Podałam mój przepis na kandyzowaną skórkę z cytryny, a nie wspomniałam, że tak samo można zrobić skórkę z pomarańczy. Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie tutaj tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast lub herbaty
Ciasteczkowy Potwórczas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy z puszki, winogrono, pomarańcza, itp.); rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy); Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można(...)posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy
In my kitchenkrupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy) 1/2 szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka szczypta soli Poncz: sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cukru 50 ml wody
kgwjanczewoSkładniki: 3 małe pory (biała część) 1 duże jabłko 1 pomarańcza 10 ciemnych winogron 4 łyżki orzeszków pistacjowych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka cukru sól pieprz ziołowy Wykonanie: Pory pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, a następnie w paseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki
O kuchni z uczuciemszklanka gęstej śmietany 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też biały) 1 szklanka zimnej wody 6 łyżek skrobia kukurydzianej 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy 2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu Do dekoracji Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe(...)kardamon i śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia. Wyjąć ziarna kardamonu, jeśli używaliśmy całych Dodać wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły . Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskórką z 1 cytryny lub limonki, po usunięciu z nich białego miąższu, odpowiadają one 2 łodygom trawy cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprosta, szybka w wykonaniu, pełnowartościowa potrawa, którą można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ananas (świeży) - 1/2 sztuki - pomarańcze - 2 sztuki - kukurydza - 3 łyżki - ryż brązowy - 1 woreczek - jogurt naturalny - 3 łyżki - zielona pietruszka - bazylia - miód - 2 łyżki - curry, pieprz, kurkuma, zioła (suszone) - oliwa(...)kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, posiekaną pietruszką oraz bazylią, dokładnie wymieszać. Pierś grillować na patelni. Do ryżu dodać mięso, pokrojone owoce, kukurydzę, całość polać sosem
Fit-aminaskładniki: 2 banany 1 pomarańcza 1 i 1/2 łyżki cukru 2 szczypty cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych wykonanie: Wiórka podprażamy na suchej patelni. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do niego cukier oraz cynamon i podgrzewamy. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki banany i podgrzewamy na małym ogniu aż wchłoną syrop. Gotowe banany posypujemy zrumienionymi wiórkami i podajemy z bitą śmietaną
Domowy Smak JedzeniaOstatnio moje ulubione połączenie komosy. Na słodko. potrzebujemy: - komosę - 1 pomarańcze - kilka orzechów włoskich - 6 rodzynek - garstkę suszonej żurawiny - odrobinę miodu - kawałek imbiru Komosę ugotować do miękkości i przelać zimną wodą. Odstawić i ostudzić. Orzechy i suszone owoce posiekać. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki - z jednej lub dwóch cząstek wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. Dodać
Szybko Tanio Smaczniełyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru sól dwie szczypty Nadzienie 0,5 kg twarogu 1 żółtko 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża) Do smażenia masło klarowane 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki
Ala piecze i gotujeświątecznym obżarstwie warto napić się czegoś orzeźwiającego. Dziś polecam napój cytrusowy, który podaję w szklaneczkach przygotowanych z grejpfrutów. SKŁADNIKI: 1 grejpfrut, 2 pomarańcze, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżka miodu, kostki lodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Owoce przekrawam na pół, wyciskam sok. Sok przecedzam przez sitko, aby nie było pestek. 2. Do soku wlewam wodę i dodaję miód. Dokładnie mieszam. Wrzucam
Tradycyjna kuchnia Kasimasłem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Wszystkie składniki na polewę dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy, ewentualnie dekorujemy skórką pomarańczy i/lub migdałami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary Artwyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić do zewnętrznych stron kółek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, wystudzić. Krem pomarańczowy: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Krem śmietankowy
Domowa cukiernia Ewycukru Masa makowa : 250 g suchego maku 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 100 g miodu 70 g cukru trzcinowego 50 g migdałów, posiekanych skórka z 1 pomarańczy 80 g rodzynek, przelanych wrzątkiem 2 jajka, podzielone na białka i żółtka Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość
Chocolate Muffin Blogświąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka
Zakamarki mojej kuchni