zapiekanki - 9903 przepisów (strona:223/661)

Makaronowe gniazdka z mielonym 139

szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut

Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami 130

smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny

Pobite gary Barbary
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 113

naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy bez przykrycia około 25 minut

Pobite gary Barbary
Zapiekanka rybna z warzywami 177

zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut

Pobite gary Barbary
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 148

pierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)bazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem, który doskonale podkręcił całe danie. Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele

Roślinna - blog wegański
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 213

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka

Kuchnia w opałach
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 271

Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.  Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekanka jaglana z morelami 131

Smaczna, zdrowa zapiekanka jaglana - polecam! Składniki: 15 dag kaszy jaglanej, ½ litra mleka, ½ łyżeczki soli, skórka z cytryny, 8 dag masła, 2 jajka, 5 dag cukru, ½ kg moreli, 1 cukier waniliowy, tłuszcz do formy. Wykonanie: Mleko, sól i skórkę z cytryny zagotować, wsypać kaszę jaglaną i ugotować na wolnym ogniu. Następnie skórkę z cytryny wyjąć, dodać masło, wymieszać  i zdjąć(...)ognia. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z kaszą. Formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami kaszę z połówkami moreli (na samej górze powinna być kasza). Wygładzić zapiekankę, posypać cukrem waniliowym i zapiec w piekarniku na jasno złoty kolor przez około 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanki z cukinii 140

Pyszne, wegetariańskie zapiekanki. Smakowały nawet mojemu bratu, sceptycznie nastawionemu do tego dania... ;) Składniki (dla 4 osób): - 2 duże cukinie - 2 cebule - 1 kukurydza - 3 pomidory - kilka pieczarek - kilka garści pestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni(...)cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut.   Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 256

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie(...)wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze. Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się ma w lodówce.... najważniejszy jest

Tradycyjna kuchnia inaczej
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1508

składniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem 161

Smaczna zapiekanka makaronowa, z tegorocznym zielonym groszkiem. Składniki: 300-350 g makaronu kokardki 250 g sera żółtego 2 jajka 300 ml kwaśnej śmietany gałka muszkatołowa 200 g zielonego groszku 150 g szynki sól i pieprz margaryna Wykonanie: Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę(...)ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st (lub 170 w funkcji termoobieg) przez około 35 minut. Ps. do zapiekanki można również dodać pokrojoną cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Roladki z szynki z pomidorem i mozzarellą 182

Idealne dla tych ,którzy kochają roladki w różnej postaci. Tym razem postanowiłem zrobić farsz z sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek z pomidorem. Składniki 4 kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z kaszy kuskus 171

Zapiekanka z kaszy kuskus       Zapiekanka z kaszy kuskus to idealnie danie wegetariańskie dla wszystkich osób, które borykają się brakiem czasu. Jest to pełnowartościowy, smaczny oraz szybki w przygotowaniu posiłek, który doskonale nadaje się na letnie gorące dni.  Składniki: (2 porcje)  - kasza kuskus "Kupiec" - 1 szklanka  - bulion warzywny - 1 szklanka  - pomidor - 1 sztuka

Fit-amina
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 219

Wędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw. Kiedyś przyrządzane ze względu na potrzebę zakonserwowania mięsa - w ostatnich czasach bardzo modne. Obecnie wędliny dojrzewające można znaleźć na każdym szanującym się stanowisku wędliniarskim. Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się(...)wiszenia) w suchym, ciepłym i zaciemnionym miejscu. Jest pyszny. Aromatyczny, o głębokiej barwie i pełni smaku. Smakuje zarówno na przysłowiowej kanapce jak i po przetworzeniu. Ja wypróbowałam go do zapiekanki obiadowej, ale domyślam się że na pizzy też zrobiłaby furorę. Po upływie tych dwóch tygodni spokojnie można przechowywać go w lodówce. Jeśli więc jesteś amatorem wędlin dojrzewających - to weź się

Kuchnia po mojemu