Wielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy. Składniki 2 szt awokado 1 cytryna 1 duża czerwona cebula 150 g wędzonego na zimno łososia 1 pomarańcza 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz 1-2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy koperek czerwony pieprz do ozdoby Przygotowanie Awokado umyłem, przekroiłem na pół, usunąłem pestki. Ostrożnie wydrążyłem miąższ. Pokroiłem w cienkie plasterki, skropiłem sokiem(...)wyciśniętym ze sparzonej cytryny ( awokado nie ciemnieje ). Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu. Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję
R'n'G Kitchencytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość
SzczyptaSmaQwspółgra z intensywnie ostrym akcentem rukoli. Wykończenie stanowi wspaniały pomarańczowy sos, nadający sałatce orzeźwiającej soczystości. Mam nadzieję, że brzmi obiecująco. Składniki: 100 g liści rukoli 150 g truskawek 2 pomarańcze 3 łyżki pestek granatu 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki płatków migdałowych odrobina sosu balsamico (opcjonalnie) do podania Rukolę równomiernie rozłóż na talerzu. Truskawki obierz z szypułek i pokrój(...)plastry. Pomarańcze obierz i za pomocą ostrego noża wycinaj miąższ pomijając białe błonki. Pomarańczowe filety odłóż na bok, a z pozostałości wyciśnij sok do małej miseczki. Na przygotowanej rukoli układaj naprzemienne warstwy truskawek i pomarańczy, a następnie posyp pestkami granatu. Do soku pomarańczowego dodaj łyżkę syropu klonowego, zamieszaj i polej sałatkę uzyskanym sosem. Na koniec posyp płatkami migdałów i ewentualnie
Roślinna - blog wegańskikogo: dla chcących zrobić swój własny ekstrakt pomarańczowy dla mających dość sztucznych sklepowych dodatków do ciast i deserów dla uwielbiających zapach pomarańczy Składniki: skórka z 2 pomarańczy (średniej wielkości) lub z 1 dużej 150ml zimnej przegotowanej wody 150ml wódki Wykonanie: Pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć gorącą wodą i obrać. Miąższ zjeść :D. Ze skórki usunąć białą część (albedo) i pomarańczową
Mania Wypiekaniakogo: dla dzieci dla szukających pomysłu na urozmaicenie Dnia Dziecka dla szykujących przyjęcie dla dzieci Składniki: 2 pomarańcze 1 żółty grejpfrut galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa Wykonanie: Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy porcji wody podanej na opakowaniu. (Czyli(...)miseczkach dla równowagi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka stężeje kroimy ją na plasterki przypominające kształtem cząstki owocu. Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta. Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką
Mania Wypiekaniawrześnia wiec możemy już nie przygotowywać przetwory MELISA - świetna na uspokojenie, sen oraz stany depresyjne i melancholię. Przyśpiesza trawienie, łagodzi migreny i bóle brzucha POMARAŃCZA - unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające z powodu stresu i małej ilości snu, ma właściwości uspakajające MLEKO - magnez zawarty w mleku rozluźnia mięśnie, pomaga w odprężeniu i obniża ciśnienie(...)Składniki (300 ml): 30 listków melisy 10 listków lawendy 1 kwiatostan lawendy 200 ml ulubionego mleka 1 pomarańcza Przygotowanie (5 minut): - przepuszczamy wszystkie składniki przez urządzenia do wyciskania soków lub - wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy go z mlekiem - zioła kroimy na bardzo drobniutkie kawałeczki i dodajemy do koktajlu dokładnie mieszając. Odstawiamy na kilka minut aby koktajl mógł przejść smakiem
Pora na pora i pomidorarabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam! Scroll down for recipe in English Truskawki zapiekane z rabarbarem(...)truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne ½ szklanki mąki ½ szklanki zmielonych migdałów ½ szklanki cukru trzcinowego szczypta soli ½ szklanki oliwy
karmelowyszczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu) 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 jajka(...)długich cukierków czekoladowych z płynnym nadzieniem cytrusowym Składniki suche mieszam ze sobą, dodaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych, miksuję dokładnie, ale nie za długo. Cisto nakładam łyżką do papilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika
Kuchnia Prezydentowejbardzo proste i przepyszne ciasto! Wszystko udało się według całego przepisu idealnie. Biszkopt wyrósł pięknie, był bardzo puszysty, nie kruszył się i delikatnie łączył aromat migdałów z wyraźnym akcentem pomarańczy. Długo pozostawał świeży, chociaż nie dodaje się do niego ani grama tłuszczu, żadnego masła, oleju. Myślę, że tajemnicą są mielone płatki migdałowe, które same w sobie są dość tłuste(...)mielonych migdałów, najlepiej mielonych ze skórką starta skórka i sok wyciśnięty z jednej całej cytryny (mnie wystarczyła połowa tej ilości) starta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać
Kuchnia Prezydentowejsmakują...! Składniki ciasta: 200 g mąki 100 g pokruszonych herbatników maślanych* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 200 g naturalnego jogurtu sok z 1 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady sok z jednej(...)pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus. Suche
Kuchnia Prezydentowejpowstrzymać samą siebie, żeby zostawić porcję Prezydentowi. Zostawiłam. Z wielką udręką i tęsknymi spojrzeniami, rzucanymi raz po raz w stronę patelni... Jest tak delikatne, lekko kwaskowate, z wyraźną nutą pomarańczy, charakterystycznym akcentem aromatycznego rozmarynu i leciutko chrupiącą dynią. Nie da się opisać tego smaku i dlatego musicie sobie zrobić i się przekonać, że wcale i absolutnie nie ma przesady(...)ryżu arborio 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość
Kuchnia Prezydentowejgniazd nasiennych, starta skórka z cytryny sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki lub słupki migdałowe skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1. Jabłka zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do niemetalowej miski, posypać 1/2 łyżeczki cynamonu, dodać alkohol, skórkę i sok z pomarańczy, posłodzić trzema
Kuchnia Prezydentowejbiegniu! :) Zielone smoothie Potrzebujemy: - duża garść szpinaku - 2 banany - jabłko - gruszka - pomarańcza - grejpfrut - odrobina wody Owoce kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Zjadamy ze smakiem :) Taki wariant szejkowy jest ożywczy i idealny na upalne dni, a to za sprawą pomarańczy i nieco gorzkawego grejpfruta. Maugo&Paszko
Bananowe Poleposiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko(...)mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka czekoladowych kropelek. Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu możemy muffinki posypać
Kuchenne Wariacjeświąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa cytrynowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyża soku z cytryny Tortownica 17 cm. Najpierw wszystkie owoce(...)suszone kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i zalewamy nim owoce. Dodajemy ekstrakt z wanilii i na chwilę odstawiamy na bok. W między czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy
Kuchenne Wariacje