mielone - 47549 przepisów (strona:157/3170)

Hamburger z Chili con carne. 230

cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru HAMBURGERY 400 g wołowiny mielonej 1/2  dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego(...)odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu

Moje-pitraszenie
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 275

pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mielonych orzechów   ok 150 ml herbaty do nasączenia   Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy   mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki(...)następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem 747

smaczna, ale też bardzo sycąca. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego duża szczypta soli NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny mielony bazylia suszona olej do smażenia SOS BESZAMELOWY(...)łyżka mąki pszennej 25 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanka przecieru pomidorowego sól pieprz czarny mielony Przygotować naleśniki ucierając wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki. Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie

https:KKuchniaMniam
Ryżowa zapiekanka z mięsem 184

czasami jest zaletą nieocenioną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na wąską formę do pasztetu, 4 osoby : 1 pełna, szklanka ryżu , surowego 0,5 kg mielonego mięsa 1 mała cukinia 2 puszki krojonych pomidorów 1 szklanka bulionu – dowolnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 marchewka sól do smaku(...)łyżeczki cukru drobno ,tarty ser do posypania sos beszamelowy : klikając tutaj- znajdziecie przepis Marchewkę ucieramy na tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu , cukrem, solą , bazylią i czosnkiem ( powinno być odrobinkę za słone , gdyż ryż

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak z mięsem mielonym 167

bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej kapusty natka pietruszki mielony kminek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięso mielone, podsmażamy 5 min, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając przy pomocy drewnianej łyżki. Do mięsa dodajemy pokrojoną(...)dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Grillowane burrito 198

cienki miąższ 2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki – słodkiej sól do smaku Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę , jak się zezłoci , wsypujemy do niej wędzona paprykę i krótko przesmażamy ( dosłownie , tyle żeby się połączyła z cebulą ) . Dodajemy mięso mielone , wyciśnięty praską czosnek . Smażymy , co jakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa

Ogrodnik w podróży
Oszukane pyzy 265

Oszukane pyzy Składniki : Ciasto  ziemniaki   ugotowane - 1 kg mąka ziemniaczana - 1/2 szkl kasza manna - 1/2 szkl ziemniaki surowe - 2 duże szt Farsz: kotlety mielone - 5 szt Dodatkowo : tłuszcz cebula - 2 szt wegeta Przygotowanie : Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć zna złoty kolor, doprawić wegetą. Ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu, przecisnąć przez praskę, lub zemleć(...)maszynce. Do ugotowanych ziemniaków, dodać surowe starte ziemniaki o drobnych oczkach. Następnie dodać mąkę i kaszę manną, wszystko dokładnie wyrobić. Farsz: Kotlety mielone, podzielić na mniejsze kawałki. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kulki, spłaszczać na dłoni, nałożyć na ciasto farsz, dobrze zlepiać formując kule Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię, gotować jeszcze przez 5 minut

Kuchnia Danusi
Drożdżowe supełki z makiem 147

mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 kapsułki kardamonu 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 jaja 1 łyżka oleju Nadzienie 90 g mielonego maku niebieskiego 150 ml mleka 25 g rodzynek 1 łyżki rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych(...)mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, drożdżami instant, do kopczyka

Słodki Kompromis
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 168

ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy

kulinarne odsłony pati
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 261

drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe.   Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy i mocno solimy. Ścieramy na drobnej tarce gałkę muszkatołową w całości – ta mielona też jest dobra(...)pasztetu t aka pasuje lepiej – jest bardziej aromatyczna i w przeciwieństwie do mielonej nie jest gorzka . Ziele angielskie, jałowiec i kolendrę mielimy na pył w moździerzu z odrobiną soli.   Pasztet to ten rodzaj mięsnych przetworów który musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia

Karo in the Kitchen
Kutia 266

mielonego przez maszynkę. Jeśli Wasza Wigilia nie jest postna, to polecam parzyć mak w mleku, gdyż wtedy mak jest smaczniejszy. Ostatnio do kutii wykorzystuję dostępny w sklepach gotowy mielony mak i tylko go namaczam w gorącej wodzie. Dodatki w postaci bakalii, to sprawa indywidualna i ich dobór należy dostosować do upodobań domowników. Swego czasu, gdy w domu było(...)zalać wodą tak, aby był całkowicie pokryty i gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co pewien czas mieszając. Wystudzić i trzykrotnie przekręcić przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem. Można wykorzystać suchy mielony mak, wtedy wystarczy zalać go 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Orzechy i migdały drobno

Kuchcik gotuje
Kotlety mielone 171

Tradycyjne kotlety mielone w moim domu :) Szybka, mięsna propozycja obiadowa. Pychota. Składniki na kotlety mielone (około 8 sztuk): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g  jajko cebula sucha bułka kopiata łyżeczka Vegety łyżeczka pieprzu bułka tarta Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku

Karola gotuje
ROLADKI PAPRYKOWE Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 196

mielona 1 łyżka vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki cebula 1 szt. olej 2 łyżki sól 1 szczypta  METODA:  Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone doprawić kucharkiem /vegetą, pieprzem i papryką. Dodać podduszoną cebulę z pieczarkami. Wymieszać. Na rozbity schab nakładamy 2 łyżki farszu ( na środku ). Do środka farszu wciskamy cienki plasterek sera mozzarella. Zwijamy roladki. Gotowe roladki oprószamy solą, pieprzem i papryką. Następnie układamy na rozgrzanym oleju na patelni, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie wlewamy

Kuchnia Paulettes
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 173

otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.  SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżeczka jajko kasza manna(...)warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka śmietana kwaśna 3 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda cukier 1 łyżka lub do smaku METODA: Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki

Kuchnia Paulettes