ciocie z pociechami swymi czyli w sumie 7 osób :) Oba przepisy zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Proste w przygotowaniu, domowe i pyszne. Ciastka owsiane z rodzynkami i skórka pomarańczy 230 g masła 100 g cukru 150 g cukru trzcinowego 2 jajka 200 g mąki owsianej 230 g mąki pszennej 100 g płatków owsianych
Dzieje kuchennej Wiewiórydrobnych oczkach czekolady gorzkiej 100g suszonych śliwek 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki miodu akacjowego + 2 łyżeczki 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy płatki migdałowe Śliwki zalewam winem i odstawiam na noc. Po tym czasie odcedzam je, kroję drobno i mieszam pozostałymi bakaliami i czekoladą tak, by powstała dość zwarta masa
W kuchni Karmel-itkimały kawałek imbiru ksylitol żurawina suszona Przygotowanie: 1/ Najpierw zabieramy się za granat: odkrajamy tzw, czapeczkę z granatu by zobaczyć jak naciąć granat. Nacinamy granat wzdłuż włókien (tak jak pomarańcze). Wszystkie kuleczki z granatu oskubujemy do małego garnka i zalewamy małą ilością wody. 2/ Pigwę i imbir obieramy i kroimy na małe kawałki i również zalewamy małą ilością
Kuchnia PROzdrowotnadzieła! Czas przygotowania: 10 minut Dla 1-2 osób 400-450ml Składniki: 250ml świeżego naparu z 25g yerba mate bez patyczków Sok z 2 dużych pomarańczy 1 kiwi 0,5 avocado 3-4 łyżek miodu Przygotowanie: 1/ Kroimy kiwi i avocado na mniejsze kawalki i wraz z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolity koktajl. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapiernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy(...)ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość
sama złodyczpierwszą gwiazdę czeka Uszka dziś się przysłuchują Jak kolędę podśpiewują Barszczyk pięknie jest czerwony Zaś jak zwykle zawstydzony Zdrowych Ciepłych i Pogodnych Życzę wszystkim Świąt Radosnych, Pachnących choinką, pomarańczami. Niech wasz świat na te kilka dni zwolni tępo i zagości w was spokój. Basia w kuchni
Basia w kuchniodrobinę mniej niż 1 łyżka) 50 g suszonych daktyli 50 g kandyzowanych ananasów 50 g kandyzowanej papai 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia
Delicious Titbitsmelon 3 banany puszka mandarynek 2 garści winogrona 1 kiwi listki świeżej mięty składniki na sorbet: sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżanka sok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 szt starta skórka cytryny szczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować
Bon Appetit Małgorzatypieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej
Bon Appetit Małgorzatyszklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać
Bon Appetit Małgorzatydołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami. Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa. pączki się pieką
Bon Appetit Małgorzatyzupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki: 1 mała dynia hokkaido
Bon Appetit Małgorzatydodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui albo pomarańczy i listkami mięty. Jeśli deser jest zbyt zmrożony, wystarczy, że po wyciągnięciu z zamrażalki odczekamy z 15 minut :) deser chałwowy z limonką
Bon Appetit Małgorzatydrożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze
Kuchnia domowa Aniupalne dni :) Składniki: 1 litr wrzącej wody 4-5 saszetek czarnej herbaty 2 łyżki miodu kostki lodu dodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża mięta Sposób wykonania: 1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem. 2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki. Smacznego
Kuchnia domowa Ani