pomarańcze - 5663 przepisów (strona:221/378)

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym 111

świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce(...)przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą. Paprykę owijamy w folię aluminiową

VioletoweKucharzenie
Thumbprint cookies 152

Pyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich  domowej konfitury z pomarańczy , ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia. Składniki: 125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 110 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli Konfitura np. z pomarańczy  Przygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią  i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze

Piąty grzech główny
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 107

się w wino musujące. Czas przygotowania: 24 godz. Składniki: 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego, 2 cytryny, 2 l wody, 250 g cukru trzcinowego,  Do podania:  woda gazowana, pomarańcza w plastrach, kostki lodu. Przygotowanie: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić. Do szklanego słoja włożyć kwiaty, na wierzchu położyć cytryny, zalać wodą, odstawić(...)godziny. Podać z dodatkiem wody gazowanej, plastrami pomarańczy i lodem

SzczyptaSmaQ
Babka ,,murzynek ” z powidłami. 182

cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao

Ladylaura.
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 182

przepisu Donny Hay.  Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku.  W połączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie pyszna! smakowała mi i psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku  2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól(...)pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek i smażymy ok 3 minuty. Powinny stać się chrupkie. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wkładamy posolone i popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowa chatka 150

łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru Lukier: 1 białko cukier puder (około 1 szkl.) szczypta soli opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy Dodatkowo: cukier puder kolorowe ozdoby cukrowe Sposób przygotowania: Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, margarynę Palma (spółki Bielmar) siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie(...)zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty). Możemy dodać też sok z cytryny lub pomarańczy - dodadzą zapachu, ale lekko zmienią barwę lukru). Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd.. Całość pozostawiamy

Kolorowy Przepisownik
Kaczka w pomarańczach 52

Tradycyjny przepis kuchni francuskiej, który z powodzeniem może konkurować z polską kaczką z jabłkami. Kaczka nie jest nadziewana pomarańczami - tylko skórką, za to mocno polewana sokiem. W rezultacie mięso po upieczeniu ma aromat i smak świeżych pomarańczy. Moja wersja tego dania została zainspirowana przepisem Roberta Makłowicza

Milion Smaków
Grzane piwo imbirowe 76

Kolejna, tym razem bardziej ostra i wyrazista wersja grzanego piwa. Wszystko za sprawą kandyzowanego imbiru w połączeniu z goździkami, pomarańczami i odrobiną miodu. Ten wariant na pewno spodoba się osobom, którym nie odpowiada słodycz wersji klasycznej. Uwaga: barrrrdzo rozgrzewa

Milion Smaków
Antywirusowe smoothie 57

Smoothie na bazie pomarańczy, bananów i kokosów. Pełne witaminy C i flawonoidów które wspomagają układ odpornościowy, oraz kwasów tłuszczowych, które mają działania antywirusowe i antybakteryjne. Czyli jednym słowem zdrowe, a do tego smaczne - orzeźwiające pomarańcze, sycące banany i ciekawa nuta kokosa sprawiają, że pije się je z prawdziwą przyjemnością. Dodatek tofu mocno zwiększa gęstość napoju i sprawia, że dla niektórych

Milion Smaków
Żurawina z pomarańczą 65

się do wielu rodzajów mięs, ale także do takich dań jak camembert z patelni czy grillowany ser Haloumi. Ta wersja jest nieco inna od tradycyjnej - z dodatkiem miodu i pomarańczy, które dodają do smaku żurawiny doskonały posmak

Milion Smaków
Sałatka z czekoladowym sosem winegret 229

Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady.  Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego  2 łyżki wody 40 g czekolady gorzkiej Goplana 60% 100 ml oliwy z oliwek extra virgin 1/2 łyżeczki soli pieprz czerwony(...)około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia.  Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem

Malinowe Pocałunki
Koktajl orzeźwiający! 126

Koktajl orzeźwiający! Sok pomarańczowy, pomarańcz, truskawki, banan, jogurt.  W/w zmiksuj

SMYKWKUCHNI
Lemoniada / Lemonade 108

Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the lemon juice and mix again

Projekty ze smakiem
Czerwony koktajl owocowy 91

odpoczynek w ogrodzie. Czy to nie brzmi idealnie? Dla mnie tak!  Składniki : * banan * garść czerwonych winogron * garść mrożonych truskawek lub malin * szklanka soku pomarańczowego lub 2 soczyste pomarańcze * opcjonalnie kilka listków świeżej mięty Przygotowanie : Wszystkie składniki naszego koktajlu miksujemy. Jeśli przeszkadzają Wam skórki winogrona to można przelać koktajl przez sitko. Jednak mi w niczym nie przeszkadza taka forma

Magiczne Życie Marty
Koktajl z bananem, truskawkami i malinowym musem na bazie soku pomarańczowego 99

Ciepłe i pogodne dni zachęcają do przygotowywania smacznych koktajli ze świeżych sezonowych owoców. Taki koktajl zawiera w sobie bardzo dużo witamin i daje nam uczucie sytości. 1 pomarańcza 200 g truskawek 5 łyżek miodu 3 banany 125 ml mleka 3,2 % 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin Z pomarańczy dokładnie wyciskamy świeży sok. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i blendujemy

VioletoweKucharzenie