Składniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym
Gaździnka warzySkładniki: 2 pomarańcze 4 plasterki ananasa z puszki 2 jabłka 100ml maślanki 50ml soku z ananasa Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć. Obrać z e skórk i , usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze obrać noż e m, razem z białą skórką , pokroić na mniejsze kawałki . Wszystkie składniki razem zmiksować, podawać lekko schłodzone.. ... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300g gulaszowego z kurczaka 200g zielonej fasolki 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta imbiru kilka gałązek tymianku cebula 50ml półsłodkiego białego wina sok z połowy słodkiej pomarańczy kilka czarnych oliwek czerwona papryka łyżka oleju pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę włożyć do osolonego wrzątku na 4 min. Wyjąć i przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka(...)dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki. Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę. Ja podałam z kaszą jęczmienną........ Smacznego
Gaździnka warzypietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz odrobina cynamonu pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć(...)mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem
Gaździnka warzySkładniki: 1-2 filety białej ryby ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę na drugą stronę(...)dodać sok z pomarańczy i trzymać na ogniu ok 2-4 min. Kiedy sos się lekko zredukuje, ryba będzie gotowa. Posypać sezamem i natką pietruszki...... Smacznego Inspiracją do mojego obiadu była Kwestia Smaku
Gaździnka warzyłyżki masła roztopionego 50 g świeżych drożdży 1 łyżka spirytusu 1 słoiczek dżemu pomarańczowego ok. 1 cm korzenia imbiru smażona skórka z pomarańczy olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do momentu aż drożdże się spienią(...)delikatnie rozwałkować na placek i za pomocą szklanki wycinać krążki, które należy przykryć ponownie ściereczką i odczekać pół godziny do wyrośnięcia. Dżem przełożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy oraz starty na tarce imbir. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte krążki spłaszczyć dłonią i na każdy kłaść łyżeczkę dżemu, zlepić brzegi i zrobić kulkę. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu. Kiedy
pieprzny smaczekciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem z namoczonym szafranem (kilka nitek w dwóch łyżkach ciepłej wody), skórką obraną z jednej pomarańczy i liofilizowaną
ladykitchendrożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie) olej do smażenia Najlepsze Domowe Pączki - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów(...)jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Pączki maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na tackę. Od razu posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Moje posty
Słodka StronaSkładniki: 1 kubek ulubionej herbaty 2 łyżeczki cukru 3-4 kostki lodu 2 plastry cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Herbatę zaparzyć, posłodzić i odstawić do ostygnięcia. 2. Ostygniętą herbatę wstawić do lodówki na ok. 30 min. 3. Do schłodzonej herbaty dodać kostki lodu i przekrojone na pół plastry cytryny lub pomarańczy
A Ty Smakuj Mniezimę. Można ją doprawić ciut ostrzejszymi przyprawami - chili i curry, wtedy będzie rogrzewać na dłużej! potrzebujemy: - 5 marchewek - kawałek imbiru - 1 cebulę - 1 mleko kokosowe - 2 małe pomarańcze - ok 200g mięsa z indyka/kurczaka - sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki i pomarańcze. Dodać do reszty warzyw
Szybko Tanio Smaczniemnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość przewiązałam czekoladową wstążką. Było pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka(...)wymieszać z masą czekoladową. Odstawić na chwilę do przestudzenia. MUS ŻURAWINOWY 115 g świeżej lub mrożonej żurawiny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczka imbiru 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie domowy kawowo-pomarańczowy) 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku pomarańczowego 180 ml śmietany kremówki Żelatynę namoczyć w łyżce soku pomarańczowego
KUCHARNIAkolendry 1 łyżka kminku 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu starta skórka z 2 limonek Hiszpańska: 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka papryki wędzonej sok z dwóch pomarańczy i starta z nich skórka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Chińska: 2 łyżki sosu Hoisin 1 ½ łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno(...)proszku 1 łyżka kolendry 1 łyżka koperku 1 łyżka płatków czerwonej papryki Afrykańska: 2 łyżki chili w proszku 1 łyżka harrissy starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek Angielska 1 kostka bulionu wołowego 60 ml oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli morskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 drobno posiekana cebula
naRuszciechciał ze mną współpracować. Wracam do domu, chwilę odpoczywam... Wyglądam przez okno, po śniegu ani śladu, a na niebie cudownie świecące słońce. Pomieszanie z poplątaniem ;) SKŁADNIKI: 1 marchewka 3 pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać i pokroić(...)drobne kawałki. Pomarańcze i cytrynę obrać ze skóry, przy pomocy nożyka, odcinając również białe, wierzchnie błonki. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego (zazwyczaj kupowane w zestawie z blenderem) i blendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Kuchnia w opałachkrólewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki(...)/Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło
Wypisz Wymalujmaślana pierś. Mięso jest mięciutkie i kruche.Ten wyjątkowy smak zawdzięcza maśle .. Gorąco polecam. Składniki: 1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą) 1 pęczek natki pietruszki 1-2 pomarańcze 200 g. masła sok z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy. Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy(...)pietruszki,robimy ruloniki i odstawiamy do lodówki aby stwardniały-u mnie robione maslo na noc Gotowe ruloniki z maslą pietruszkowego rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa,układamy dzwonka pomarańczy i zwijamy roladę. Sznurujemy ,lub spinamy . Mięso wkładamy do brytfanki ,lub naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika
w mojej kuchni