indyk - 7293 przepisów (strona:214/487)

Mięsne kopczyki zapiekane w śmietanie 106

zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów schabu 1,5 cm • 50 dkg mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 2 szalotki • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka tartej bułki • sól, pieprz do smaku • 1 szklanka śmietanki

To co kocham
Klopsiki w sosie pieczarkowym 147

sosie koperkowym. Wczoraj były na obiad, a dzisiaj na śniadanie Monika robiła sobie hamburgery. Składniki na 6 porcji: Klopsiki • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 jajka • 2 kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • bułka tarta ewentualnie • olej do smażenia • 1 kostka rosołowa

To co kocham
Mielone kotleciki indycze z fetą 136

głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego oregano • pęczek natki pietruszki • 200 g sera feta – oryginalny twardy, a nie wyrób fetopodobny

To co kocham
Cukinie faszerowane mięsem z indyka 107

robił takich rzeczy. Teraz pilnujemy nawet kanapek, bo wystarczy odwrócić się, a wędlina znika. Składniki: • 4 małe okrągłe cukinie • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 cebula • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 2 łyżki płatków jaglanych • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju • 2 plastry sera żółtego

To co kocham
Wątróbka z indyka z jabłkiem i żurawiną 111

ciężkostrawna i osobiście nie przepadam za nią. Moja watróbka jest lekka, kwaskowa dzięki jabłkom i słodkawa za sprawą żurawiny. Składniki: • 500 g wątróbki z indyka • 3 jabłka • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki żurawiny • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy do smażenia Wykonanie: • Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne

To co kocham
Wątróbka z morelami 135

cebulą, bo smażona jest ciężkostrawna i osobiście nie przepadam za nią. Dzięki morelom moja watróbka jest lekka i kwaskowa. Składniki: • 500 g wątróbki z indyka • 8 jabłka • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy do smażenia • ewentualnie mąka do obsypania wątróbki Wykonanie: • Morele umyć, wyjąć pestki, przekroić na ósemki. • Rozgrzać oliwę

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 137

znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy • 500 ml wody • 2 łyżki sosu

To co kocham
KOTLETY A'LA GOŁĄBKI 133

nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka

Kuchnia MagdaLeny
Curry szpinakowe z maslem orzechowym 145

Szpinak, indyk, masło orzechowe to wszystko w pysznym, pełnym smaków i aromatów curry. Właściwie potrzebne składniki zazwyczaj ma się w domu, więc nie powinniście mieć problemów z ich skompletowaniem. A taki obiad nie dość że rozgrzewa, to jesienią wprowadza w letni nastrój, zabierze Was na wędrówkę w egzotyczne kraje. Polecam. Szybko, pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 186

zależności jak wolimy.  Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same"  dlatego polecam gorąco,  szczególnie zapracowanym paniom domu ;-)  Składniki: 4 golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie:  Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 178

proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona przyprawa

Kuchnia MagdaLeny
Odchudzone spaghetti bolognese 145

sosu ze słoika. Zrobienie prawdziwego spaghetti, bez chemicznych dodatków i w dodatku w wersji odchudzonej zajmie niewiele więcej czasu. Składniki: - 2 puszki pomidorów krojonych - pół kg mięsa mielonego z indyka - duża cebula - 3 ząbki czosnku - pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej) - oliwa z oliwek do smażenia  - przyprawa kuchni włoskiej, lub zioła: oregano, bazylia, cząber, tymianek - łyżeczka cukru

Cook&Love