łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Pieczoną paprykę bez skórki możemy wykorzystać np. do zapiekanki (przepis na Zapiekankę wegetariańską już niebawem pojawi się na blogu). Składniki: 4 papryki Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Papryki umyj, osusz. Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Nożem
Moja Delicjapomysłu na obiad to robię zapiekankę, można dodać do niej to co się ma w lodówce... dlatego za każdym razem jest inna ;) Składniki: 200 g makaronu penne Czaniecki, 3 kiełbasy, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, 2 garście rukoli, 50 g sera żółtego lub korycińskiego, 400 ml śmietanki 30 %, 100 ml śmietany 12%, 2 żółtka, sól, pieprz. Przygotowanie(...)oleju podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą
Aga w kuchniJeden z przysmaków mojego dzieciństwa. Pamiętam, że kiedyś jadałam taką zapiekankę bardzo często, aż później nie mogłam na nią patrzeć :) Może wtedy jeszcze jedna kwestia dała się we znaki, mianowicie to, że kiedyś dodawałam do tej zapiekanki więcej masła i robiłam ją w nieco inny sposób, więc i smak był inny. Tą jak najbardziej wszystkim polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią
Smakowy RajUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba rurki nafaszerować mięsem. Niby żaden problem, ale ja robiłam to gdy Pan Sz. postanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić(...)odstawić. Po 10 min Bakłażana ułożyć na makaronie i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 20 min. Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce, po 20 min. posypać nim zapiekankę. piec jeszcze ok. 10-15 min. PORCJE
zabawa smakiemduże żaroodporne naczynie do zapiekania i układaj warstwy: makaron, pory, pomidory pokrojone w plastry, drobno pokrojone ostre papryczki, oliwki. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z kilkoma łyżkami wody i polej nim zapiekankę. Piecz danie przez 30 minut. Rozmieszaj mleko z jajkami, dopraw solą i pieprzem, polej sosem zapiekankę, posyp pokruszoną fetą/pokrojoną mozarellą i oregano. Zapiekaj jeszcze 10 minut. Pokazy specjalne
Qlinarnie i QlinarnieModny ostatnio topinambur wylądował w mojej zapiekance makaronowej. Jego słonecznikowy posmak ciekawie komponuje się z makaronem i serami. Na jedną porcję zapiekanki: 50 g makaronu spaghetti omnomnom 3 średnie bulwy topinambura 50 g koziego sera 50 g mozzarelli łyżka śmietany 12% łyżka ziaren słonecznika sól, pieprz Topinambura obrać ze skórki i pokroić w talarki. Makaron
Jadło i czytadłoSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek 10 pomidorków(...)wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz
Kuchnia BeatyNadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam pyszną i sycącą zapiekankę. Jeśli lubicie boczek, ser i ziemniaki polecam! Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
Dzieje kuchennej Wiewióryfasoli wyjąć marchewkę i pokroić w kostkę, tymianek i liście laurowe wyrzuć. Boczek zostawić z fasolą. Odlać nadmiar wody z gotowania do osobnej miski, może się przydać do zalewania zapiekanki, również przy jej odgrzewaniu. Z fasolą ma zostać tyle wody, żeby prawie ją zakrywała. Do fasoli ponownie dodać marchewkę, pokrojoną golonkę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą do smaku(...)wierzch położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać w lodówce pod przykryciem. Odgrzewać porcjami w mikrofalówce
W kuchni wieczoremZapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę , nazwałam ją Wszystko co mam :) w lodówce . Przygotowałam ją z pysznego makaronu Penne Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej . Połączenie makaronu z pieczarkami , mozzarellą i innymi dodatkami daje niesamowity(...)żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijajkami. W naczyniu żaroodpornym warzywa z pieczarkami poukładałam i masą jajeczną zalałam. Wszystko podczas pieczenia w jedną całość się połączyło i pięknie z wierzchu zarumieniło. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, więc zapraszam do jej zrobienia i smakowania. Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł, ok. 300 g, 250 g pieczarek, 3 jajka, suszony czosnek(...)mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa z pieczarkami, całość posypujemy świeżo zmielonym czosnkiem (można użyć czosnku granulowanego lub świeżego). Całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy pozostała częścią sera. Zapiekankę pieczemy ok. 30 min w 200°C. Smacznego
Moniki Smakołykismarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno ta pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta
UgotujmyTo.plkażdy poniedziałek, dziś kolejna propozycja z cyklu Obiad za 10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt(...)Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu startym serem. Zapiekamy około 25 minut
BaRepasKiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml(...)startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko
Szefowa kuchnidwie części ,Jedna częścią ,wylepić naczynie ,wyłożyć farsz i druga częścią masy pokryć farsz.Posypac startym serem...Piec około 35minut w 180 stopniach.. Smacznego!....ps.nie zdążyłam zrobić foto przekrojonej zapiekanki,ale musicie uwierzyć ,że jest pyszna .Moja córcia wybredna w jedzeniu zjadla jedna cala zapiekankę sama ,a druga zostałą dla nas...hahaha
w mojej kuchni