cebulą, bo smażona jest ciężkostrawna i osobiście nie przepadam za nią. Dzięki morelom moja watróbka jest lekka i kwaskowa. Składniki: • 500 g wątróbki z indyka • 8 jabłka • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy do smażenia • ewentualnie mąka do obsypania wątróbki Wykonanie: • Morele umyć, wyjąć pestki, przekroić na ósemki. • Rozgrzać oliwę
To co kochamznikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy • 500 ml wody • 2 łyżki sosu
To co kochamnimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka
Kuchnia MagdaLenySzpinak, indyk, masło orzechowe to wszystko w pysznym, pełnym smaków i aromatów curry. Właściwie potrzebne składniki zazwyczaj ma się w domu, więc nie powinniście mieć problemów z ich skompletowaniem. A taki obiad nie dość że rozgrzewa, to jesienią wprowadza w letni nastrój, zabierze Was na wędrówkę w egzotyczne kraje. Polecam. Szybko, pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki: 4 golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie: Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku
Walijskie Pichcenieproponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona przyprawa
Kuchnia MagdaLenysosu ze słoika. Zrobienie prawdziwego spaghetti, bez chemicznych dodatków i w dodatku w wersji odchudzonej zajmie niewiele więcej czasu. Składniki: - 2 puszki pomidorów krojonych - pół kg mięsa mielonego z indyka - duża cebula - 3 ząbki czosnku - pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej) - oliwa z oliwek do smażenia - przyprawa kuchni włoskiej, lub zioła: oregano, bazylia, cząber, tymianek - łyżeczka cukru
Cook&LoveSkładniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones
Cook&LoveKotleciki są z dodatkiem kaszy kusku i płatków owsianych. Polecam nie tylko na obiad ale również do kanapek czy do sałatki. Smacznego. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka 3 jajka 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu Sól i pieprz Pietruszka suszona 1/3 łyżeczki chilli PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek ryżu 20 dag mieszanki warzyw chińskich 500 ml przecieru pomidorowego Ok 200 ml wody 10 dag sera żółtego tartego Przyprawy:sól i pieprz, suszona natka pietruszki 100 g szpinaku PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone podsmażam na rumiano na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie do mięsa przekładam
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szalotka 1/2 szklanki płatków owsianych sól i pieprz do smaku oraz suszona natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do mięsa mielonego dodaję szalotkę bardzo drobno pokrojoną w kostkę. Nastepnie dodaję jajka i platki owsiane. Na koniec dodaję przyprawy i mieszam całość dokładnie. Kolejno formuję małe kulki i ukladam je na blaszce
Gotowanie Patkiczasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Wystarczy makaron azjatycki np soba, mięso, w moim przypadku indyk i mieszanka chińska, u mnie bukiet chiński Poltino . Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikaminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam do przygotowania gryczotta z warzywami i kurczakiem (może być indyk). To proste, szybkie i zdrowe danie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiec dynię, aż będzie już prawie miękka. Następnie zmiksować za pomocą blendera. Ja uzyskałam około 300 g masy dyni. Jeśli macie w słoiczkach też można ją użyć. Mięso z indyka z boczkiem zmielić, cebulkę i czosnek posiekać drobno. Zmieloną dynię dodać do mięsa. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, potarte sery. Wymieszać i doprawić solą i czarnym pieprzem. Przygotowanie sosu
Kuchnia PokoleńPomysł na wykorzystanie cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać! Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 2 torebki ryżu 1 papryka czerwona 2 cebule 300 g pieczarek natka pietruszki 200 g sera żółtego 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy
Kuchnia MagdaLeny