Nie jedz tyle jajek, bo to niezdrowe! Jeszcze niedawno był to popularny pogląd. Jajka najczęściej obwiniano za podwyższony cholesterol i właśnie w nich upatrywano największego zagrożenia miażdżycą. Od pewnego czasu naukowcy przekonują nas, że jajko to prawdziwa skarbnica białka, mikroelementów i witamin. Nie powinno go więc zabraknąć w prawidłowej diecie. Białko wzorcowe Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajane przez ludzki organizm. W 1965 r. białko jaja zostało uznan... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Proste przepisy na proste i smaczne potrawy.