kalafior - 4225 przepisów

Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 3

Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się na obiad. Kotleciki, zupy kremy, a może gotowany kalafior z masłem i bułką tartą? Przedstawiamy najlepsze przepisy! Kalafior z masłem i bułką tartą Kalafior z masłem i bułką tartą może z powodzeniem zastąpić tradycyjną(...)surówkę do obiadu lub stanowić pyszną przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno. Podczas przygotowywania go należy pamiętać, żeby kalafiora włożyć do osolonej wrzącej wody, a nie do zimnej. Gotujemy warzywo pod przykryciem do miękkości. Jeżeli wolimy bardziej chrupiącą wersję tej potrawy, możemy skrócić nieco czas gotowania. Następnie należy roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą, cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kalafior – kalafior inaczej 46

Tata do mnie zadzwonił, że kupił gigantycznego, świeżutkiego kalafiora. Co było zrobić… Kupić drugi Nie chciało mi się już gotować kalafiora, trzeba było wymyśleć coś innego. Był już kalafior surowy w sałatce, ale jest zimno, więc coś ciepłego. No i bęc! Kalafior zapiekany. Nie wymaga dużo pracy. Sprawdza się za to doskonale jako jarzynka do obiadu. Nie pogardzą(...)również osoby na diecie, jeśli tylko pominą dodatek parmezanu, chociaż po prawdzie, nie ma go tutaj dużo. Pieczony kalafior za to świetnie smakuje, ładnie pachnie i szybko znika w głodnych brzuszkach, zbierając liczne pochwały. Dobry na ciepło i na zimno. I wiecie co, doskonały na imprezę! Wystarczy dorobić do niego sos i można śmiało, bez kompleksów miskę z takim kalafiorem

Mieszam w Garnku
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 43

minionym tygodniu rządził u nas kalafior , który pojawił się w dwóch wersjach: pieczony i w zapiekance pasterskiej. Ta ostatnia to według nas absolutny hit całego menu . Lucyna Ćwierczakiewiczowa, matka chrzestna nowoczesnej polskiej kuchni, pisała, że „kalafiory są najsmaczniejsze w lipcu, sierpniu i wrześniu”. Według nas w listopadzie smakują jednak równie dobrze. Różnica jest tylko taka, że niestety są trochę droższe(...)niż w sezonie. Na szczęście kalafior wciąż jest stosunkowo tani, dostępny i ładnie wygląda. To jedno z najmniej docenianych a przecież pysznych warzyw. Sekret przyrządzania kalafiora polega na tym, że trzeba go naprawdę dobrze przyprawić, wtedy nabiera pełnego smaku. Całe menu, tak jak zwykle jest zaplanowane ekonomiczne: nie przepłacamy, kupujemy z planem w ręce, wykorzystujemy wszystkie składniki, nic się

Niedzielny kucharz
Surówka z kalafiora i warzyw 64

Surówka z kalafiora i warzyw jest lekka, kolorowa, chrupiąca i bardzo pyszna, do tego jest zdrowa i dietetyczna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak sałatka tabbouleh, czyli kuskus z warzywami . W tej sałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść na diecie(...)warzywnej np. na diecie dr Ewy Dabrowskiej! Surówka z kalafiora jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tarka i nóż. Muszę powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty . Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kalafiora 76

Kotlety z kalafiora... Delikatne i pyszne. Złociste, mocno kalafiorowe. Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego! Składniki: 1 średni kalafior; 1 czerstwa bułka pszenna; 1 jajo; Bułka tarta; Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1/2 cebuli; Pęczek pietruszki. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie(...)dobrze odsączyć z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć z wody i dodać do kalafiora. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora. Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie

Gospodyni Miejska
Kuskus z kalafiora – gotowy w 15 minut i fit! 20

deko… Ulubione spodnie nie wchodzą, a nie zawsze jest mi wygodnie w ultrakobiecych sukienkach. Święta, dużo pracy z początkiem nowego roku i dużo zamawianego online jedzenia zrobiły swoje. Kalafior to cudowny dodatek, który pozwala na sprytne podmiany na talerzu – ten przepis na kalafiora wykorzystuję zamiast zwykłego pszennego kuskusu czy brązowego ryżu. Tajemnicą delikatności i charakteru tego podrobionego do granic(...)kuskusu jest sposób obróbki cieplnej i kompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus z kalafiora świetnie smakuje i na ciepło – jako dodatek do obiadu, jak i na zimno – np. jako podstawa sałatki. Nie jestem Benjamin’em Button’em – nie robię się młodsza, niestety, ale z każdym mijającym rokiem widzę, z jaką okrutną łatwością robię się

