pomarańcze - 5663 przepisów (strona:241/378)

Słodko coraz bardziej, Owsiane ciastka i Serowe oponki czyli Słodki Czwartek odc.51 141

ciocie z pociechami swymi czyli w sumie 7 osób :) Oba przepisy zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Proste w przygotowaniu, domowe i pyszne. Ciastka owsiane z rodzynkami i skórka pomarańczy 230 g masła 100 g cukru 150 g cukru trzcinowego 2 jajka 200 g mąki owsianej 230 g mąki pszennej 100 g płatków owsianych

Dzieje kuchennej Wiewióry
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 209

drobnych oczkach czekolady gorzkiej 100g suszonych śliwek 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki miodu akacjowego + 2 łyżeczki 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy płatki migdałowe Śliwki zalewam winem i odstawiam na noc. Po tym czasie odcedzam je, kroję drobno i mieszam pozostałymi bakaliami i czekoladą tak,  by powstała dość zwarta masa

W kuchni Karmel-itki
Owocowy mus na grypę i przeziębienie 198

mały kawałek imbiru ksylitol żurawina suszona Przygotowanie: 1/ Najpierw zabieramy się za granat: odkrajamy tzw, czapeczkę z granatu by zobaczyć jak naciąć granat. Nacinamy granat wzdłuż włókien (tak jak pomarańcze). Wszystkie kuleczki z granatu oskubujemy do małego garnka i  zalewamy małą ilością wody. 2/ Pigwę i imbir obieramy i kroimy na małe kawałki i również zalewamy małą ilością

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl na koncentrację na bazie yerba mate 160

dzieła! Czas przygotowania: 10 minut Dla 1-2 osób 400-450ml Składniki: 250ml  świeżego naparu z 25g yerba mate bez patyczków  Sok z 2 dużych pomarańczy 1 kiwi 0,5 avocado 3-4 łyżek miodu  Przygotowanie: 1/ Kroimy kiwi i avocado na mniejsze kawalki i wraz z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolity koktajl. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik piernikowy 218

piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza   2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji      Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy(...)ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.      Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość

sama złodycz
Życzenia na Boże Narodzenia 157

pierwszą gwiazdę czeka Uszka dziś się przysłuchują Jak kolędę podśpiewują Barszczyk pięknie jest czerwony Zaś jak zwykle zawstydzony Zdrowych Ciepłych i Pogodnych Życzę wszystkim Świąt Radosnych,  Pachnących choinką, pomarańczami. Niech wasz świat na te kilka dni zwolni tępo  i zagości w was spokój.      Basia w kuchni

Basia w kuchni
Świąteczny keks angielski / Christmas Fruitcake 141

odrobinę mniej niż 1 łyżka) 50 g suszonych daktyli 50 g kandyzowanych ananasów 50 g kandyzowanej papai 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia

Delicious Titbits
Owocowa sałatka z sorbetem cytrusowym 140

melon 3 banany puszka mandarynek 2 garści winogrona  1 kiwi listki świeżej mięty składniki na sorbet: sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżanka sok z pomarańczy 1/4 filiżanki  cukier 1 filiżanka  woda 3/4 filiżanki  białko 1 szt starta skórka cytryny szczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 148

pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem.  Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.  Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 149

szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 378

dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami. Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa. pączki się pieką

Bon Appetit Małgorzaty
Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;) 152

zupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym  z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni.  Składniki: 1 mała dynia hokkaido

Bon Appetit Małgorzaty
Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki 229

dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui albo pomarańczy i listkami mięty. Jeśli deser jest zbyt zmrożony, wystarczy, że po wyciągnięciu z zamrażalki odczekamy z 15 minut :) deser chałwowy z limonką

Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec drożdżowy 230

drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze

Kuchnia domowa Ani
Mrożona herbata 145

upalne dni :) Składniki: 1 litr wrzącej wody 4-5 saszetek czarnej herbaty 2 łyżki miodu kostki lodu dodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża mięta Sposób wykonania: 1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem. 2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki. Smacznego

Kuchnia domowa Ani