kalafior - przepisów 3419

  1. Pieczony kalafior – kalafior inaczej
    Pieczony kalafior – kalafior inaczej

    Tata do mnie zadzwonił, że kupił gigantycznego, świeżutkiego kalafiora. Co było zrobić… Kupić drugi Nie chciało mi się już gotować kalafiora, trzeba było wymyśleć coś innego. Był już kalafior surowy w sałatce, ale jest zimno, więc coś ciepłego. No i bęc! Kalafior zapiekany. Nie wymaga dużo pracy. Sprawdza się za to doskonale jako jarzynka do obiadu. Nie pogardzą(...)również osoby na diecie, jeśli tylko pominą dodatek parmezanu, chociaż po prawdzie, nie ma go tutaj dużo. Pieczony kalafior za to świetnie smakuje, ładnie pachnie i szybko znika w głodnych brzuszkach, zbierając liczne pochwały. Dobry na ciepło i na zimno. I wiecie co, doskonały na imprezę! Wystarczy dorobić do niego sos i można śmiało, bez kompleksów miskę z takim kalafiorem

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  2. Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora
    Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora

    minionym tygodniu rządził u nas kalafior , który pojawił się w dwóch wersjach: pieczony i w zapiekance pasterskiej. Ta ostatnia to według nas absolutny hit całego menu . Lucyna Ćwierczakiewiczowa, matka chrzestna nowoczesnej polskiej kuchni, pisała, że „kalafiory są najsmaczniejsze w lipcu, sierpniu i wrześniu”. Według nas w listopadzie smakują jednak równie dobrze. Różnica jest tylko taka, że niestety są trochę droższe(...)niż w sezonie. Na szczęście kalafior wciąż jest stosunkowo tani, dostępny i ładnie wygląda. To jedno z najmniej docenianych a przecież pysznych warzyw. Sekret przyrządzania kalafiora polega na tym, że trzeba go naprawdę dobrze przyprawić, wtedy nabiera pełnego smaku. Całe menu, tak jak zwykle jest zaplanowane ekonomiczne: nie przepłacamy, kupujemy z planem w ręce, wykorzystujemy wszystkie składniki, nic się

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  3. Surówka z kalafiora i warzyw
    Surówka z kalafiora i warzyw

    Surówka z kalafiora i warzyw jest lekka, kolorowa, chrupiąca i bardzo pyszna, do tego jest zdrowa i dietetyczna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak sałatka tabbouleh, czyli kuskus z warzywami . W tej sałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść na diecie(...)warzywnej np. na diecie dr Ewy Dabrowskiej! Surówka z kalafiora jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tarka i nóż. Muszę powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty . Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  4. Kotlety z kalafiora
    Kotlety z kalafiora

    Kotlety z kalafiora... Delikatne i pyszne. Złociste, mocno kalafiorowe. Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego! Składniki: 1 średni kalafior; 1 czerstwa bułka pszenna; 1 jajo; Bułka tarta; Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1/2 cebuli; Pęczek pietruszki. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie(...)dobrze odsączyć z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć z wody i dodać do kalafiora. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora. Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  5. Puree ziemniaczano-kalafiorowe
    Puree ziemniaczano-kalafiorowe

    obiadowych ? Jeśli tak to mam dla Was super pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco  selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe.  Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam  z nich puree, dodałam masło i przyprawy(...)wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍.   Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  6. Krem z kalafiora pieczonego
    Krem z kalafiora pieczonego

    lepszego, w takie chłodne dni niż kubek aromatycznego, rozgrzewającego kremu … najlepiej z pieczonego kalafiora. Zwykle krem z kalafiora robię bardziej łagodny, ale do tak pieczonego kalafiora pomyślałam sobie, że kmin i curry fajnie podkręcą jego smak. Krem wyszedł bardzo aromatyczny i wszystkim bardzo smakował. Taka zimowa wersja kremu z kalafiora warta jest zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości(...)stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę, skropić olejem/oliwą i lekko osolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  7. Kalafior duszony w śmietanie
    Kalafior duszony w śmietanie

    Kalafior duszony w śmietanie... Miękkie, białe różyczki kalafiora. Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną. Doprawione dużą ilością pieprzu i solą. Podawane na ciepło. Prosty i pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki:  1 średni kalafior; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki masła; 1 łyżka octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć(...)dół, do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) wypełnionego do połowy zimną wodą (u mnie 2,5 litra) i odsatwić na 30 minut. Po tym czasie do garnka z kalafiorem dodać sól, ocet i gotować na średnim ogniu, aż kalafior będzie już tylko lekko twardy. Odcedzić. Podzielić na różyczki. Na rozgrzane, na dużej, głebokiej patelni, masło wrzucić różyczki kalafiora, dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  8. Kalafior pieczony
    Kalafior pieczony