Karo in the Kitchen
Puree ziemniaczano-kalafiorowe 58

obiadowych ? Jeśli tak to mam dla Was super pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco  selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe.  Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam  z nich puree, dodałam masło i przyprawy(...)wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍.   Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste

Kulinarne przygody Gatity
Krem z kalafiora pieczonego 69

lepszego, w takie chłodne dni niż kubek aromatycznego, rozgrzewającego kremu … najlepiej z pieczonego kalafiora. Zwykle krem z kalafiora robię bardziej łagodny, ale do tak pieczonego kalafiora pomyślałam sobie, że kmin i curry fajnie podkręcą jego smak. Krem wyszedł bardzo aromatyczny i wszystkim bardzo smakował. Taka zimowa wersja kremu z kalafiora warta jest zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości(...)stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę, skropić olejem/oliwą i lekko osolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Kalafior duszony w śmietanie 70

Kalafior duszony w śmietanie... Miękkie, białe różyczki kalafiora. Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną. Doprawione dużą ilością pieprzu i solą. Podawane na ciepło. Prosty i pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki:  1 średni kalafior; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki masła; 1 łyżka octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć(...)dół, do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) wypełnionego do połowy zimną wodą (u mnie 2,5 litra) i odsatwić na 30 minut. Po tym czasie do garnka z kalafiorem dodać sól, ocet i gotować na średnim ogniu, aż kalafior będzie już tylko lekko twardy. Odcedzić. Podzielić na różyczki. Na rozgrzane, na dużej, głebokiej patelni, masło wrzucić różyczki kalafiora, dodać

Gospodyni Miejska
Kalafior pieczony 190

Kalafior pieczony . Kalafior pojawia się u nas na stole od czasu do czasu, najczęściej podaję ugotowany kalafior z bułką tartą i masłem, uwielbiam też surówkę z surowego kalafiora i warzyw. Kalafior pieczony w piekarniku to chyba najsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia(...)Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Przepis, Kalafior pieczony w piekarniku. Składniki : 1 kalafior 1 łyżka wędzonej papryki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z kalafiora 14

smażonego z czosnkiem otarła się o rozwód. Najcierpliwszy nie jest wybredny, ma swoje przyzwyczajenia i smaki, których nie zmienię, chętnie poznaje nowe, ale lekkie kręcenie noskiem, jak pojawia się kalafior – jest. Kalafior z bułką tartą i z masłem, proszę bardzo! Kalafior w zupie nope, bo Najcierpliwszy nie poważa zup. Kalafior kiszony? No chrupnie, pochwali, ale nie spożywa we wściekłej ekstazie(...)kocham kalafior, lecz ile można żreć go z bułką tartą? Ponieważ Najcierpliwszego nawet lubię, dobrze się z nim mieszka, nie jest upierdliwy, nie rozrzuca skarpetek i z godnością znosi moje niezdrowe uzależnienie od książek i Netflixa, to pomyślałam, że nie zrobię awantury o kalafior. Niech ma chłopak spokój i morduje te wróżki czy tam inne utopce w grach rpg. Taka

ladykitchen
Zupa krem serowo-kalafiorowa 43

zupy nie było obiadu ! Dziś więc zapraszam Was na talerz gorącej zupy, tym razem przygotowałam krem serowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Obiecuję Wam - będzie pysznie ! Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży(...)kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień . W sklepach znajdziemy również  piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna zupa kalafiorowa 47

też czasami macie kulinarne zachciewajki ? Pewnie tak. A mnie wczoraj naszło na zupę ! Na straganie piękny jędrny kalafior mrugał do mnie oczkiem..., a że dawno nie gotowałam zupy postanowiłam zrobić kalafiorową, oczywiście z dużą ilością koperku i odrobiną śmietany. Wracam do domu przekonana, że mam włoszczyznę, a tu niestety - w szufladzie pusto. W takich momentach na ratunek przychodzą jak zwykle(...)mrożone warzywa. Zawsze mam w zamrażarce parę torebek na tak zwaną czarną godzinę.  Sytuacja uratowana, gar zupy ugotowany, jest pysznie 😋. Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę

Kulinarne przygody Gatity
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 55

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)przyrodzie nie występuje. Mark Twain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego

Karo in the Kitchen
Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem 108

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem... Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora. Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek. Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany. Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior (o wadze około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek koperku; 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżki majonezu; 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Pieprz; Sól; 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska