wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy Masa pomarańczowa 2 pomarańcze 0,5 szklanki cukru 100 gram mielonych migdałów Ponadto 200 gram masy marcepanowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy(...)temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy ze skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę
kgwjanczewoprzekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy
Domowy Smak JedzeniaDziś polecam Wam soczystą pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - musztarda - 2 łyżki - miód - 1 łyżka - Sok z 1 pomarańcza - Świeża mięta - 5 listków - kurkuma - curry - pieprz, sól Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę soli dokładnie razem wymieszać, dodać drobno posiekaną
Fit-aminaszklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce
Kulinarne przygody Gatityszklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 9 jaj 1 małe opakowanie rodzynek 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Składniki na ciasto: 25 dag mąki 12 dag masła 6 dag cukru 2 żółtka WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cukier(...)dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek na sztywno również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Dodajemy rodzynki namoczone w w wodzie i oprószone mąką. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Schłodzone ciasto wykładamy na dno blaszki. Wylewamy na wierzch masę serową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 1,5 godziny. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewycukru 500 ml mleka 7 żółtek 1 jajo 100 g rozpuszczonego masła ziarenka z ½ laski wanilii 50 ml wódki / spirytusu/ rumu sok i skórka z 1 cytryny lub pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę przesiać. Jajo i żółtka utrzeć z resztą cukru. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny/ pomarańczy, resztę mleka, sól, alkohol. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić
Pełny talerzwytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w swoim rodzaju....Emilka(...)kolejny za inspirację :). Składniki na ciasto na dwie keksówki: 75 dag mąki pszennej 10 dag cukru 7 dag świeżych drożdży skórka otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy płaska łyżeczka soli 300 ml ciepłego mleka 12 dag roztopionego ciepłego masła 2 jaja Dodatkowo: 4 łyżeczki maku ok. 15 dag kandyzowanej porzeczki, wiśni lub innych ulubionych owoców garść orzechów laskowych
Apetyczna babeczkaciężarem wszelakich owoców. Powstawały pyszne koktajle, soki, ciasta oraz kisiele . Dziś zapraszam na domowy kisiel gruszkowo-pomarańczowy. Piękny, smaczny, zdrowy i ... domowy. Składniki: 2 małe gruszki 1 średniej wielkości pomarańcza 1 szklanka wody 1 1/3 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (ja nie dodawałam) Przygotowanie: Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do garnka. Następnie(...)wyciskamy sok z pomarańczy. Zalewamy nim gruszki. Dodajemy 3/4 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając. W międzyczasie w pozostałej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Powoli wlewamy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Mieszamy aż kisiel nabierze pożądanej konsystencji. Przelewamy do schłodzonych miseczek. Smacznego
Słodkie okruszkitych, którym zależy na przyroście tkanki mięśniowej. Polecam Wam orzeźwiający koktajl z ananasa. Składniki: - Świeży ananas - 1/2 sztuki - Mleczko kokosowe - 100 g - Sok z 1 pomarańcza - Liście mięty - 5 sztuk - Sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Ananasa umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, dodać mleczko kokosowe, sok z pomarańcza
Fit-aminaSkładniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje. 2. Następnie do małego rondelka wlać 4 łyżki wrzącej wody(...)panna cotta stężeje - wyjąć ją z foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). * jeżeli po wyciśnięciu soku pomarańczowego pozostały wam połówki pomarańczy to możecie je wykorzystać do powyższego deseru, tj. najpierw połówki ułożyć pod kątem, wlać galaretkę i poczekać, aż stężeje. Następnie całą masę uzupełnić masą śmietanową i schłodzić. Przed podaniem pokroić
Ugotowaćjajka szczypta soli 50 g stopionego masła olej do smażenia nadzienie: powidła truskawkowe śmietana 36% orzechy włoskie do przystrojenia: cukier puder advokat- kilka kropel starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać
KreatywnePinygarści umytej i posiekanej na drobno rukoli 1 cały banan 2 łyżki kefiru 50 ml śmietany kremówki 30% 80-100 ml wody letniej przegotowanej odrobina soku z pomarańczy garść świeżych listków bazylii do dekoracji: szczypta kakao około 1-2 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować blenderem, do otrzymania płynu o gładkiej lekko gęstawej konsystencji
KreatywnePinySkładniki: (na 1 porcję) 250 ml wrzątku plaster świeżej pomarańczy kilka gałązek świeżej mięty 2 suszone maliny 3 suszone żurawiny 2 goździki pół łyżeczki -1 łyżeczka czarnej herbaty Przygotowanie: Do szklanki wsypać czarną herbatę zalać wrzątkiem po około minucie dodać pozostałe składniki. Szklankę przykryć spodkiem, bądź małym talerzykiem. Trzymać pod przykryciem przez około 3-5 minut. Herbata jest doskonała
KreatywnePinyłyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez
Pyry na Gaznasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i rozlać do dwóch pucharków. Wrzucić po plasterku cytrusa (ja niestety nie dostałam limonki, więc użyłam pomarańczy). Wstawić na kilka godzin do lodówki
Z miłości do słodkości