    Kalafior pieczony . Kalafior pojawia się u nas na stole od czasu do czasu, najczęściej podaję ugotowany kalafior z bułką tartą i masłem, uwielbiam też surówkę z surowego kalafiora i warzyw. Kalafior pieczony w piekarniku to chyba najsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia(...)Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Przepis, Kalafior pieczony w piekarniku. Składniki : 1 kalafior 1 łyżka wędzonej papryki

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  9. Zupa krem serowo-kalafiorowa
    Zupa krem serowo-kalafiorowa

    zupy nie było obiadu ! Dziś więc zapraszam Was na talerz gorącej zupy, tym razem przygotowałam krem serowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Obiecuję Wam - będzie pysznie ! Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży(...)kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień . W sklepach znajdziemy również  piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  10. Klasyczna zupa kalafiorowa
    Klasyczna zupa kalafiorowa

    też czasami macie kulinarne zachciewajki ? Pewnie tak. A mnie wczoraj naszło na zupę ! Na straganie piękny jędrny kalafior mrugał do mnie oczkiem..., a że dawno nie gotowałam zupy postanowiłam zrobić kalafiorową, oczywiście z dużą ilością koperku i odrobiną śmietany. Wracam do domu przekonana, że mam włoszczyznę, a tu niestety - w szufladzie pusto. W takich momentach na ratunek przychodzą jak zwykle(...)mrożone warzywa. Zawsze mam w zamrażarce parę torebek na tak zwaną czarną godzinę.  Sytuacja uratowana, gar zupy ugotowany, jest pysznie 😋. Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  11. Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem
    Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem

    Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)przyrodzie nie występuje. Mark Twain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  12. Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem
    Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem

    Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem... Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora. Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek. Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany. Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior (o wadze około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek koperku; 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżki majonezu; 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Pieprz; Sól; 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Kalafior w panierce/ Breaded cauliflower
    Kalafior w panierce/ Breaded cauliflower

    Tegorocznej jesieni przypomniałyśmy sobie o specjale, którym dawniej zajadałyśmy się ze smakiem. Panierowany kalafior to idealna przystawka lub dodatek do dania głównego. Jasne…smażone jest niezdrowe, ale nie trzeba go przecież jeść codziennie;)   Składniki 1 kalafior 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 l oleju sól, pieprz   Wykonanie 1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej(...)wodzie ( powinien być leciutko twardawy). Odcedzić i ostudzić kalafior. 2. W miseczce ubić lekko jajka, dodać soli i pieprzu. Różyczki kalafiora zanurzać w mieszance jajecznej i obtaczać w bułce tartej. Strząsnąć nadmiar bułki. Olej rozgrzać i smażyć kalafior, aż będzie złocisty. Podawać natychmiast. Smakuje znakomicie z ketchupem lub sosem czosnkowym

    Przepis pochodzi z bloga Cooking and Goodlooking, prowadzonego przez cookinggoodlooking.

  14. Pieczony kalafior. Aromatyczny i zdrowy. Bez dodatku tłuszczu, białka, cukru, glutenu. Wegański. Post dr Dąbrowskiej.
    Pieczony kalafior. Aromatyczny i zdrowy. Bez dodatku tłuszczu, białka, cukru, glutenu. Wegański. Post dr Dąbrowskiej.

    Kalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją przyprawą Cajun . Jest niezwykle smaczny, aromatyczny, bardzo syty . Ma całkowicie inny smak niż kalafior gotowany. Z części upieczonego kalafiora zrobiłam sobie pyszną pastę. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących warzyw, jako kleks do zupy(...)warzywnej Baza .Taka wersja kalafiora jest świetna do lunch box'u do pracy, szkoły, w podróż, na piknik. Kalafior jest członkiem rodziny krzyżowych warzyw, występuje często w cieniu swojego kuzyna zielonego brokuła. Jest to jedno z warzyw, które zasługuje na regularną rotację w diecie, ponieważ zawiera imponującą gamę składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych składników fitochemicznych. Kalafior

    Przepis pochodzi z bloga Naturalna Kuchnia, prowadzonego przez Aga P..

  15. Pieczony kalafior
    Pieczony kalafior

    jestem miłośniczką gotowanego kalafiora, zwłaszcza tego gotwanego w większości naszych  domów, czyli bardzo miękkiego,  w zasadzie rozgotowanego. Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję  miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim(...)zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa.  Przepis z  tej  strony składniki (na 6 porcji) 2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięte oliwa z oliwek  ½ łyżeczki przyprawy  sumak ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sok z cytryny garść pietruszki, posiekana sól morska

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

Wybierz stronę :