pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filet z indyka – ok. 600 g - borówki w słoiku – 200 g - cebula czerwona – 3 szt - białe wino – 0,5 szklanki - olej – 100 ml - bulion – 120 ml - śmietana
Ostra na SłodkoKrupnik na skrzydle z indyka Składniki: 2 skrzydła indycze 1,5 l woda 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 2 ziemniaki 2 marchewki seler korzeń 1 pietruszka 10 dag kasza pęczak sól pieprz vegeta natka pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa
Kulinarny karnet Christopherabezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami. SKŁADNIKI NA FARSZ: - 1 kg udźca z indyka, - 2x pierś z kaczki, - tacka warzyw, - przyprawy: * pieprz czarny, (łyżka) * pieprz ziołowy, (opakowanie całe), * vegeta (najlepiej domowa, do smaku), - cebula - 75 dag - masło, dużo masła. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który
Wypisz Wymalujcała lista obowiązków, gdy mamy ochotę na specjał rodem z Polski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami. SKŁADNIKI: - 1,5 kg udźca z indyka, - porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3), - 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego), - 1-1,5 kg cebuli, - pieprz czarny, pieprz
Wypisz Wymalujjest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-) Składniki: 3 cukinie 1 marchewka 2 cebule 3 papryki kolorowe 200g pieczarek 200g fileta z kurczaka lub indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy
Walijskie Pichcenienajbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko liść laurowy ziele angielskie 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju
Walijskie Pichceniearomatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki: filety z kurczaka lub indyka około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej do smażenia Przygotowanie
głodny alergikMalutka okrągła cukinia pięknie się na talerzu komponuje, a „nadziana ” delikatnym mięsem z indyka niesamowicie smakuje. Lubczyk, ziołowy afrodyzjak, ma magiczne działanie, kto takie grillowane cukinie dostanie i je skosztuje szybko się zakochuje. Przez żołądek do serca to łatwa sprawa i pomóc Wam może w miłości moja grillowa potrawa. Składniki: 200 g mięsa mielonego z indyka, 1 szarlotka(...)Cukinie podajemy z papryczkami i tostem posmarowanym serem camembert przygotowanym na grillu. Możemy użyć gotowego mięsa mielonego lub samemu zmielić filet z indyka. Pamiętać należy o dodaniu bulionu do nadzienia, żeby po upieczeniu mięso było soczyste
Moniki SmakołykiSkładniki : około 30 dag mięsa indyka ( u mnie mięso z uda ) 1 duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek sól, pieprz łyżki świeżej mięty sok z cytryny 2 łyżki suszonych warzyw makaron ryżowy Przygotowanie : Indyka ugotować w wywarze z suszonymi warzywami, liściem laurowym i solą (wywar po ugotowaniu mięsa można wykorzystać(...)Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie :D Do zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis z miesięcznika Skarb -Rossmann W tamtej propozycji do pieczonego indyka podano kaszę mazurską. Ja mięso ugotowałam. Składników starcza dla 2 osób. Na obiad
Proste Potrawypuszka kukurydzy (285 g) 250 ml bulionu 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g) 1 łyżeczka śmietany (18%) 150 g (maksymalnie) piersi z indyka 1 łyżeczka oleju kurkuma, chili, kolendra (ilość przypraw według uznania: kurkumy i kolendry nie mniej niż po 0,5 - 1 łyżeczki, chili zależy jak znosicie ostrość, ja dałam(...)teraz wyjąć, powiedzmy, jedną i dopiero ją pokroić) 3. Zupę w garnku miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę a następnie odłożoną wcześniej kukurydzę i pokrojoną paprykę. 4. Indyka kroimy w drobną kosteczkę, solimy. Smażymy na patelni (mi udało się to zrobić na łyżeczce oleju), możemy posypać trochę kolendrą, ale wtedy mniej dodajemy jej na początku do "kremu
Malowane smakiemDanie mojej mamy (indyk po meksykańsku z patelni) w innej formie, czyli klopsiki :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki(...)papryka się upiecze, ściągamy z niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy były w całej masie i żeby reszta dodatków rozprowadziła się równomiernie po całości. 4. Lepimy małe klopsiki
Malowane smakiemteż czynię. Wczoraj Mielonka domowa , bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę. Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska Wygląda smakowicie i tak jest w rzeczywistości Czego potrzebujemy: ok 50 dag filetu(...)indyka ok. 50 karkówki sól peklowana ok 15 g pieprz łyżeczka przyprawa do indyka lub jak wolimy 2 łyżeczki żelatyny majeranek 1 łyżeczka 1 szklanka wody Wykonanie: Wykonanie. Do miski dodajemy pokrojone w duże kawałki mięso Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż woda połączy się i będzie kleista masa. Mięso
W kuchennym oknie EwyWspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty . Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg. lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek 1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki, rozbijamy
W kuchennym oknie Ewynabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem. W miseczce rozbijamy jajko. Na talerzyku mieszamy bułkę tartą z wiórkami w proporcji(...)patelni rozgrzewamy nieco margaryny. Piersi z indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kolizje Smakówtatara , to taka „kropka nad i” w tym daniu. Tym razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego(...)sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię