pomarańcze - 5663 przepisów (strona:166/378)

Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki(...)piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą

Kulinarne przygody Gatity
Grzany cydr z pomarańczą! 145

Zimno? ;-) Wreszcie ZIMA! Biała zima! Rozgrzej się w domku, przepysznym grzanym cydrem z pomarańczą i przyprawami! Uwielbiam takie smaki i takie grzańce! SKŁADNIKI: - 500 ml cydru - 1 pomarańcz - 100ml totino limetkowego (lub wermut) - anyż  - laska cynamonu - 1 owoc jałowca - 3 słodziki lub cukier Wszystko podgrzewamy w rondelku. Płynu nie można zagotować! Musimy go wyłączyć tuż przed wrzeniem. Pychota

SMYKWKUCHNI
Key Lime Pie 150

limonek (tylko zielona część) - 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki) - 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód

mojewypiekiinietylko
PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA. 132

GRZANEGO WINA. /własna kompozycja;/ na 1l wina 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 pomarańcza 2 ziarna kardamonu 4-6 goździków 1 laska wanilii szczypta gałki muszkatołowej szczypta (lub kawałek) imbiru 2-3 ziarenka pieprzu (najlepiej zielonego) Mieszankę wrzucić do wina, zagotować. Pomarańcze sparzyć, pokroić w ósemki, dodać do całości. Podawać na gorąco! SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Grzane wino 119

przygotowania: 1. Pomarańczę dokładnie myjemy - możemy te ż ją wyszorować. Owoc dowolnie kroimy w kawałki. 2. Do garnka wlewamy dowolną ilość wina, dodajemy odrobiną gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kilka go ździków i cukier waniliow y oraz kawałki pomarańc zy. 3. Ca łość podgrzewamy ,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłe wino przecedzamy i przelewamy do szklaneczek. 4. Pomarańcze nasączone winem

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na surówki 416

twarożkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą  Surówka z kiszonych ogórków Surówka z marchewki na ostro Surówka z marchewki na słodko Surówka z marchewki i pomarańczy Surówka z marchewki z porem i jabłkiem Surówka z marchwi z żurawiną Surówka z młodej kapusty i marchewki  Surówka

Kuchnia domowa Ani
Kompot z suszonych owoców. Kompot wigilijny. 126

Składniki: 4-5 garści plasterków suszonych jabłek, 2 garście plasterków suszonych gruszek, 1 garść suszonych śliwek, 1 garść suszonych moreli, 1/2 pomarańczy, kilka goździków, 1 laska cynamonu. Przygotowanie: Suszone owoce przepłukałam zimną wodą. Następnie zalałam je wodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam(...)Dodałam goździki i korę cynamonu. Gotowałam ok. 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania. Można dodać trochę cukru, jeśli lubicie trochę słodszy smak. Przelałam kompot do naczynia. Sparzonego pomarańcza pokroiłam w plasterki i udekorowałam nim kompot

Aga w kuchni
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 197

wydrążeniu (czyli cała dynia o wadze ok. 1,4 kg) 6 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli  750 ml bulionu 2 łyżeczki cukru 1 pomarańcza pół cytryny pół łyżeczki słodkiej papryki sól pestki dyni 4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę . Imbir obieramy(...)rozpadać . Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku. Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe!  Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy , by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć

Zakręcony Widelec
Jak udekorować świąteczny wieniec? 169

wieniec z suszonymi owocami i przyprawami Składniki: wieniec suszone plastry jabłek, pomarańczy i mandarynek z obacz  tutaj ziele angielskie liście laurowe suszone papryczki chilli przyprawę z kardamonem, pomarańczą i miętą klej kropelka szpilki Przygotowanie: Suszone owoce szpilkami wbijamy w wieniec Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem

Moja smaczna kuchnia
Koktajl owocowy - mango i banan 166

Wyjątkowo smaczne połączenie owoców. Na upalne dni idealne. Zero cukru, tylko owoce. Takie miksy lubię najbardziej :) Polecam! składniki 1 dojrzałe mango 1 banan sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 300 g jogurtu naturalnego szczypta mielonego kardamonu przygotowanie Mango i banan pokrojone w kawałki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, kardamon i zmiksować blenderem

Stare Gary
Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami 145

Uwielbiam zapach pomarańczy – szczególnie w okresie Świątecznym! Dziś mam dla Was przepis na lekkie , cynamonowe muffinki właśnie z kremem pomarańczowym. Delikatne … lekko orzeźwiające … niesamowicie miękkie i puszyste – rozpływają się w ustach! No i jak to muffinki – robi się je błyskawicznie!   Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( na ok. 14-16 szt ) - jajka

Ostra na Słodko
Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 131

już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech! Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy raz! ) zdarzyło mi się w Krakowie pic tak pyszny świeży sok! Z wyraźnymi cząstkami pomarańczy! Mało brakowało, a wypiłabym jednym duszkiem do dna :D * * * Na stół wkroczyły zupy. Niesamowicie gorące i pachnące! Krem cebulowy bardzo delikatny … gęsty … kremowy … o lekkim

Ostra na Słodko
Piernikowa świąteczna ozdoba 141

można z ciasta piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik. Piernikowy prezent Podstawą  jest ciasto  piernikowe , które zaczerpnęłam TU Dodatkowo potrzebujemy wysuszoną pomarańczę, kolorowe  pisaki do dekoracji, wstążkę i   celofan, w który zapakujemy  kukiełkę. Oczywiście wzory mogą być  rożne  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Witaminowa sałatka zimowa 533

pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć i przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano

Niezły Młynek
Grzaniec z cydru 172

także z ciemnym muscovado), 8 goździków, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 2 zielone kardamony,  skórka z jednej pomarańczy.     Przygotowania: Pomarańczę wyszorować, sparzyć, cienko obrać (jak najmniej albedo). Włożyć do rondla z przyprawami,zalać cydrem, podgrzewać przez 15 minut nie doprowadzając do wrzenia. W między czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą

SzczyptaSmaQ