataty

To co kocham
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 31

gotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Po ugotowaniu rosołu

To co kocham